Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Aldri fått så mye penger inn på kontoen, ny BMW?

Jeg skjønner godt at livsstilsinflasjon er reelt. Snart kommer det inn et et sekssifret beløp på kontoen. Det er feriepenger, overtid, diett, kjøregodtgjørelse, vakt, kjøretid.. 1/10 av prisen på en BMW X5 45e, ny.

Dette skjer forsåvidt kun en gang i året.

Samtidig kommer det en solid regning fra fellesskapet da samvittigheten tok overhånd og jeg meldte inn all aktivitet i krypto siden 2017. En regning på ca 20k har allerede blitt betalt. Nå kom det en sluttregning på hele 55k som må betales i aug, sept.

Det er ikke dyrt. MTP på alt man får som nordmann i dette landet. Jeg klager ikke. Hvis jeg skal klage er det på meg selv. Det å ikke være på forkant. Vi er jo helt nazi ellers økonomisk, skjønner ikke hvorfor jeg bare har latt krypto skure å gå. Innerst inne visste jeg at: «du formuebyggern, dette må du skatte av ikke sant?».

Er det noen regninger du skal prioritere er det staten. Må du nedprioritere noe, ikke nedprioriter staten.

Standard sparingen denne måneden går som vanlig (bolig, bil), men min private blir nok ikke store greiene. Jeg skal prioritere å betale ting for å komme i 0 og sørge for at vi kan få en grei ferie. Det er prio 1 nå og det fortjener familien.

Livsstilsinflasjon

Med slike utbetalinger er livsstilsinflasjonen rett rundt hjørnet hvis du ikke er disiplinert nok. Legger bland annet merke til at jeg driver å kikker litt for mye på BMW X5 45e den siste tiden. Det er en bil til bortimot 1 million kroner ny.

Den er perfekt for vår familie på 5 pers som kjører såpass mye som vi gjør. I innland og utland og i jobb. Tok hjem en BMW sedan forrige sommer som var bomkjøp, da vår gamle bare ble stående i garasjen. Vi trengte ikke to biler så jeg solgte jo den nye. Dog vil den gamle bilen kaste inn håndduken en eller annen gang da den er fra -07, og jeg driver å planlegger litt for dette. Som bland annet ethereum sparingen til bil.

Ekstrainntekt, kjøregodtgjørelse og lønnsinntekt dekker noe av kostnaden i innkjøp. Kjører jeg 200 000 km på 8 år i jobb er det 700 000 i skattefri kjøregodtgjørelse. Noe vil gå til bensin og div, men de første 5 årene skal være relativt ok mtp service, men ikke verditap. Det er et regnestykke som ikke er helt bak mål. Det skulle heller ikke sette oss i noen dårlig situasjon økonomisk. Har til og med lagd meg et lite excel ark for å regne ut diverse scenario. 

Her kan jeg taste inn bilens pris, rente, ønsket brukt egenkapital. Hvor mye ekstrainntekt og kjøregodtgjørelse som kommer inn. Hvor mye vi betaler felles. Deretter kommer det et månedsbeløp i grønt som viser hvor mye jeg faktisk må betale for dette. I 2020 hadde jeg 50 000 kr i kjøregodtgjørelse inn. Det gir 4100 kr i måneden inn. Da er tallet på 1 500 kr i excel arket oven nokså reelt. Mtp kostnader til bensin, spylervæske og lignende. Selv om x45 er en plug-in hybrid har den 65-80km rekkevidde på el og noen ganger kjører jeg lengre enn som så. Blir det kortere turer, blir regnestykket mer hyggelig. Lengre turer krever at rekkesekseren starter opp, som medfører forbruk.

Lånefinansiere en del av det, gjør at fondsporteføljen og krypto kan bestå. Litt mindre innskudd hver måned, men hva gjør nå det. Jeg har ikke tenkt å bli økonomisk uavhengig uansett. Bare litt mindre.

Planen om å bli bolig-gjeldsfri om ca 9år går sin gang parallelt. Selv om bil blir kjøpt inn, blir vi stående med ingen gjeld til boligen vår. Eller i hvert fall ca 2 mill på bok vi kan velge å gjøre hva vi vil med. Enten la de stå, eller betale ned boliglånet.

Her har du et godt eksempel på hvordan kontrollert livsstilinflasjon kan gjennomføres. Forskjellen her, kontra ola dunk er at jeg har en plan og ser for meg hvordan dette ser ut økonomisk om 10 år. Foreløpig ingen planer om å faktisk gjennomføre dette, må tenkes gjennom veldig nøye. Lett er det ikke, når du er over middels bil-interessert og interessert i teknologi. Vi trenger i hvert fall plassen i en bil av X5 sin størrelse, en 5-serie blir litt for trangt der bak med tre barn når de nå begynner å bli litt større.


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.