Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Jeg skal aldri mer låne penger til bil

For snart to år siden bestemte vi oss for å bytte bil. Ikke fordi vi hadde så veldig lyst på noe nytt og fancy men, fordi behovet for mer plass meldte seg. Slik er det med tre små barn, det er mye logistikk i hverdagen. Spesielt hvis begge er i full jobb. Salg av den eksisterende bilen ble gjennomført og vi hadde ca 110 000 kroner i hånda.

Vi valgte å bruke disse pengene som egenkapital på en helt ny bil til 345 000 kroner. Måtte altså låne 235 000 kroner og det var helt ok for Skandiabankens automatiske billånesjekkfunksjon. Det gikk greit sikkert fordi vi hadde så mye i egenkapital. Litt av planen var å bruke av kjøregodtgjørelse for å betale ned på lånet men, det siste året har det vært så lite utejobbing at denne kjøregodtgjørelsen har vært fraværende. Det som har kommet inn har stort sett gått til drivstoff og driftsutgifter. (bompenger, osv).

Jeg har ikke hatt mulighet til å betale ned billånet så fort som planlagt men, det virker som at vi ligger an til å klare målet om å være kvitt billånet innen aug 2013 likevel og det er bra! Det er på grunn av andre ekstra innbetalinger vi har gjort som gjør dette mulig.

Med 110 000 kroner i hånda og behov for større bil, har nesten 2,8 mill i boliglån. Hva gjør du da? Tar opp et billån såklart! Ikke sant? Du hadde vel også gjort det samme ..?

Vei

Les mer: Da er ny bil bestilt!

Å argumentere med at det er garanti på en nybil (og ja, jeg har måttet benytte meg av den) og sikkerheten den gir. Det er en veldig dyrkjøpt sikkerhet. Verditap, renter. Samtidig kan man være maks uheldig med en bruktbil som krever mye utgifter i service men, det vet man aldri.. Bilen vi hadde tidligere kostet ekstremt mye i vedlikehold.

Først og fremst må man tenke over om behovet for bil virkelig er der. Er det mulig å klare seg med kun sykkel? Kollektivtransport? Hvis ikke det er mulig så ok, kjøp en bil. For min del del skal det ikke være nødvendig å ta opp billån lenger fordi det legger en effektiv bremser på økonomien hvis man tenker langsiktig og det er ikke akkurat Formuebygging. Vi har boliglånet på avdragsfrihet intill billånet er nedbetalt. Likevel må vi betale renter på lånet og det er veldig kostbart. Selv om vi skal bruke beløpet vi bruker på billån i dag på boliglånet etterpå kunne vi ha hatt enda lavere nedbetalingstid hvis vi hadde tenkt litt annerledes og heller kjøpt en bruktbil.

At du blir mer lykkelig av å eie en ny bil eller noe kjekt jern fra tyskland tviler jeg på. Selv om jeg våger påstå som tidligere BMW – eier at de er noen fantastiske biler å kjøre. Det vil etterhvert bli en hverdagslig ting. Det ser man på andres biler. Når de nettop har fått den blir den vasket og tatt vare på men, etter en stund gjør man det ikke like ofte og da er ikke bilen like spennende lenger. Akkurat som jeg gjør med vår bil.

Jeg liker den veldig godt men, den gjør meg ikke lykkelig. Tror jeg.

Derfor: fra og med nå er det slutt på å ta opp billån, ever. Skal det bli noe bygging av formue må det bli tatt noen grep og dette er et lite av mange andre grep som skal få utløp på dette nettstedet. Skal det byttes bil eller kjøpes ny skal det gjøres av penger som blir til overs når vi selger bilen.


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


2 kommentarer om “Jeg skal aldri mer låne penger til bil”

 1. Ha – told you so! 😉
  Neida, skal ikke være skradefro. Det er jo alltid slik at man må gjøre erfaringene sine selv, ikke sant?

  Vi gjorde (som jeg har nevnt før her på Formuebygging) et ekstremt dårlig bilkjøp for noen år siden, og det kostet mye MYE mer enn det smakte for å si det sånn. Kunne sikkert kjøpt et par nye biler for alt det vi brukte på reparasjoner…

  Nå har vi to biler, Toyotaer, og vi har utrolig lite kostnader med disse to bilene. Etter våre erfaringer med en viss tysk bil (nevner ikke merket en gang..), ler vi hver gang vi får verkstedregninger. «Går det virkelig an, så lite penger?!» (det er ikke kødd en gang!).

  Den ene Toyotaen er garantert den styggeste i gata, men den er min favoritt. Bilen har god plass, er veldig god å kjøre og ikke minst til å stole på. Den bilen skal jeg ha til den ikke går lengre. Jeg trodde det skulle bli kjempedeilig å ha en bil «man ikke trengte å bry seg så mye om» (i forhold til skraper, bulker osv), men jeg er så glad i den bilen at jeg steller den mer enn man skulle tro i forhold til utseendet. 😉
  Mulig naboene og andre bekjente tenker sitt, men jeg bryr meg virkelig ikke. Vil heller ha en gjeldsfri bil som det nesten ikke koster noe å vedlikeholde, enn det grusomme pengesluket som vi hadde før… 😉

 2. Det er lov å være skadefro mot meg. Går inn på innlegget jeg skrev da bilen var bestilt og kan ikke fatte hvorfor det ble gjennomført.

  Materialismen vinner så alt for ofte hjemme. Det gjelder forsåvidt alt, ikke bare bil.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.