Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Anbefaling: BareBlogg.no – Og litt om privatøkonomien!

Det begynner å bli en hel del mennesker i Norge som starter opp blogger. Noen blir her lenge mens noen forsvinner ganske så kjapt. Jeg tenker litt på de som forsvinner. Hva er grunnen til det? Manglende motivasjon? diverse tekniske vanskeligheter? Dårlig vær?

Nå kan jeg ikke love at diskusjonsforumet BareBlogg.no kan gi deg fint vær men, her får du god hjelp med alt innen blogging og internett. Det er et forum der du kan få hjelp, inspirasjon og motivasjon. Det trenger ikke nødvendigvis være en blogg det kan også være et helt vanlig nettsted du driver. Det finnes mennesker med god kunnskap der inne som er mer en villig til å dele den med andre. Jeg er selv medlem der og det koster selvfølgelig ingenting. Vi er snart over 100 medlemmer der inne og aktiviteten er helt klart på vei opp. Bli med du også!

Du sparer i fond…?

Jeg har hatt en undersøkelse her leeenge med følgende enkle spørsmål: Sparer du i fond? Som svar kan du velge enten ja eller nei. 78 stykker har tatt seg bryet med å svare og resultatet ble: 65% ja / 35% nei. Nå er ikke dette på noen måte representativt for det Norske folk men, det viser at mange som kommer innom Formuebygging faktisk sparer i fond.

For min egen del har det vært mye frem og tilbake med fondsparing. Først når jeg startet bloggen sparte jeg i fond i et år. Deretter solgte jeg andelene med noen tusen (tror det var 2 – 4000 kroner i tap) for å betale ned mitt forbrukslån helt. Det tok sin tid før fondssparingen kom på bena igjen og omtrent da fikk vi vite at vi skulle få tvillinger.

Spoler vi kjapt fremover en stund ble begge bilene ble solgt til fordel for en større ny bil. Da solgte jeg alle mine fondandeler for å kunne låne så lite som mulig til denne bilen. Denne gang med ca 500 kroner i gevinst før skatt.

Nå står jeg her med null i fond, femtentusen i buffer og en hel masse i gjeld! Eller hva vet jeg? Nå skal man tydeligvis ha 4 – 5 millioner i gjeld, det er veldig hipt innen oss barnefamilier vet du. Og vi har bare sånn ca akkurat tre millioner. (Det var ironi). Nei vi må vel ta opp en mill eller to til… (Det var ironi igjen!)

Disse 15 000 kronene på bufferkontoen kommer til å bli brukt rimelig snart. Vi må skifte ut noe på huset som har morknet opp. Hva det vil koste vet jeg ikke men kanskje mellom 5 – 10 000 kroner. Det har iallfall med planker å gjøre! 😀 Deretter må vi rette opp noen skader på det andre badet vi har. Hva det kommer til å koste vet jeg ikke enda. Kan tenke meg alt fra 10 – 30 000kr …

Så litt gladnyheter da. Vi får inn en hel del i feriepenger og vi får tilbake ca 16 000 kroner på skatten. Det betyr i korte trekk at jeg tror vi skal klare de ovennevnte utfordringer uten å måtte bruke kreditt. Er vi heldig sitter vi kanskje igjen med noen kroner på bufferen også.

Med litt usikkert utgangspunkt kan vi gå ut fra at vi er noen kroner i pluss. Hva skal vi så fokusere pengene på nå? Vi ønsker å ha en buffer på over 50 000 kroner. Skal vi satse alle kronene vi har til overs på dette slik at vi får den opp til 50 000 kjappest mulig?

 • Hva med ekstra nedbetaling av billånet, skal vi heller fokusere pengene der?
 • Hva med fondsparing? Skal jeg spare noen kroner der?
 • En kombinasjon av alle tre?

Er ikke helt sikker på hvordan jeg skal fordele økonomien fremover. Jeg lener meg mest mot å få opp en relativt solid buffer. Ser jo selv her at det går penger til vedlikehold av vårt bosted.

Samtidig ser jeg at det skulle gå bra med et autotrekk på kanskje 500 eller 1 000 kroner til fond. Jeg ønsker gjerne det også mest fordi jeg vil ha en fot inne i markedet. Selv om jeg vet at det er mest fornuftig økonomisk sett å betale ned gjeld. Så lenge jeg ikke får bedre avkastning på fond enn gjelda. Og 500 – 1 000 kroner til fond er jo mindre til buffer …

Hva synes du?


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


6 kommentarer om “Anbefaling: BareBlogg.no – Og litt om privatøkonomien!”

 1. Hei,

  Tusen takk for at du tok deg både tid og bryet med å nevne BareBlogg.

  Det blir satt stor pris.

  Ha en fin kveld videre.

  Mvh
  BareLatter

 2. Kjøpte for 10 000 i noe fond-greier den gang man kunne få skattefordeler for det. Det er altså mange år siden. På årets selvangivelse er de 10 000 nå redusert til drøye 6 000. Det var min første og siste erfaring med fond. Har du penger til overs, synes jeg at nedbetaling av gjeld er en grei måte å spare på. Rentene på lån er jo høyere enn på innskudd!

 3. Var det kun et engangsbeløp du investerte? Isåfall kan jeg forstå at det ikke er aktuelt lenger. Fond skal man kjøpe ofte slik at man følger kursen. Nå var du kanskje uheldig å kjøpte på en topp eller noe?

  Ellers har du vel rett, det lureste er å betale ned gjelden til et mer komfortabelt nivå. Det eneste vi har på innskudd i bank som kan kalles sparing er bufferkontoen.

 4. Det jeg kjøpte het den gang Avanse Spar og Avanse Vekst (5000 i hvert fond). Tror det er Dnb som har overtatt dette. Det har vel vært flere topper og bunner siden kjøpsdagen, men aldri har verdien vært over det jeg betalte. Sikkert dårlig timing samt at de som forvalter fondene også skal ha sin «rettmessige» del av kaka.

 5. Å joda, forvalterne skal ha sin del av kaka også. Liker man det ikke kan man satse på indeksfond som følger børsen slavisk. Som DnB NOR Global Indeks. Da er det jo lurt å spare regelmessig …

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.