Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Betale gjeld VS investeringer

Skal du fokusere på å betale ned gjeld, eller skal du heller bruke pengene på å bygge opp dine investeringer? Det er et spørsmål jeg har stilt meg med tanke på de endringene vi har gjort i det siste. Hvordan du skal gjøre det må du nesten bestemme selv. I dette innlegget tenkte jeg vise hvordan vi har planlagt dette.

Det er billig å låne penger nå, særlig boliglån og der har vi allerede økt nedbetalingstiden til maks, og bruker resterende på investeringer istedenfor.

Boliglån:

Restlån i dag september 2020: 2 368 223,-
Restlån september 2030: 1 710 935,-
Boligverdi 2020: 3 960 000,-

Totalt sparebeløp – 10 år i fond (8%): 2 175 398,-
Casher vi ut boliglånet helt etter 10 år, sitter vi igjen med: 464 463,-

Velger vi å vente, og heller fortsette investeringene i 2 år til sitter vi igjen med: 2 849 731,-. Om 12 år er boliglånet på 1 564 152,-. Da kan vi cashe ut boliglånet og sitte igjen med nesten 1,3 millioner (før skatt).

Tallene ovenfor er basert på visse forutsetninger som er:

  • 8% årlig avkastning i fond
  • Innskudd på 12 000 kroner i måneden i snitt over en 10 års periode.

Tallene kan endre seg. Hvis vi leker litt med tallene med innskudd på 13 500 kr i snitt, avkastning på 12% i 12 år gir resultat: 4 159 291,-

Dette er ikke gitt, men at vi blir gjeldsfri om 10 år med penger på bok har jeg tro på.

Her er det svært viktig å stå løpet ut. Du kan ikke avbryte investeringen fordi du skal kjøpe et eller annet. Avbryter du, vil det ha en negativ effekt på avkastningen.

Bil & Billån:

Bil kommer vi til å ha, det er ikke noe å diskutere en gang. Akkurat nå har vi to biler pga situasjonen med jobb og privatliv krever det. Denne: Jeg har kjøpt nesten ny BMW koster en del å eie i både verditap, forsikring og renter. Jeg har bestemt meg for at det er verdt kostnaden og det kan man få mene hva man vil om. Den andre, noe eldre bilen vi har er det ikke lån på, og jeg har fått til å forhandle ned prisen på forsikringen betydelig på den.

Med fondporteføljen og det jeg har i krypto har jeg kunnet cashe ut bilen, men det har jeg lite lyst til. Jeg tenker heller at dette blir en ny normalsituasjon og ut fra dette prøver å gjøre det så lønnsomt / fornuftig som mulig.

Da er spørsmålet her det samme som oven:

Skal jeg betale ned så mye som overhode mulig på dette billånet til 5,68% eff. rente?
Skal jeg betale så lite som mulig og sette resterende i fond?
En kombinasjon av disse to?

Har landet på en kombinasjon. 5,68% er en høyere rente enn et boliglån og det vil være mer lønnsomt å betale ned på denne gjelda. Samtidig ønsker jeg ikke å gå glipp av eventuell avkastning i aksjemarkedet. Derfor gjelder det å finne en balanse her.

Hvis inntektsnivået holder seg på det nivået det har vært det siste året skal det være mulig å betale ned bilen på ca 4 år. I tillegg til dette skal det være mulig å sette av ca 8 000 kr i måneden til fondssparing / krypto. På 10 år med 8% avkastning vil min private portefølje ende på ca 2,1 millioner. Da med nedbetalt bil. Dette er i tillegg til det nevnt under Boliglån lenger opp i innlegget.

Som så mange andre ganger, er det alltid usikkerhetsmoment i bildet. Jeg kan bli syk, jeg kan miste jobben, etc. Det er mye som kan skje og forandre på seg. Hvis ikke, er dette en plan jeg og vi kan leve med fremover og blir det ikke sånn må man bare skru litt på skruene og justere alt ettersom man reiser langs veien som livet er.

«Den nye normalen»

Dette blir den nye normalen. Vi har en plan for boliglånet og våre eiendommer. Jeg har plan for kjøretøy og meg selv. Vi skal være gjeldsfri og helst sitte igjen med noen kroner etter 10-12 år. Så lenge vi holder oss til planen og ikke avslutter investeringene skal det nok gå bra.

Trenger vi penger til nye rør i huset, kjøkken eller lignende får vi øke boliglånet og betale ned tilsvarende slik at nedbetalingstiden opprettholdes. Å selge fra investeringsporteføljen sitter svært langt inn. Det vil være som nevnt tidligere, ødeleggende for avkastningen.

Statusoppdateringer fortsetter hver måned, da får du følge med og se om denne planen virker.

Takk for at du følger, har du synspunkter er du velkommen å dele det i kommentarfeltet under.

Omslagsbilde er fra IanUnsplash


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


2 kommentarer om “Betale gjeld VS investeringer”

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.