Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Bli millionær – start sparingen tidlig!

Dette var overskriften på en Svensk artikkel jeg leste her om dagen. Det er egentlig ganske enkelt å nå dette målet:

 1. Start sparingen tidlig.
 2. Ikke betal unødvendige avgifter på din sparing.
 3. Lev sparsommelig.

For min egen del kan jeg ikke påstå at jeg har fulgt den første regelen som er nevnt oven til punkt og prikke. Jeg er 29 år og i mine øyne er ikke sparingen startet tidlig. Tenk om jeg hadde spart 500 kroner fra jeg startet i jobb når jeg var 16 år? Jeg hadde sittet med ganske mange kroner nå og kanskje uten billån og betydelig mindre boliglån.

Å ikke betale unødvendige utgifter på din sparing kan være så mangt, i mitt tilfelle kan det være avgifter på aktivt forvaltede fond. Det sies at disse fond har som mål å kunne klare å slå indeksen og dermed må man betale litt mer for å få være med på den potensiale moroa. SKAGEN som jeg har for tiden har et godt rykte og siden jeg har ganske mye i gjeld i forhold til inntekt må man nesten ta litt risiko for å øke sjansen til høyere avkastning. Hvis ikke hadde det vært lurere å betale ned enda mer på billånet.

Å leve sparsommelig gjør jeg nok ikke i så stor grad. Den artikkel jeg leste sier at mange millionærer går i slitte klær, akkurat fordi de lever sparsommelig og dermed har kunnet spare opp en del i kapital. Vel, jeg kjøper ikke klær så veldig ofte jeg heller men, jeg bruker nok disse pengene på annet dildall isteden. Gadgets, spill, datautstyr, deler og annet.

Spar 10% av din lønn!

Å spare regelmessig 10% av lønnen man får utbetalt hver måned skal også være en veldig god sparemetode som er bekreftet fungerende. Det er viktig å lage et autotrekk som trekker beløpet med en gang slik at du ikke merker at pengene er på konto. Jo mer penger man har desto mer ganske ubevisst oppjusterer man forbruket. Det har iallfall jeg gjort.

Har man 20 000 kroner utbetalt netto skal man altså sette bort 2 000 kroner. Har man 25 000 netto setter man av 2 500 kroner osv. Spørsmålet da er vel om dette beløpet inkluderer ekstra nedbetaling av gjeld, buffersparing osv. Tror det må være litt opp til hver enkelt. Nedbetaling av gjeld er jo også sparing.

Jeg har iallfall satt et autotrekk på 600 kroner fra min lønnskonto til en konto i Skandiabanken som det automatisk trekkes 600 kroner fra en gang i måneden til en spareavtale i fond. Alt dette skjer automatisk og vil jeg endre beløpet er det bare noen tastetrykk. Nå er ikke 600 kroner så veldig mye. Skal jeg nå en million innen 20 år må jeg opp mot 2 700 kroner i måneden gitt at det er 4% avkastning.

Skal man oppnå noe er det viktig å sette seg mål. Noen vil kanskje si at de heller vil spare 20% av lønnen hver måned mens andre vil spare mindre. Det er helt greit så lenge man setter seg et mål. Det er litt av poenget her, å bli millionær er ikke et mål i seg selv for min del. Mitt mål er heller ikke å spare et gitt beløp. Mitt mål er å passe på at jeg har en stabil sparing hver måned. Selve beløpet som blir spart kommer i andre rekke. Tror dette målet vil funke best for meg fremover. Påstår ikke at det er den beste måten, det må man nesten finne ut av selv 🙂


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


9 kommentarer om “Bli millionær – start sparingen tidlig!”

 1. For en stor andel av de som ønsker å ta skikkelig tak i sin egen økonomiske situasjon, er rådet om å starte tidlig ikke mye verdt. Dette skyldes at de allerede er for gamle 😉 Selv startet jeg forsåvidt ganske tidlig, men rotet og surret og ombestemte meg og tullet for mye i starten til at det ble noe særlig penger av det.

  Men selv om man allerede har jobbet noen år, er det ikke for sent. Det krever bare litt mer innsats. Starter man når man er 18 år, kan man bli rik ved å betale seg selv først 10 %. Starter man 10 år senere, må man øke prosenten for å oppnå de samme resultatene.

 2. Bli rik – start sparingen tidlig, sånt er det kjempe deprimerende å lese. Toget gikk fra den stasjonen, mens jeg lette etter rette perrongen. Er forresten ikke helt sikker på jeg var i rett by…

  Det samme med «Sånn bør su spare til pensjonen» artiklene som florerer. 90% av dem går ut på å betale ned huslånet… ja, sikkert kjempefint det. Men en avisartikkel? Ja, jeg er litt småsår for at jeg ikke får lån til å eie. Men sånn er det når man padler i nedre del av lønnsjiktet, og har vært så dum og skaffet seg barn. For ikke snakke om kysset en prins som ble til en frosk.

  Hva er forresten definisjonen på å være rik ?

 3. Er enig i at det kan være deprimerende å lese. Samtidig er det nok en god del sannhet i det som skrives også. Når det er sagt betyr det jo ikke at skuta har gått som Vidde skriver om.

  Dessuten har ikke jeg et spesifikt beløp jeg skal nå, jeg skal spare regelmessig. Det er mål nok for meg, for tiden.

  Jeg har tak over hodet, arbeid, friske barn og mat i kjøleskapet. Jeg er allerede rik.

 4. Når jeg tenker tilbake har jeg aldri vært en stabil sparer. Var også passert 30 før jeg kjøpte meg leilighet, men jeg ser selvfølgelig på betaling av boliglånet som en sparing og det trekkes jo jevnlig der hver måned.

 5. Denne minner meg veldig om ekstrabilaget til det siste «Dine penger». «Bli Rik» het det, anbefalt lesning for sånne som oss 😉 Det er jo selvsagt mye av det samme som går om igjen her, men det skader aldri med en påminnelse.

  Og joda, vi har jo alltid tipset om å begynne tidlig, men som Vidde sier, det er til lite hjelp bortsett fra å kanskje lære opp barna til å spare. Så tipset de burde komme med burde heller vært «Begynn NÅ!».

  Jeg har vært en av de heldige som oppdaget tidlig gleden og trygghetet ved å spare og ikke minst muligheten det byr på etterhvert. Jeg har alltid levd nøkternt, ihvertfall i forhold til hva jeg har hatt muligheten til og bruker alltid prinsippet om å spare en god slump av inntekten (Selv om det ikke er mye til inntekt i disse studenttider).

  Når det kommer til definisjonen av rik, så tror jeg det er opp til hver og en hva rik er for dem. Jeg føler meg rik. Jeg har alt jeg trenger og vel så det, både økonomisk og når det kommer til alt annet i livet. Å være rik, slik jeg definerer det, er å ikke mangle noe som er vesentlig for helse og lykke. En kan altså ha all verdens med penger, men likevel ikke være rik i mine øyne og motsatt. Når det kommer til økonomisk rik i seg selv, så er vel det når du slipper å bekymre deg for økonomien og gjerne det å være gjeldsfri eller bortimot gjeldsfri.

 6. På den ene siden er de fleste nordmenn i et globalt og historisk perspektiv veldig rike. De aller fleste av oss slipper for eksempel å sulte og fryse, og dette er slett ingen selvfølge i store deler av verden. Dette tror jeg det er viktig at vi nordmenn ikke glemmer.

  På den andre siden er de fleste av oss veldig avhengige av arbeidsinntekten vår for å opprettholde den levestandarden vi har vent oss til. Mange av oss er «slaver» av jobber vi egentlig ikke liker, og er nødt til å bruke 40 – 50 timer per uke (arbeidstid + tid til å komme oss til og fra jobb)på noe vi helst ville ha sluppet. Jeg vil ikke definere meg som virkelig rik før jeg selv kan velge om jeg vil jobbe eller ikke. Per i dag liker jeg riktignok jobben min ganske bra, men jeg er likevel slave av den, i den forstand at jeg er nødt til å jobbe for å opprettholde levestandarden min.

 7. Det er nok mange forskjellige definisjoner på hva som er rikdom. For noen kan det være en haug med penger og friheten det kan gi og for mennesker i andre land kan det være rene klær, litt mat og være frisk.

  Enig i at det er veldig viktig! for oss som er så heldig å bo her i Norge å sette pris på det vi faktisk har.

 8. De hadde fått en ny (dansk) lege på ei av øyene her ute i havgapet. Han gikk ut i avisa og talte varmt om både sex og alkohol; et lite glass rødvin om dagen er godt for magen. Dette hisset en av gammelkarene seg opp over. Hvordan mente legen de skulle klare å følge rådene hans, når det hverken fantes pol eller øl i butikkene, og kvinnene var i klart mindretall på øya.

  Formuebygging og Vidde har gode poenger i at det ihvertfall ikke nytter å lene seg tilbake og gi opp. For begynner du å spare i dag, så får du et fint forsprang på de som begynner om 10 år. 🙂

 9. Ja, om ti år er vi alle ti år eldre (så lenge vi holder oss i live), uansett hva vi foretar oss. Tenk hvor flott det vil være å se tilbake på de ti siste årene og være stolt av de valgene vi tok og de resultatene vi oppnådde 🙂

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.