Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Det er god avkastning nå

avkastning-sep-2014

Jeg har ikke drevet med fondsparing sammenhengende så lenge da jeg ofte har funnet en god grunn til å selge hele beholdningen. Nå derimot begynner jeg å nærme meg et års sammenhengende sparing og med en avkastning per nå på nesten 11% i gjennomsnitt er dagsverdien helt grei.

Samtidig vet jeg at dette er for kort tid til å dra noen som helst konklusjoner om at fondsparing er «bra» (selv om det er det). Det kan godt komme et krakk neste år som gjør at verdien på beholdningen havner på minussiden, men jeg tror ikke det skulle plage meg så mye.

Jeg har aldri hatt så mye penger i fond som nå, og lysten til å bruke de forsvinner med størrelsen på kontoen. Det er nesten slik at disse pengene ikke eksisterer. Det høres kanskje snålt ut?

Nå er jeg ikke fullstendig kurert for trangen til å kjøpe noenting, men hvis jeg tenker på noe stort og dyrt og flott har jeg nesten med automatikk begynt å tenke på hvor mye jeg må arbeide for å kunne eie den tingen. Hvor lenge har jeg nødt til å sitte på jobben, for å kunne kjøpe dette? Spesielt nå, når helsa er sånn passe, er det greit å vite at man har noe i bakhånd hvis ting skulle skjære seg.

I alle fall er mitt mål med denne fondsparingen frihet. Muligheten til å si nei, akkurat nå føles dette enda viktigere enn for bare noen år siden.

Jeg har noe som kalles «Selvstendighet» til høyre i menyen på denne siden. Den endrer jeg nå til 3 måneder. Hvis jeg skulle solgt mine fond nå skulle jeg fått ut nesten 60k og det kan holde meg ovenpå i minst 3 måneder. Uten hjelp av NAV eller noe som helst.

Når jeg startet å blogge laget jeg to regler jeg skulle følge, no matter what. Den første var at jeg aldri skulle bruke ukvemsord i innlegg for å markere et eller annet. Føler man behov for det mener jeg at man ikke har lyktes å føre frem budskapet riktig. Dette har jeg så vidt jeg vet klart å følge, det er i grunn ikke så vanskelig.

Det andre var at jeg aldri skulle unskylde meg for å ha en treg oppdateringsfrekvens på denne siden, men jeg må kanskje bryte den regelen. Det er for tiden ekstremt hektiske dager, hva er det man kaller det? rat-race? Uansett, det er nok ikke bare jeg som har det slik. Dere med 3 – 4 barnehage & skolebarn kan kanskje relatere? 🙂

I tillegg til dette har jeg fått en diagnose for noen år siden som jeg fortsatt jobber med å få under kontroll og korrekt medisinering. Det tar lang tid og det er mye frem og tilbake. Den er ikke dødelig så ikke vær redd, men jeg blir til tider ekstremt trøtt. Da orker jeg stort sett bare jobb og være med familien etterpå. Ingenting annet.

Det finnes ingen planer om å legge ned, på langt nær. Det er bare det att oppdateringsfrekvensen kan variere stort og jeg vil at du som følger dette nettstedet skal være klar over det. Jeg svarer alltid på e-post, eller kommentarer hvis det er noe.

Neste innlegg blir rundt den 20, da neste månedsoppdatering kommer. Det er ikke så lenge til … 🙂


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


5 kommentarer om “Det er god avkastning nå”

 1. Absolutt godkjent den avkastningen der 🙂 du har jo tross alt slått den beste høyrentekontoen tre ganger

 2. Jeg er i stor grad kommet like langt som deg i fondssparingen. har 65k i fond og følelsen av at man glemmer at de pengene eksisterer er sann! Disse pengene er for å kjøpe frihet en gang i fremtiden. Kommer det et krakk betyr det bare at fondsandeler er på billigsalg 🙂
  Ser du snakker om muligheten til å si nei, såkalt F-U money, vært borti konseptet? Har du også lest Your monye or your life? Siden du tenker kostnader i arbeidstid for å se om det er verdt det. Også, har du lest millionaire next door? Fantastiske bøker. Ser også du har 3 indeksfond og et aktivt forvaltet et. Hva er grunnen til at du har Nordic Technology? Solgte meg ut av det for noen mnd siden etter å ha hatt det i ett år med god avkastning. På lang sikt tror jeg det er vanskelig om ikke umulig å slå indeksen.

 3. Hei, jeg kommer til å følge ditt eksempel om å spare i fond, men prioriterer å betale ned boliglånet på leiligheten jeg kjøpte i april for øyeblikket (selv om det gir dårlig avkastning nå som det er så lav rente).
  Jeg har et dagsaktuelt spørsmål: Gjensidige har nylig senket 3-årig fastrente på førstehjemslån til 3,10%, som er 0,20% lavere enn den flytende renten. DNB senket også fastrenten på boliglån samme dag. Tror du de håper på å få folk til å binde seg til fastrente nå, før de også senker den flytende renten i neste omgang? Det er vel uvanlig at fastrente er billigere enn flytende rente? Jeg er ikke bekymret for eventuell renteøkning de neste 3 år, så jeg venter på at de senker den flytende renten hvert øyeblikk.

 4. Ikke verst! Hadde også ca 60-70 000 kr på aksjefondssparing med noenlunde samme avkastning som deg her, men solgte ut gjennom sommeren for å ta de inn i boligsparingen som nærmer seg med stormskritt nå. Med kort horistont til pengene skal brukes var det på tide for meg å ta ut gevinsten, men ser veldig frem til å for alvor begynne med aksjesparingen igjen 🙂

  Håper ikke du har planer om å legge ned nei! Kjenner meg forøvrig veldig igjen i denne trøttheten og at det da ofte blir et ork å tenke på å skrive på nettsidene. Det går i perioder!

 5. Ogellers: Absolutt, høyrentekonto er ikke noe for meg, bortsett fra eventuell bufferkonto der du må ha tilgang til pengene tvert.

  rabs: Det stemmer at dette er F-U money. Hvis det blir nødvendig, noe jeg ikke håper på, men det gir en indre ro å ha muligheten. Det kan gjøre at man også våger litt mer på en arbeidsplass for eksempel uten å nødvendigvis måtte bry seg så mye om konsekvensene det kan gi. Jeg har lest the millionaire next door, veldig bra bok! Jeg har Nordic Technology fordi jeg har sterk tro på teknologibransjen i helhet og at dine penger har anbefalt dette fond tidligere.

  Kristian: Alltid bra å betale ned gjeld, spesielt hvis den er høy i forhold til inntekt / verdi. Vi gjør en kombinasjon av begge deler, selv om det blir trangt innimellom. Når det gjelder fastrenten er jeg overbevist over at bankene vet mye mer enn hva de kommuniserer utad. Når de har senket fastrenten såpass vil en gjerne anta at det er en rentesenking på gang. Ser ikke noen grunn til å gamble med bankens finanseksperter så fremt du IKKE tåler en renteøkning. Da kan man binde. Med det sagt så er det en veldig bra fastrente…

  Henrik: Gratulere med bolig etterhvert. Enig i det å ta ut gevinst når du vet at pengene skal brukes snart. Kjedelig kanskje, men veldig lurt. 🙂

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.