Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Er det rentekrig?

Min oppfatning er at året vi er i nå har vært preget av stor konkurranse mellom banker og dertil hyppige rentesenkninger. Det var en liten pause i sommer, men nå merker jeg at banker senker renten enda mer. Jeg har for eksempel fått tilbud fra Sparebank 1 om fastrente på 2,90% eller en flytende rente på 3,30%. Når de tilbyr en såpass lav fastrente må nesten den flytende renten være på vei ned enda mer i fremtiden spør du meg.

Vi har hoppet mellom en del banker i år og nå er vi for tiden hos Storebrand. De har nylig satt ned renten på deres boliglån for unge til 3,05% noe som er svært bra! Vi får ikke den renten før i desember riktignok, men nye kunder gjør det nå.

I morgen skal vi få en verdivurdering av vår bolig. Er vi heldig kommer vi under 75% belåningsgrad som muliggjør refinansiering av deler av lånet i statens pensjonskasse til en rente på 2,5%. Da kan man nok si at lånene begynner å bli billige. Da kan vi kanskje bli helt gjeldsfrie innen 10 – 12 år og jeg er i starten av tredveårene nå. Det frister veldig, men dette krever fortsatt forholdsvis nøktern (i Norsk målestokk) livsstil.

Uansett utfall av verdivurdering er denne rentekrigen godt nytt for oss forbrukere. Sitter du med et dyrt boliglån? Send en e-post eller ring banken din og be om lavere rente. Hvis ikke, bytt bank.


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


7 kommentarer om “Er det rentekrig?”

 1. «…til en rente på 2,5%. Da kan man nok si at lånene begynner å bli billige.» – Med en så lav rente så får du reelt sett betalt for å låne penger. Etter rentefradrag på skatten har du da en rente på 1,8 %, som er godt under inflasjonsanslaget på 2,25%.Det er flott for forbrukerne, men også litt skummelt spør du meg. En veldig stor andel av prisoppgangen vi har sett de siste to tiårene skyldes rett og slett rekordlave renter og påfølgende rekord gjeldsgrad for nordmenn.

  http://www.nrk.no/okonomi/boligprisene-har-lopt-fra-lonna-1.11381965

  Synes ikke det er spesielt kjekt å være førstegangskjøper i disse tider. For de som har bolig så blir vel spørsmålet hvor lenge denne lave renten kan vare, og der tror jeg du gjør det veldig lurt i den strategien du har valgt med å betale ned ekstra. Kan tenke meg det er nok av de som bruker den lave renten til et romsligere forbruk (noe som er litt av poenget med den – stimulere til forbruk).

 2. Lavere rente vil nok bidra til å stimulere høyere forbruk og ikke minst høyere boligpriser. Skjønner godt at det er vanskelig for mange å bryte seg inn på dette markedet. For meg som allerede er inne er det helt klart en gavepakke at renten går ned.

 3. Nordmenn er jo alt for snille mot banken sin, så vi kan aldri bli nok påmint om at vi må skifte bank. Jeg har lagt merke til at Telemark Sparebank ofte har god rente (2,95 % nominell nå). Effektiv havner da litt over 3 %, og etter skatt så blir effektiv rente på rundt 2,2 %. Dette er under inflasjonsmålet, så løp og lån.

 4. Har hatt boliglånet hos SPK i halvannet år nå ca. Helt greit det 😉
  En ting jeg også har forstått nå er at gode fastrentetilbud oftest betyr at man skal holde seg til flytende rente, da banken tydelig mener den er på vei ned. Av en eller annen grunn mistenker jeg at de vet mer om å spå den fremtiden enn hva jeg gjør…

 5. Ja det Norske folk er alt for snille mot banken sin, det er min oppfatning ut fra det jeg opplever rundt omkring meg. Samtidig virker det som at flere blir mer bevisst på sin egen makt som konsument i forhold til banken, noe som er hyggelig!

  Pengebingen: Gode fastrentetilbud må jeg nesten le litt av. Jeg fikk tilbud fra sparebank 1 på et fastrentelån med 2,90% rente i tre år. Jeg spurte hva den flytende renten var og fikk som svar 3,3%. Det var ganske uaktuelt. Hvordan kan de ha en såpass lav fastrente? Da må de vite at den flytende renten kommer til å gå enda mer ned. Bankene lever ikke av å være snille. Jeg spurte om dette og fikk ikke så godt svar på det spørsmålet.

 6. Enig i at det er suspekt at fastrente tilbys til lavere rente enn flytende. Men kan det tenkes at det har noe med konkurransen å gjøre også? Da er man i alle fall bundet opp hos banken for noen år, slik at banken er sikret å ikke miste kunden. Det følger jo en del administrasjonskostnader i forbindelse med kunder som bytter bank.
  Jeg avventer uansett situasjonen videre, da det historisk sett har vært dyrere med fastrente enn flytende. Men jeg vil ikke helt utelukke at forholdet er snudd på hodet, på grunn av at bankene ønsker å binde opp kunder for lengre tid. Myndighetene jobber jo stadig for å gjøre det lettere å bytte bank, f eks ved at man skal få ta med seg kontonummer.

 7. Bankene vil nok beholde sine kunder tenker jeg. Jeg spurte om akkurat dette hos en som jobber i bank. Hvorfor tilby så lav fastrente men beholde høy flytende rente. En kunne ta det som et tegn på at renten er på vei enda mer nedover.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.