Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Er finanskrisen over allerede?

Jeg leser I media om økt optimisme, mennesker øyner enden på finanskrisen og kjøpere på boligmarkedet øker. Jeg så nettopp et avisoppslag i nærheten av der jeg bor at en leilighet gikk for 1 600 000 over takst. 1 600 000 over takst? En leilighet?

Jeg vet ikke helt hva jeg skal tro men i følge megleren i den artikelen var det mange på visning og en heftig budrunde, det var et eldre ektepar som til slutt gikk ut seirende ut av budrunden.

Jeg husker når jeg og fruen skulle kjøpe leilighet, da var det også tendenser til budgivningshysteri. Tydeligvis ser det ut som at dette kanskje begynner å starte igjen. Har ikke folk lært seg noe av det som skjedde før? Tror de virkelig at nå når det er så lav rente at det lønner seg å kjøpe bolig?

Renten vil ikke være nede på 3% for alltid vet du …

Jeg er redd det vil bli en ny boble, at denne lille oppgang vi ser nå er kunstig. Jeg tror ikke det er noen grunn til at denne økonomien skal holde seg i lengden. Det er bare min magefølelse, jeg er ikke noen økonom og kan ikke se i fremtiden. Det kan forsåvidt ikke de som har betalt for det heller.

Huff nå ble det veldig negativt dette, jeg er uansett glad vi ikke har ekstreme summer i boliglån og kan sitte litt på sidelinjen å se hva som skjer. Men det som skjer bekymrer meg.

En venn til meg skal se på ny bolig, jeg var nylig på besøk hos han der han fikk jevnlige budoppdateringer på sms. De var de samme tendensene der, budgivningen var nesten manisk.  Folk må roe seg ned litt og ikke hjelpe til med å skape en ny boble. Det er også et ansvar banken har, å ikke låne ut for mye penger.

Hva tror du? Er jeg helt ute på jordet med mine tanker eller er det et snev av fornuft her?


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


En kommentar om “Er finanskrisen over allerede?”

  1. Du er nok ikke helt alene om den. Den store optmismen vi ser skyldes intet annet en gigantiske redningspakker som har blitt sprøytet inn i økonomien. USA trykker penger døgnet rundt og øker gjelden sin betraktelig. En kortsiktig løsning med andre ord. Problemene blir bare utsatt og blir i realiteten ikke gjort noe med. Det mange økonomer og professorer spår kommer til å skje er at når redningspakkene tar slutt så vil det ikke være noe igjen til å støtte oppunder den optimismen vi når ser. Jeg er like skeptisk som deg om ikke mer. Jeg er skremt fordi jeg ser den nøyaktige sammen mønsteret fra 30-tallet komme igjen: http://www.gold-eagle.com/editorials_01/seymour062001.html (Vi er vel på nr 13 nå). Hvor børsen stupte høsten 1929 for så å hoppe opp et gedigent optimistisk rally våren 1930, før krisen i det hele tatt hadde rukket å ramme samfunnet. Først et halvt år senere kom det virkelige fallet som utløste depresjon. Ifølge bedriftene selv har ikke de den samme optimismen, De bedriftene som uttaler seg i media er stort sett AS, og de må jo alltiv være optimistisk for at aksjen deres ikke skal stupe på deres utsagn. Snakker du derimot med annen industri i Norge, så får du høre noe annet. Det står ikke bra til og utsiktene er ikke altfor gode. Mye er forandret siden 1930 tallet, men dette er likevel menneskelig psykologi som styrer, og den vil aldri være forandret. Jeg sier ikke at vi kommer til å oppleve det samme som i 30-årene, men å slik det er nå så må jo det vekst til for å dekke de optimistiske forventningene som ligger i markedet. Vekst kommer det nok til å være lite av de neste årene. Ihvertfall hvis vi ser tilbake på stort sett alle andre resesjoner vi har hatt. Det tar tid selvom markedet er utolmodig.

    Jeg holder ihvertfall øynene åpne for en eventuell ny boble både i aksjer og i boligmarkedet. Aksjer handler jeg med fordi det er gode penger der nå, men er forsiktig og er klar for å trekke meg raskt ut den dagen pessimismen skulle komme tilbake. Men det er det jeg er redd alle andre også er klar for og dermed kan det resultere i litt av et skred av alle som vil ut med pengene sine med finanskrisen friskt i minnet…

    Blir spennende å følge med fremover, på godt og på vondt…

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.