Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Hvordan Bli #Pengedum en Norsk Steg-for-steg Guide

Det er vel egentlig bare å lese historikken til Formuebygging. Men at jeg er SÅ pengedum, skal jeg ikke ha på meg. På ingen måte. Litt.

Dette er ikke et sympati hente innlegg heller. Å see på meg, det er så synd. Virkelig ikke. Jeg er HELDIG og ekstremt takknemlig for alle muligheter som kommer min vei.

Jeg skal bare skrive ned litt av det som foregår oppe i skolten, og det er mye rart innimellom.

Håper mine erfaringer, kanskje kan hjelpe noen der ute å bli litt mindre pengedum. Noe av det jeg skal ta opp i dette innlegget er på mange måter en selvfølge for deg.

Vi kan starte med ting

Det å handle ting, det må man innimellom. Enkelte ganger MÅ du faktisk ha en ny mobiltelefon. Enkelte ganger MÅ du ha en bil. Enkelte ganger MÅ du ha et kjøleskap. Osv …

Noen ganger er det litt annerledes. Du sitter med en iPhone 11 Pro Max og iPhone 12 kommer ut. Det skal være en sinnsykt stor grunn til at du MÅ ha iPhone 12.

Du kan ha lyst på den ja, og det er forsåvidt ikke direkte feil det heller. Men du MÅ ikke ha den.

Du er ikke en youtuber med 1 mill følgere som snakker om mobiltelefoner. Når du er det, så ok. Da kan du få kjøpe en.

Jeg kan alltids selge, å få tilbake pengene

Nei, det kan du ikke. Jo du kan selge, men få tilbake pengene?

Hahaha 😀

Du har en strøken ting, sier du? Den er pakket ut av emballasjen, du har hatt filthandsker på deg. Munnbind så du ikke puster på tingen. Prøver den en dag. Og tror du kan legge den ut på finn.no og få tilbake omtrent det du betalte for den? Sorry bror, det går ikke. Den er brukt skjønner du.

Men du tenker: Ja, men den er jo ikke det akkurat… ja slått på en gang men den er jo nesten helt ny! Sorry bror… den er brukt.

Så, her har vi litt av mitt problem. Jeg kan handle noe fordi jeg har lyst å prøve, for å deretter legge det ut på finn.no. Å tape noe sinnsykt med penger på det. Penger som heller skulle ha vært til å bygge opp porteføljen. Eller heller penger som jeg skulle brukt til å be ut kona på en skikkelig flott middag et sted. Noe vi nesten aldri gjør lenger.

Hun har definitivt ikke råd til det, mens jeg kaster penger rundt meg noen ganger.

Det er ikke bra.

Det er pengedum.

Skal jeg ikke få kjøpe noe da? Joda, er ikke det jeg sier. Men når du kjøper noe, anse pengene som tapt. Gone. Ikke eksisterende. Kjøper du deg et nytt Apple produkt? Ok, flott. Men da er pengene borte. Dette er undertegnedes problem. Jeg har tenkt at ting kan selges, men det er altså et ekstremt stort tapsprosjekt i de fleste tilfeller.

Så kommer vi til et enda større tapsprosjekt, kjøretøy.

Bil nr 2 er borte

Jeg er ikke en sånn med caps, som du ser på luksusfellen som har kjøpt 25 biler på et år å er nedsyltet i gjeld. Men.

For ikke så alt for lenge siden kjøpte jeg en tre år gammel bil. Jeg har kjøpt nesten ny BMW. Ikke fordi jeg egentlig trengte en BMW, men fordi jeg hadde lyst på. Turene med dette kjøretøyet siden den ble hentet hos forhandler har vært helt fantastiske. Det føles som at du flyter på veien og en kjøretur etter en ukes hektisk jobbing på kveld i denne er meget behagelig. Kommer fram uthvilt og jeg trives veldig bra bak rattet. Jeg stortrives med å kjøre bil!

Dagene og månedene går, det er ofte lange kjøreturer og jeg ser at km tallet på bilen raskt kryper oppover. 8 000 km på ca 3-4 måneder er litt vel mye.

Samtidig ser jeg at vår gamle BMW stort sett bare står i garasjen, så jeg spør min bedre halvdel om hun bruker den mye? Nei sier hun, den står jo stort sett. Hun tar bussen til jobben. Så trengte vi ikke to biler likevel?

Hmmm…

Nå begynner begynner tankevirksomheten igjen. Det begynner å kverne oppi topplokket.

Vi kommer til en ny dag, og:

Jeg er langt ute på bygda. 4-5 h unna der jeg bor og skal kjøre hjem. Setter meg i nybilen og får denne følelsen: «nå skal jeg kjøre på enda mer km på denne bilen, og det står en eldre godt vedlikeholdt, nylig EU BMW hjemme som er nesten like god som den nye. Som ikke er i bruk.»

Nå blir den behagelige turen hjem i tysk ingeniørkunst osende av kvalitet og null knirking overskygget av at km teller går opp og verdien av bilen stuper. Gleden med å ha bilen begynner å forsvinne. De neste turene blir preget av den samme tanken. Jeg vet at det kommer til å bli mange turer som dette fremover, om ikke mer!

«Ja men det hadde du kunne tenkt på før sier du». Ja selvfølgelig, hadde jeg tenkt sånn før. Så hadde jeg ikke gjort dette.

Bil i jobb må jeg ha, men det føles MYE bedre å kjøre en eldre bil som allerede har gått 183 000 km. Som ikke kostet like mye, og som i mitt hode er avskrevet økonomisk. Legg på at den eldre bilen fortsatt er en BMW som er godt vedlikeholdt så blir jeg MYE mer fornøyd når denne brukes. Fordi det gjør ikke noe at km øker. Annenhåndsverdien er uvesentlig for meg på en eldre bil.

Derfor har jeg bestemt meg for å la bil nr 2 gå. Portefølje kommer trolig rundt 500k ved neste oppdatering.

Til sist

Fruen sa til meg, unn deg nå dette. Du har ikke gjeld, nesten alt du kjører er på kjøregodtgjørelse, det er ikke et stort tapsprosjekt. Det er veldig godhjertet av henne å si. Men når jeg selv kjenner at dette ikke går, så går det ikke. Jeg skal ha en uavhengighetskonto og den gamle bilen er fortsatt mer en god nok.

Jeg må kjøre en bil i jobb, der hvor km og annenhåndsverdi ikke gjør meg noe. Da kan ikke denne tre år gamle bilen brukes. Den blir alt for fin til det.

Det vil komme et punkt om noen år, når denne gamle bil må skiftes ut. Men da har jeg lært noe på denne historien.

Det var min pengedum historie.


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.