Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Hvordan vi styrer vår økonomi

Budsjett er viktig
Budsjett er viktig

Når jeg og min samboer flyttet sammen måtte vi finne en fornuftig måte å styre vår økonomi. Første spørsmålet var om vi skulle ha felles økonomi eller delt. Valget falt på delt økonomi. Det vil si at vi har separate lønnskontoer men vi deler på alt av faste utgifter. Det eneste vi ikke deler på er mobilregningen. Jeg får min dekt av arbeidsgiver men min samboer betaler den selv. Ellers deler vi på det meste.

Grunnen i alt dette er et budsjett / regnskap vi har utviklet sammen over flere år. Det har vist seg å virke svært bra og er en god ting å ha. Jeg vil ikke påstå at vi har et rendyrket budsjett. Vi antar ikke hva vi må ut med hver måned, vi vet det nå og derfor blir det nok mer mot et regnskap.

Hva skjer egentlig den dagen lønn kommer på konto?

Dette med mat for eksempel, det er ganske nødvendig. Etter litt prøving og feiling har vi funnet ut at vi bruker ca 6 000 kroner hver måned på mat. Hver av oss setter av 3 000 kroner til en konto i Skandiabanken der vi begge har kort. Disse pengene skal kun brukes på mat og ting du kjøper i dagligvarebutikker. Altså deodorant, såper, vaskemiddel, bleier osv. Dette har fungert godt lenge nå. Det at vi sliter bittelitt med å holde oss under 6 000 kroner i måneden skjemmes jeg litt for. Det er kun bedre planlegging som trengs for å holde budsjett. Dette er noe vi begge er klar over og skal prøve å jobbe bedre mot.

Deretter har vi en regningskonto vi setter over penger til. Disse pengene skal dekke alle regninger vi vil få i løpet av året, også året etterpå (tenk årsavgift for bil). Dette går nå nesten automatisk. Til enhver tid er det penger på denne regningskontoen. Jeg ble litt svett her en dag da den var nede i 2 000 kroner. Men noen dager etterpå var den oppe i ca 10 000 kroner og alle regninger var betalte.

Dette er en ting som hjelper oss med nattesøvnen. Den dagen vi får TV lisensen har vi penger på konto til det. En gang i kvartalet får vi strømregning, da finnes det penger der.

Det som står igjen på våre respektive lønnskontoer etter at vi har overført penger til mat og regninger er penger hver enkelt kan disponere akkurat som den vil. Om det så er sparing eller forbruk. Eller nye dyre høytalere

Kjøregodtgjørelse

Noe jeg IKKE har hatt noen som helst kontroll på er den kjøregodtgjørelse jeg får utbetalt fra min arbeidsgiver. Dette skal det bli endring på og det nå. Frem til nå har jeg fått disse utbetalingene direkte til min lønnskonto. Jeg fyller drivstoff for disse pengene og lar resten stå på konto. Dette «resten» blir brukt til tull og pengene forsvinner. Det jeg fikk gjort nå var å be min arbeidsgiver om å sette over disse pengene til en annen konto. En konto jeg ikke har noe kort tilknyttet. Lønn vil fortsatt komme til min vanlige konto.

Dersom jeg må fylle drivstoff betaler jeg med min vanlige lønnskonto. Deretter overfører jeg beløpet som drivstoffet kostet fra kontoen kjøregodtgjørelsen kommer inn på. Det som blir igjen skal gå til bufferkontoen som bland annet vil bli brukt i bilreparasjoner.

Med dette satser jeg på å få enda bedre kontroll. Vi klarer å la vår regningskonto stå i fred. Det er ingen grunn til at jeg ikke skal klare det med min kjøregodtgjørelse?

Jeg mottar gjerne inspill på hvordan andre lesere styrer sin økonomi. Kanskje jeg og fruen kan gjøre dette på en bedre måte? Selv om vi tror at det nesten er perfekt nå. 🙂


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


2 kommentarer om “Hvordan vi styrer vår økonomi”

  1. Artig å se at det finnes andre mennesker i denne verden som OGSÅ liker å ha track på økonomien! Det er utrolig for besparelser man kan klare å ordne til bare man går litt inn for det!

    Spennende blogg du har, nesten så jeg får lyst til å starte en selv! 😉 Privatøkonomi er moro det – så fort man føler man har kontroll og får den «gode» oversikten jeg tror det er mange som mangler!!

    Keep up the good work – både med blogg og pengene deres! 😀

  2. Privatøkonomi blir kjapt morsomt når du begynner å få oversikten. Man må bare starte med det!

    Hyggelig at du liker bloggen, start en du også hvis du ønsker. Vi har alt for lite privatøkonomiblogger i dette landet!

    Jeg skal prøve å gjøre mitt beste fremover med både penger, og blogg, Roger Roger 😉

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.