Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Hvordan investere i aksjemarkedet med eToro

Sponset innlegg, skrevet av Social Trading Norge.

Før vi begynner artikkelen vil vi poengtere at Social Trading Norge samarbeider tett med plattformen som nevnes nedenfor. Ved å registrere deg via linken nedenfor, og benytte koden ebonus når du gjør et innskudd, får du 30% bonus på innskuddet (gyldig til 30.06.2015).

Forvalte pengene dine smart i aksjemarkedet? Social Trading lar deg ta del i et stort investeringsnettverk, og gjøre de samme investeringene som profesjonelle investorer – automatisk. I denne artikkelen skal vi vise deg hvordan Social Trading fungerer i praksis og hvordan du kommer i gang.

Hva er eToro?

eToro er verdens største sosiale investeringsnettverk og plattform med brukere fra over 140 land. De har sammensveiset investering og trading med en sosial del, nesten som Facebook for investorer. De ble stiftet i 2006 og har i dag over 3 millioner aktive brukere, deriblant mange nordmenn.

Plattformen har fått mye medieoppmerksomhet de siste årene i bakgrunn i deres «CopyTrader» funksjon. Denne lar deg velge investorene som presterer best i nettverket, og automatisk kopiere handlene de gjør. I stedet for å investere i en enkelt aksje, kan man investere i andre investorer.

Et annen fordel med eToro, er «Popular Investors Program». Dersom du handler på egenhånd, og får andre personer som kopierer deg, blir du belønnet av eToro. Hvor stort honoraret er, baserer seg på hvor mye du forvalter til sammen. Du får opptil 2% av AUM (assets-under-management) – utbetalt. Dersom du har 1000 personer som kopierer deg, med en gjennomsnitt investering på $10,000, blir det for penger ut av dette.

Social Trading har gjort finansmarkedene mer tilgjengelig for mannen i gata, og er ikke lengre kun forbehold de profesjonelle. Med «CopyTrader» funksjonen, kan i praksis hvem som helst tjene penger i finansmarkedet. Det er likevel ikke så enkelt som det høres ut som. I denne artikkelen skal vi vise deg hvordan du kommer i gang, og hvordan du velger de beste investorene å kopiere.

Slik kommer du i gang:

1. Registrer deg hos eToro.com

Dette er en rimelig enkel prosess. Det er gratis og krever ikke noe papirarbeid. Bruk enten Facebook kontoen din, eller register deg med e-post og ønsket brukernavn og passord.

Etter du har opprettet konto, blir du umiddelbart ført over til «feeden» din. Denne vil være tom, da du ikke har kopiert eller fulgt noen investorer enda.

Ved å registrere deg via linken nedenfor, og benytte koden ebonus når du gjør et innskudd, får du 30% bonus (gyldig til 30.06.2015).

Opprett konto

2. Innskudd av kapital

Du trenger ikke å investere kapital i første omgang, dersom du ønsker å gjøre deg kjent med plattformen først.

Når du skal gjøre et innskudd, klikker du på «Fund Your Account» øverst til høyre i statusbaren og følger trinnene.

3. Utforsk plattformen

Her er en liten oversikt over de mest fundamentale funksjonene til eToro. Vi skal gå i mer detalj, senere i artikkelen.

People:

Dette er hvor du kan velge investorer å følge eller kopiere. Du kan benytte deg en rekke kriterier som blant annet risiko, tidligere avkastning, hvilke markeder, og erfaring.

Markets:

Her kan du delta i diskusjoner og gjøre research på forskjellige aksjer, valutapar, indekser, og råvarer.

Trading:

Dette åpner WebTrader, som er selve trading plattformen. Her har du oversikt over alle handler du kopierer og de du selv utfører.

More

Her har du tilgang til Trading Academy (gratis tradingkurs), og andre funksjoner som FAQ, støtte, innskudd/uttak.

Kopier andre investorer (CopyTrader)

Dette er hva de aller fleste bruker eToro til, og hva vi anbefaler du begynner med i første omgang. Når du kopier en annen investor, gjør du akkurat de samme handlene og avslutter handlene i tråd med de.

Hvor stor hver enkel handel er, baserer seg på hvor mye du har investert, og hvilken pengeforvaltning investoren praktiserer. Avkastningen (%) er likevel den samme.

Dersom du velger å kopiere andre, er den viktigste avgjørelsen – hvem du skal kopiere. Med over 3 millioner brukere, er det et hav med dårlige investorer og tradere. Når man i tillegg tar i betrakting «myten» at nesten 90% av tradere taper penger i finansmarkedet på sikt, forstår man at man må gjøre en skikkelig jobb når man velger.

Det første tipset vi har, er at finner ut hvilke forventinger du har. Det er ingen vits å kopiere lav risiko investorer, dersom du ønsker en årlig avkastning på over 100%. Du må finne ut hva din investeringsstil er, og velge investorer i tråd med denne.

For å velge investorer, klikker du på People i statusbaren.

Nå blir du overført til «People Discovery Tool». Her kan du velge kriteriene du ønsker, og søke etter investorer basert på disse.

Når du har klikket «Search», kommer det et utvalg av investorer. Her kan du spesifisere kriteriene dine ytterlige.

etoro-searchresult

Disse kriteriene BURDE du ha i bakhodet:

 1. Fult navn, profilbilde, og aktiv hos eToro i minimum 12 måneder.
 2. Forklarer grundig hva deres strategi og bakgrunn er.
 3. Har lav ukentlig og daglig «drawndown». Dette vil si hvor mye de var i minus på et gitt tidspunkt.
 4. Har ikke astronomiske resultater (+1000%). Dette betyr i de aller fleste tilfeller svært høy risiko.
 5. Har ikke 100% «win-rate». Dette vil hvor mange av handlene som ender i profitt. Dersom denne er 100%, kan det bety at de ikke er villige til å akseptere tap – noe som ikke er en god kvalitet hos en investor.
 6. Kommuniserer godt. Du skal være i stand til å stille investoren et spørsmål, og få tilbakemelding rimelig raskt.
 7. Allsidig portefølje. Reduserer risiko ved å handle aksjer i forskjellige sektorer (olje, medisin, motor etc.)

Eksempler på tradere du må unngå

etoro-unnga-trader

Ovenfor er et eksempel på en type trader vi råder deg å unngå. Denne traderen har god avkastning, og har vært aktiv i noen måneder. Han handler utlukkende et bestemt valutapar, og har hele 75% av kapitalen knyttet opp mot dette. Strategien er ikke basert på «hedging» og han baserer seg på at kun en bestemt valuta skal styrke seg.

Dersom han har feil, eller en uforutsett hendelse inntreffer, kan dette bety at hele kontoen forsvinner.

Alltid se om investoren har en allsidig portefølje og praktiserer god pengeforvaltning.

Se tidligere statistikk og avkastning

Nå skal vi se på hva du må se etter på hver enkelt investor. Vi bruker den mest kopierte traderen hos eToro som et eksempel (noasnoas).

Du finner oversikten over tidligere avkastning og statistikk, ved å klikke «Stats».

Nedenfor ser du avkastningen – måned – for –måned. En god investor skal ikke ha for høye svingninger mellom hver måned.

etoro-performance

Det er også viktig å ta i betrakting hvilken risikoprofil og andre viktige opplysninger om investoren. Risiko score burde være under 6, og relativ lav ukentlig «drawdown». Investoren burde også ha vært aktiv i mer enn 12 måneder.

Hvordan kopiere en investor

Når du har funnet en investor som oppfyller dine kriterier, kan du velge å kopiere investoren. Dette gjør du ved å klikke «Copy» og velger ønsket investering.

Igjen, er det viktig å ha realistiske forventninger. Dersom du kopierer noen med $100 som i eksemplet, blir det aldri noe penger ut av dette. Bruk et tilstrekkelig beløp, og bruk kun penger du har råd til å tape.

Her ser du også hvor stor forventet gjennomsnittlig handel blir. Dette er også en god indikator på om investorer praktiserer god pengeforvaltning . Gjennomsnittlig handel burde ligge et sted mellom 0.5% – 10%.

etoro-copy2 etoro-cop1

Ha oversikt (WebTrader)

Her har du oversikt over alle handlene du kopierer, og de du utfører på egenhånd. Det er også gjennom WebTrader du handler aksjer, valuta, råvarer, eller indekser.

*Illustrasjonsbilde av WebTrader

Handle på egenhånd

Når du har gjort deg kjent med plattformen og kopiert andre (med sukkess forhåpentlig), kan du tenke på å handle på egenhånd.

Du trenger ikke mange år med utdanning innen finans for å tjene penger i finansmarkedet, men det krever at du gjør skikkelig forarbeid.

Vi anbefaler at du handler kun aksjer i første omgang, da valuta og råvarer har oftere høyere risiko.

Hvordan utføre en handel:

Når du har funnet noen aksjer du har lyst til å investere i, søker du etter aksjen i WebTrader.

Da vil dialogen nedenfor komme opp.

SELL: Du kan velge å både kjøpe og selge en aksje. Når du selger en aksje, tjener du penger på at den faller i verdi.

Risk Level: Dette er en funksjon som vi anbefaler du ikke benytter i første omgang. Du kan velge å «gire» handelen opptil fem ganger. Dette vil si at en handel på 10,000 har en reel verdi på 50,000. Ulempen er at risikoen blir vesentlig høyere, da du er -100% i minus når tapet er lik opprinnelig beløp (10,000).

Stop-loss & Take-profit: Automatisk avslutt en handel ved en bestemt pris.

Send Order: Handelen blir utført i sanntid.

Popular Investors Program

Investorer som promoterer forsvarlig trading og har personer som kopierer de, kan søke om å bli en «Popular Investor». Dersom søknaden blir akseptert, blir du belønnet av eToro basert på hvor mye du forvalter. Det følger også andre fordeler ved å være en Popular Investor.

Nedenfor ser du en oversikt over disse fordelene.

Kostnader?

eToro fungerer også som en megler, og tar som alle andre meglere er det en liten avgift når du utfører en handel. Kostnadene knyttet til aksjehandel er vesentlig lavere enn andre tilgjengelige meglere. Derfor anbefaler vi at du benytter eToro til kjøp og salg av aksjer i første omgang.

Det er ingen kostnader knyttet til registrering eller kopiering av investorer (utenom kurtasjen/spread når du åpner en handel).

Nedenfor ser du kostnadene knyttet til aksjer og uttak. For kostnader knyttet til valuta, råvarer, og indekser, kan du lese denne artikkelen .

Aksjer

Når du kjøper en aksje, må du betale en avgift på 0.1%.

La oss si at du kjøper Tesla aksjer for 10,000kr: Da betaler du kun 10kr i avgifter.

Det er ingen kostnader knyttet til å holde på aksjen og ingen kostnader når du velger å selge deg ut fra en aksje.

OBS: Dersom du benytter giring, kan ekstra kostnader påløpe.

Uttak av kapital

Når skal gjøre et uttak hos eToro, må du betale en liten avgift:

Uttak Avgift
Opptil $200 $5
$200.01 – $500 $10
$500.01+ $25

1. Bygg en allsidig portefølje

Bygg deg en portefølje av forskjellige investorer. Ved å gjøre dette er du godt rustet mot svingninger og uforutsette hendelser i markedet. Porteføljen din kan også bestå av valutatrade for gjøre den mer allsidig.

2. Unngå høy-risiko

Dette gjelder både når du skal kopiere investorer eller tradere, og når du skal handle på egenhånd.

3. Vær tålmodig

Når du har bestemt deg for å kopiere en investor, er det viktig å være tålmodig. Mange blir fort utålmodige dersom de ikke ser resultater med en gang. Dersom du har fulgt kriteriene ovenfor, anbefaler vi at du venter minimum 2 måneder før du gjør en vurdering.

4. Ha realistiske forventinger

Det er fult mulig å ha en gjennomsnittlig avkastning per måned på 5 – 20% ved å kopiere lav risiko investorer. Sammenligner man dette med renten man får i banken, ser man at mulighetene er store. Kopierer man noen med under $500, blir aldri noe lukrativ affære. Bestem deg for hvilke forventinger du har før du begynner.

Hvilke markeder er tilgjengelig?

Du har mulighet til å handle aksjer, valuta, råvarer, og indekser.

Må jeg betale skatt?

I dag er det 28% skatt ved gevinst på aksje- og valutahandel og tap er fradragsberettiget tilsvarende.

Er det noen analyseverktøy?

Ja, du har igjennom WebTrader en rekke analyseverktøy tilgjengelig.

Er eToro regulert?

Ja, de er regulert av NFA, CySEC, ASIC, CFTC, MiFID, og FCA.

Kan jeg benytte en demobruker?

Ja, du kan handle og kopiere andre med en demobruker. Denne har en saldo på $10,000.

Hva er kontaktinformasjonen?

Du kan kontakte de via support@etoro.com eller via telefon (357 2 5030234).

Hva er maksimum «giring»?

Du kan gire aksjer opptil fem ganger, valuta opptil 400 ganger, indekser og råvarer opptil 100 ganger.

Ressurser

 • eToro.com – Verdens største sosiale investeringsnettverk
 • Social Trading Norge
 • eToros Trading Academy – GRATIS tradingkurs.
 • Vår Facebook side – Siste nytt, tips, anbefalinger, eksklusive bonuser.

Spørsmål? Legg igjen en kommentar, eller send oss en melding på eToro (@STNorge).

 

Ansvarsfraskrivelse:

CFDer handles på margin og innebærer risiko for din kapital. Du kan tape mer enn innskudd. Vennligst forstå risikoen CFD-handel og social trading innebærer. Tidligere resultater er ingen garanti for framtidige. Innholdet er ikke ment som rådgiving. Personlige forhold er ikke hensyntatt. Din kapital er i fare.


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


2 kommentarer om “Hvordan investere i aksjemarkedet med eToro”

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.