Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Nå skal vi bruke litt penger

Jeg skrev på twitter nylig: (følg meg om du vil)

Når jeg først startet denne bloggen, var det egentlig bare for å skrive litt om økonomi og hva som skjer i mitt liv. Samtidig bruke det som en måte å holde meg selv i skinnet om du vil. Jeg synes det har virket nokså greit. Mye inspirasjon hentet av FIRE bølgen som startet for mange år siden. Early Retirement Extreme, Mr. Money Mustache, Pengeblogg, Aksjebloggen (tidligere versjon) og mange andre er inspirasjonskilder. Det er helt åpenbart, mange gode råd om hvordan man med litt endring i livssyn og forbruk kan sørge for et liv med god økonomi.

På grunn av dette har jeg kunnet bygge en portefølje med indeksfond og kryptovaluta som i skrivende stund begynner å nærme seg millionen. Mesteparten av denne porteføljen er bygget når jeg hadde en årsinntekt på under 480 000 kr brutto. Det betyr at skulle jeg bli arbeidsledig, eller skulle det skje noe. Da kan denne porteføljen trolig holde meg gående økonomisk i 2 – 3 år. Da har jeg ikke regnet med noe hjelp fra staten (nav) eller noe annen ekstern hjelp eller ekstrainntekt.

Legger jeg til ekstrainntekt, hjelp fra nav, kone fortsatt i jobb. Ja da ser det selvsagt mye bedre ut.

Sånn sett føles det greit å ha noe lene seg tilbake på dersom noe skulle skje. Det er ikke en portefølje på 15 millioner, som skulle tilsi at man kanskje er økonomisk uavhengig, men det er mye bedre enn å være i 0 hver måned. Jeg føler ikke heller at vi har gitt opp noe særlig. Noen ganger får vi høre (i all velmening) at vi sparer mye. Både kona, og jeg får høre det. Da svarer vi gjerne at det går helt fint, og vi har i utgangspunktet ikke noen store ønsker. Dessuten, trenger vi å bruke penger på noe en gang så gjør vi det, men det er gjerne et kalkulert og forventet forbruk.

Som nå i sommerferien for eksempel. Jeg satt ikke å ruget på pengene som var på kontoen, det er sommerferie, barna våre er snart ikke barn lenger. Det er ferie, og pengene, ja de skal brukes. Så det ble kjøpt mat ute, is, og aktiviteter. Ja, jeg kunne kanskje satt 5 000 kr ekstra på fondskontoen.

Jeg vet at lykke og velstand ikke korrelerer med materialistisk velstand. Derfor har jeg ikke den nyeste iPhonen lenger, jeg har ikke den nyeste PCen, nyeste TVen og mye annet i huset som ikke er nytt. Vi har ikke slette vegger, det er sånn smartpanel vi kjøpte for 7-8 år siden. Gulvet i stua burde skiftes, men tja. Det kan vel vente. Hjemmekinoanlegget er fra 2009 hvor jeg faktisk skrev et innlegg om det her! Nye Svindyre Høytalere og Fondsparing. Det brukes ikke så ofte lenger.

Bil derimot, synes jeg er spennende.

Nå skal vi bruke litt penger

Men nå, nå skal vi bruke litt penger. Det blir utskifte av vinduer som lekker, ytterdør og etterisolering som sårt trengs på huset. Jobben skal gjøres av fagfolk vi har god erfaring med tidligere.

Har også bestilt en ny bil som blir levert i årsskiftet. Det er en elbil og jeg anslår at den vil koste ca 500 000 kr når bilen vi har nå er solgt, og det vi har spart opp til nå er tatt med.

Jeg vet det er et stort verditap på en ny bil, det er ikke en økonomisk fornuftig beslutning, og jeg har kunnet kjøpe en mye billigere bil eller eventuelt beholdt den vi har lengre.

Alt dette, blir finansiert med å øke boliglånet. Når det gjelder bilen, kommer vi til å lage en separat nedbetalingsplan for den og betale inn det beløpet i tillegg. For å holde kontroll på dette, fant jeg et skikkelig bra lånekalkulator av en som kaller seg Excel Guru her: https://www.excelguru.no/lanekalkulator-for-annuitetslan/.

Her kan jeg se terminbeløp, rentekostnader og til og med felt hvor man kan legge inn en ekstra betaling dersom det er ønskelig. Fordelen med å bake inn bilen i boliglånet er jo lavere rente. Men du bør ha stålkontroll på hvor mye du faktisk har betalt. Slik at du ikke risikerer å betale ned bilen på 25 år. Jeg kommer til å markere hver linje grønn, slik at man har kontroll på hvor mye som er betalt.

Elbil gjør at jeg kan beholde mye av kjøregodtgjørelsen jeg får. Den bilen vi har nå er relativt tørst og når bensinen koster bortimot 20kr utgjør det litt. Nå vil jeg ikke tjene noe særlig penger på dette, men det gjør totalkostnaden i bilholdet lavere selvsagt.

Alt av kjøregodtgjørelse som kommer inn ekstra, vil bli satt til investeringer sammen med vanlig lønnsinntekt. Jeg kommer trolig ikke til å selge hverken krypto (bortsett fra det jeg har spart i ETH til bil) eller fond. En skulle kanskje satt ekstra penger rett på «billånet», men det får heller gå til å bygge opp porteføljen enda større. Skulle det skje noe, har jeg pga dette handlingsrom til å gjøre endringer. Skulle en altcoin jeg har i porteføljen ta helt av, ja da kan jeg kanskje betale inn litt ekstra på boliglånet. Skulle jeg få mange salg av musikken jeg driver med på si, ja rett inn i fond.

Dette er nok ikke et opplegg som passer for alle, det lureste er nok å ha et billån og betale det. Eller ikke kjøpe bil i det hele tatt. Vi velger å ha gjeld på lenger nedbetalingstid og investere pengene istedenfor. Tiden vil jo vise, om det var et smart trekk. På lang sikt tror jeg det. Jeg oppdaterer denne bloggen med hvordan det går, så er det bare å følge med hvis du vil.

Målet mitt er ikke å bli helt økonomisk uavhengig, men heller ha en slags fornuftig og levelig tilnærming til et normalt Norskt A4 liv, men med muligheter til noe uavhengighet på sikt. Det ser jo ut til at det kan gå den veien.

Ellers er jeg på twitter her: https://twitter.com/Formuebygging


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.