Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Nye fond, mer i buffer og mindre til boliglånet

Enda en måned er her / er over, kommer vel an på hvordan man ser det, iallfall i følge min lønnslipp er det en ny periode. Det betyr at det er tide for å betale ned på boliglån, spare i buffer, fond og slike ting. I utgangspunktet vil jeg si at det meste går etter planen her i heimen. Det eneste som ikke var helt planlagt var behovet for nye vinterdekk på bilen jeg i hovedsak bruker i jobben. Fant ut at det var alt for lite spor i de. Kjøpte derfor nye nokian hakkapeliitta 7 dekk så nå tenker jeg bilen klamrer seg fast på veien når snøen og isen kommer. Det er ikke mye ABS, antiskrens og greier på den bilen så gode dekk MÅ jeg ha. Ikke at jeg mener at man ikke trenger gode dekk på en bil med litt mer sikkerhetsutstyr men… du forstår sikkert hva jeg mener.

Dette ble kostende ca 4 500 kroner inkludert montering på bilen. Pengene ble tatt fra kjøregodtgjørelsekontoen. Den ble omtrent renskrapet men det er såpass mye penger igjen slik at jeg ikke trenger å ta noe som helst fra bufferkontoen. Og det liker vi!

Bufferkontoen ja, vi måtte bruke denne i forbindelse med flytten vår, med oppussing og diverse. Vi har kjøpt en del ting som vi trenger og sikkert ting vi egentlig ikke trenger … uansett. Kontoen ble tømt og vi var på null igjen. Lite morsomt men en realitet. Vi bestemte oss for å la ekstra avdraget på boliglånet ligge og overføre de pengene til bufferkontoen isteden. Vi har ingenting å gå på når det gjelder boliglånet, betaler vi inn penger der er de «borte». Det er viktigere å iallfall ha et lite beløp i buffer før vi starter å betale ned ekstra. Vi har bestemt at dette beløpet skal være 20 000 kroner. Selv når bufferkontoen når 20 000 kroner vil vi likevel betale inn minst 1 000 kroner hver måned.

Denne måneden kan vi sette over 4 285 kroner til bufferkontoen noe som betyr at den vil vippe over titusen kroners streken (10 388)! Veldig fornøyd med dette. Det er risky business å ha såpass lite penger på buffer føler jeg, men den vokser nå. Sakte men sikkert. Nå er jeg også litt mer rolig.

Du fikk kanskje med deg at jeg har byttet fond til Delphi Verden og Delphi Europa. Jeg fikk noen gode kommentarer på dette innlegget: Firetusen kroner i fond. De fikk meg til å tenke litt annerledes og jeg takker for det. Tenk det du, du kan faktisk påvirke min økonomi! Iallfall litt …

Salgene av mine tidligere fond og kjøp av de  nye har ikke gått gjennom enda. Tenker det tar noen dager, men i mellomtiden har anskaffelsesverdien gått opp til over 4200 kroner. Det er en avkastning på ca 5,5% på bare noen måneder. Ikke fy skam det.

Jeg har tenkt å spare ca 1 000 kroner i fond denne måneden også, men jeg skal vente litt med oppdateringen her.

Ellers er det utrolig hektiske dager, med tre unger, full jobb, kurs og diverse reising. Det er morsomt, men det føles på kroppen! Heldigvis har jeg en fantastisk samboer og vi samarbeider som regel veldig godt! 🙂


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


8 kommentarer om “Nye fond, mer i buffer og mindre til boliglånet”

 1. What makes your blog interesting for me is the similarities we have in our economy. I have a buffer account and I also have funds. I see that I have big swings in my buffer account but my fund account only grows because of the spareavtale. I know that if my buffer account is empty one month, I can always pull out money from my funds. This is however a last resort option and I have not had to do that yet. Instead of saying that I have a buffer account and a fund account, I focus on my liquidity and say I have «x amount of cash on hand if I need it». This relieves the pressure of having a bad month in my cash holdings and feeling like I have to put all of my next months savings into my buffer account. Good luck in your buffer goal of 20 000!

 2. @Kongen,

  Du skriver på Engelsk, men siden du tydeligvis forstår mine innlegg så velger jeg å svare på Norsk likevel.

  Først og fremst er det morsomt at du liker bloggen / nettstedet. Håper jeg med mine innlegg kan inspirere andre til å, iallfall bli litt mer interessert i økonomi.

  For oss er det slik at bufferkontoen er «vår» men fond kontoen er min til å gjøre akkurat hva jeg vil med. Vi har uansett det meste felles. Ettersom vi har omtrent lik inntekt er det også enkelt å dele på utgiftene vi har.

 3. «Salgene av mine tidligere fond og kjøp av de nye har ikke gått gjennom enda. Tenker det tar noen dager, men i mellomtiden har anskaffelsesverdien gått opp til over 4200 kroner. Det er en avkastning på ca 5,5% på bare noen måneder. Ikke fy skam det.»

  Jeg antar at du mener at det er verdien som har gått opp? Anskaffelsesverdien (det du i utgangspunktet betalte for å anskaffe andelene) endrer seg vel neppe. 😉 Uansett, godt jobbet med unger, kurs, jobbing og sparing!

 4. Heisann. Det var jo marginale summer dette her. Jeg tror for din del sparing i fast eiendom som du selv bor i er best. En fastrenteavtale er meget billig forsikring for tiden, renten skal nok endel opp snart. . Med så små beløp blir jo selv kjøp og salg store beløp. Jeg har i løpet av de siste årene tjent opp 1 mill kr på fast eiendom, og har reinvestert dette i aksjemarkedet med moderat til høy gearing. OBX indexsfond, samt råvareaksjer som hydro, Statoil. Eller tror jeg Delphi Vekst kan bli spennende ettersom de skal prøve å etterligne aksjetipsene de har i Dine Penger, en portefølje som har gått opp flere 100 prosent mer OSEBX. Lykke til!

 5. @Henrik, orker ikke inngå et veddemål med banken. Vi har hatt flytende rente siden vi tok opp boliglån (2006) og det har gått bra. Vi har budsjettert med høy rente så jeg føler meg ikke noe særlig nervøs. Dessuten kan man ikke gjøre ekstra innbetalinger på boliglånet hvis man har fastrente såvidt jeg vet.

 6. Med Focus bank sin rente på 4.25 prosent fastrente for 5 år, og andre banker i nærheten tror jeg ville tatt veddemålet. Du har jo ganske mye lån :-).
  Jeg har selv vurdert å ta veddemålet ved å investere i utleieobjekter mot fastrentebinding på lånet.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.