Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Økonomisk Oppdatering Mars 2012

Vi kan i disse dager lese at Norges Bank setter ned en allerede lav rente til 1,50 prosent. Uroen for å få høyere rente på boliglånet blir derfor ikke like tilstedeværende lenger. Nå kan vi låne enda mer penger! Ikke bare fordi renten er satt ned, det er også påstått at renten skal holde seg på et lavt nivå i iallfall tre år fremover. På denne måten kan boligprisene øke enda mer da vi kan låne enda mer penger! Eller, har jeg feil? Jeg har jo egentlig ikke peiling på slikt.. Samtidig påstår andre at renten ikke skal holde seg lav så veldig lenge.

Uansett, vi som sitter med en del gjeld kan foreløpig smile. For en gylden mulighet til å betale ned ekstra på lånene! Masse penger til avdrag og mindre til renter! Kommer du til å benytte deg av denne gavepakken? Eller kommer du til å øke forbruket?

I skrivende stund har ikke vår bank varslet lavere rente men, jeg regner med det kommer etterhvert. Deretter tar det en måned eller to før man merker det på terminbeløpet. Jeg kommer iallfall til å bruke disse ekstra kronene vi får til overs på raskere nedbetaling av billånet. Når jeg likevel snakker om billån har vi lyktes med å betale 7 996 kroner i bare avdrag denne måneden! Dette innebærer at billånet nå står i: -164 937 kr. En annen ting: det er akkurat 1 år siden vi kjøpte bilen og nå kan vi regne ut hvor mye vi faktisk har betalt ned på den. Opprinnelig lånebeløp var: 236 383 kr. Det betyr at på et år har vi betalt ned bilen med 71 446 kroner, noe som er nesten 6 000 kroner i måneden. Jeg er ganske fornøyd med dette.

Fler gladyheter er at Skandiabanken, der vi har billånet har varslet at de setter ned renten på billånet. Her gis det muligheter for enda kjappere nedbetaling. En hundrelapp eller to her, og en tohundrelapp eller to der blir fort 500 -700 kroner ekstra det. Yep, jeg er litt oppgiret nå. Dette blir bra!

Hva med forbruket?

Et personlig mål for 2012 er å nedjustere forbruket og tenke over eventuelle innkjøp nøye. Dette er noe undertegnede har problem med noen ganger. Det handler om å stå mot impulsene og heller tenke langsiktig. Som mine tanker om å kjøpe iPad 3. Å ha tenkt på dette siden første generasjonen kom ut må vel bare bety en ting: at behovet egentlig ikke finnes der? Jeg har ikke noen laptop lenger så det skulle være greit å ha noe som er portabelt. Samtidig gir den iPhone 4s min arbeidsgiver stappet i min hånd (med en liten egenandel) mange kommunikasjonsmuligheter. Det finnes til og med en egen WordPress app slik at Formuebygging kan holdes oppdatert på farta. Det går til og med å skrive innlegg, noe knotete er det men, det går. I tillegg betaler de bruken av data og alt annet med telefonen. Dette dekker i grunn det portable behovet. Har ikke heeelt bestemt meg enda … vi får vente å se.

Denne måneden skulle vi ta en velfortjent liten tur til Sverige men, det sluttet med katastrofe, syke barn, syke foreldre, oppkast og ja. Æsj. Alt ble bare rot og hvitevarene fikk kjørt seg hardt i en ukes tid døgnet rundt. Rakk iallfall såvidt en tur innom systembolaget og plukket med to flasker god whisky til for tilsammen 1000 norske kroner. Deretter ble det kostnader for drivstoff og resten av måneden stort sett mat, snop og sånt. Vi fikk oss en kjøretur iallfall..

Når lønna kom i dag sto det igjen 2 300 kroner på kontoen etter forrige lønn. For meg er dette ganske bra, det er uhyre sjelden at det har vært noen penger til overs rett før lønn tidligere, nå har denne trenden snudd i 2012. Av disse har jeg satt over 1 400 til «sparekontoen» som også begynner å nærme seg 20k. Restene av lønnen skal brukes på drivstoff. Har nødt til å kjøre noen lange turer grunnet en del ting som skjer i familien.

Fondsparing

Sparebeløpet i fond øker fra 600 til 1 000 kroner i måneden, det er grunnet lønnsjustering på arbeid. Grunnet mye gjeld nå er det ikke et ønske om å bruke alt for mye penger på fondsparing. Tror jeg begynner å finne den gyldne middelvei, kanskje. Det er den regelmessige sparingen som er viktigst!

(klikk for større)

Fond Mars 2012

Det er for tiden ganske bra avkastning også.

Konklusjon

Vi har hatt mye sykdom denne måneden og først nå begynner vi å hente oss inn. Uansett har det ikke blitt store utskeielser denne måneden men, vi har hatt det bra likevel vi (bortsett fra sykdom). Det ble litt høyere lønn denne måneden, etterbetalt ny lønn fra januar og februar. Ikke de store greiene men, det er muligheter for at jeg kan klare å ha mer enn 2 300 kroner til overs neste måned! Får satse på det 🙂


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


11 kommentarer om “Økonomisk Oppdatering Mars 2012”

 1. De som mener renten vil holde seg lav en stund fremover, baserer nok dette på at ECB har lånt ut 1+ billion EURO til 1% rente til alt som kryper og går av banker, med blant annet sikkerhet i «usikre» statspapirer. I tillegg har Bernanke gått ut og sagt at renten i USA vil forbli lav i all overskuelig fremtid (og Bernankes mest sannsynlige arvtaker, er enda mer «dowish» enn han selv). Da blir det vanskelig for Norge å øke rentene. En idé er å ta opp valutalån, om man tror norske renter skal opp.

  Tips, kjøp en brukt iPad2, om man ønsker seg iPad. iPad3 = omtrent det samme, bare bedre skjerm. Personlig synes jeg skjermen på iPad2 er bra til alt jeg benytter den til (Kindle, se filmer, surfe, lese/svare på e-post, med mer). Jeg har blitt avhengig av iPad2’n.

  Er det noe bakgrunnsinformasjon på siden her? Altså, hva du arbeider med/hva du faktisk tjener?
  Når du skriver at du sjeldent har hatt penger til overs fra sist månedslønn når det nærmer seg ny lønnsutbetaling, så virker det på meg som en veldig sårbar situasjon å være i (?)

 2. Erlend: Det er ikke ekstremt mye bakgrunnsinformasjon om meg grunnet nettstedets innhold. Jobber i IT bransjen uten at jeg ønsker å spesifisere så mye mer. Min lønn ligger en plass mellom 350 – 450k.

  Vi er ikke i en sårbar situasjon. Det jeg prater om i innlegget er «lommepenger». Altså det som er til overs etter at ALLE faste utgifter på en måned er regnet med (også inkludert mat, sparing, ekstra betaling av lån, osv). Tidligere har gjerne disse pengene blitt brukt opp på ja, tull rett å slett.

  Skal det kjøpes iPad blir det en iPad 3 eller ingen. Er mest ute etter den høyoppløste skjermen og da går forrige generasjon bort. Blir nok venting noen måneder og se om det kommer noe på finn! Det hender at noen kjøper feil. 😉

 3. Jeg synes du (og familien!) har vært kjempeflinke som har klart å snu den negative trenden med å ha null igjen på kontoen når ny lønn kommer. Dere er absolutt ikke alene om å ha det sånn, og dette er det kjempevanskelig å gjøre noe med.

  Uansett hvor mye man tjener, klarer man liksom alltid å tilpasse forbruket litt for bra til den lønnen man har. 😉 Automatiske trekk til sparekonto er smart for «å lure seg selv», og er noe jeg gjerne anbefaler til andre som har det på samme måten. 🙂

 4. Anette: Takk takk! Og ja, du har rett i at man tilpasser forbruket basert på inntekten.

  Automatiske trekk til sparekonto har jeg kun på fond og buffer. Ellers er det ikke noen andre automatiske trekk relatert til sparing iallfall. Liker å ha det på den måten. Kanskje litt mer «risky» men, det får være. Jeg kan like godt overføre penger som står på sparekontoen tilbake igjen.

  Jeg vet at metoden du nevner virker på veldig mange og det er et meget godt forslag men, på meg vil det ikke fungere. 🙂

 5. Flott innlegg, og flott blogg.

  Men så kom det til spørsmålet, veldig spent på hvilke edle dråper du tok med deg hjem fra sverige?

 6. Ole Martin:: Takk!

  Det ble en flaske Lagavulin 16 år og laphroaig 10 år. Godt fornøyd med disse. Systembolaget skulle hatt 1 liters flasker! 🙂

 7. Virker som du har rimelig god kontroll og er veldig bevisst pengebruken din, noe som opplagt er veldig bra. 🙂 Er lønnen du oppgir brutto? Hvordan er i så fall mulighetene for å øke arbeidsinntekten? Med en så stor familie som du har, er det jo begrenset hvor stor differanse du kan klare å skape mellom månedlige inntekter og kostnaden med den inntekten du har per i dag.

 8. Det er ikke mye vi ikke har oversikt over. Lønna er brutto ja, min lønn. Deretter har vi jo min kones inntekt som ligger i det samme nivået. Mulighetene for økt inntekt er tilstede i det firmaet jeg jobber i. Har ikke enda bestemt meg for retning jeg ønsker å ta. Det finnes mange muligheter iallfall!

  vi klarer oss godt og har ikke et umiddelbart behov for å øke veldig mye i lønn. Det handler bare om å forvalte det man har på en bra måte! 😉

 9. Det er alt for omfattende å svare på det spørsmålet med en kommentar. Et kjent globalt fond er bra å starte med. Deretter kan man legge til andre fond ut fra anbefaling fra dine penger, for eksempel. Jeg sliter selv med dette spørsmålet. Tror jeg skal lage en artikkel om hvordan jeg går frem. Kanskje det kan hjelpe deg etterhvert 🙂

 10. Man kan starte med å unngå aktivt forvaltede fond. Hvorfor være med på å betale million/milliard lønninger til forvaltere, som beviselig ikke gjør det bedre enn passive indeksregulerte fond over tid?

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.