Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Økonomisk uavhengig, hva nå?

Artikkel i samarbeid med Forvaltningshuset.

Du har av en eller annen grunn lyktes å bli økonomisk uavhengig. Noe som betyr at du ikke trenger å jobbe lenger for å opprettholde en inntekt. Du kan leve ut resten av ditt liv med det du har nå. Hvilken vei skal livet ta nå? Hva skal du finne på? Hva vil du gjøre?

De aller fleste av oss har nok snakket om hva en skulle gjort dersom man kommer over en større sum penger. Om det er utbetaling fra Norsk tipping, arv eller at man har gjort det bra på andre måter. Mange vil gjerne bli gjeldfri og da er nedbetaling av boliglån og/eller kjøp av ny bolig et stort ønske. Å ønske seg en ny bil er heller ikke uvanlig og for mange er reiser en drøm som kan gå i oppfyllelse.

Jeg synes ikke det er feil å ha lyst på enkelte materialistiske ting og har man lite fra før kan det være en befrielse å endelig kunne unne seg noe. Det som er det største spørsmålet er først og fremst hva man skal gjøre med pengene. Å kunne leve akkurat slik du vil uten å måtte tenke på penger kan høres fantastisk ut, men det finnes fler eksempler hvor enkelte mennesker har vunnet store summer penger for å sløse bort alt etter en viss tid. Det kan hende at det lønner seg å motta veiledning. I så tilfelle vil Forvaltninghuset kunne hjelpe deg med dette.

Forvaltningshuset finnes også i disse kanalene.

Det kan være vanskelig å forstå, særlig om man sliter med å få endene til å møtes, men i FI – miljøet (financial independence) er det mange som ikke vet hva de skal gjøre med sin tid. De har nok penger til å leve uten en jobb resten av livet, men er likevel ikke helt fornøyd. Det kan høres merkelig ut, du har mye midler tilgjengelig og er litt misfornøyd? Er det mulig?

Finn noe meningsfylt å gjøre

Det å ha noe meningsfylt å bruke tiden sin på er viktig. Hvis jobben var det ene som ga deg en identitet kanskje du skal fortsette der, men i redusert stilling?

Skulle dette skje meg har jeg det ganske klart hva jeg skulle gjort med midlene.

 • Nedbetalt boliglån
 • Renovert boligen (den er fra -76, det trengs)
 • Plassert betydelig beløp i indeksfond
 • Plassert 5% i kryptovaluta
 • Begynt å jobbe med hobbyer på heltid og sluttet i jobben.
 • Besøkt familie og venner oftere. Mer reising.

De som har fulgt nettstedet vet at jeg har noen hobbyer som gir meg en liten ekstra-inntekt innimellom. Skulle det være slik at jeg har såpass mye midler at jeg ikke trenger å jobbe hadde jeg ikke sluttet å jobbe for det. Jeg har bare jobbet med noe hyggeligere, og som strengt tatt ikke trenger å tjene så mye penger for meg. Det ville da vært noe med musikk og foto mest sannsynlig.

Mulig jeg hadde skeiet ut med å kjøpe et par år gammel 5-serie BMW også, behagelig å ha når man kjører rundt i Norge på foto-turer.

Ellers hadde jeg nok ikke levd så mye mer forskjellig fra måten jeg lever i dag tror jeg.

Hva med deg?


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


8 kommentarer om “Økonomisk uavhengig, hva nå?”

 1. Jeg hadde nok til å begynne med tatt permisjon fra jobb et år og forsøkt meg på hobbyer jeg tror kunne passet. F.eks jakt, blitt bedre i golf, tilbrakt mer tid på hytten, oppdaget hva biblioteket faktisk har å by på osv. Etter et år ville jeg gått tilbake i mindre stilling og sett om jeg kan finne en kombinasjon av jobb og fritid (gitt at du liker jobben) som kan funke i lengden. Jeg tror mange tenker at de bare ville reist masse og hatt det gøy hele tiden. Men det tror jeg ærlig talt en del blir bra lei av. Sannsynligvis vil jo ens omgangskrets ikke ha noe bedre tid til å finne på ting så du må sikkert trives godt i eget selskap. Jeg skulle hvertfall aldri mer jobbet helg.. (jeg jobber i helsevesenet)

 2. -tja, dette er noe mange som nærmer seg eller har oppnådd FI «sliter litt med». Hva er meningen med livet? Selv er jeg trolig FI, men har ikke tatt det helt innover meg enda. Går nå i ulønnet studiepermisjon et år for å tenke, studere og reflektere litt. Samtidig arbeider jeg noe innen pleie og omsorg, som ringevikar. Dette oppleves som meningsfylt. Tidligere var det 150% som konsulent innen teknologi. Livet som FI gir helt andre muligheter og du kan velge etter egne prioriteringer og verdier.

 3. Ligger ikke an til å bli økonomisk uavhengig med det første, men la oss si jeg vinner i lotto.

  Det frister ikke å stå i jobben min til jeg er 70 år og utslitt i kropp og sinn, så mest sannsynlig hadde jeg levert oppsigelsen.

  Deretter ville jeg brukt tiden på å reise og utforske verdens 4 hjørner.

  Er ikke så opptatt av å skaffe meg ny jobb innenfor frivillige arbeid. Alt bør være lystbetont. Mye av tiden kommer nok til å brukes på det jeg faktisk har lyst til å gjøre, rekreasjon og rett og slett avslapning.

  Det finnes nok også en del prosjekter og hobbyer man kunne satt i gang, når jeg først har tid til det

  Vanskelig å si akkurat hvordan livet mitt hadde vært 10 år dersom jeg ikke hadde en vanlig jobb, men liker tanken på å ikke være økonomisk lenker til arbeidsmarkedet.

 4. Jeg er (med disiplinert sparing) hvertfall 15 år unna en eventuell FI-status, men jeg tror jeg ville fortsatt som frilans innen det jeg gjør nå uansett, men tatt på meg noe færre oppdrag for å få mer tid med familien.

 5. Askeladden: Er nok mange som liker tanken om å ikke være økonomisk lenket mot arbeidsmarkedet ja.

  Østkantøkonomi: Jeg er veldig langt unna FI selv også, men heldigvis trives jeg på jobb en så lenge.

 6. Formuebygging: Det er fint å hvertfall kunne kose seg på veien til en ev. FI-status!

 7. Jeg har en turnus jobb og har til tider fri et par uker i slengen. Det slår meg aldri som noe problem hva jeg skal bruke tiden til. Leke med barna, trene, besøke kompiser (flere i litt annen alder som er tilgjengelig oftere, spille musikk på piano og pc, lage bedre og hjemmelaget mat, være sammen med kona, hjelpe venner som spør om hjelp. Problemet er alltid: Hva skal jeg velge å gjøre i dag den lille tiden jeg har til overs selvom jeg har hele dagen fri.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.