Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Portefølje 95.000,- i november

Som nevnt tidligere er vi i en situasjon som krever at vi har to biler. Så lenge jeg har denne jobben er det helt nødvendig å ha noe skikkelig. Blir det slutt på reising i jobb om noen år, eller jeg blir «kontorrotte» trenger vi ikke to og da kan den få en ny eier og jeg penger tilbake.

Jeg har valgt å selge fondsporteføljen og en del kryptovaluta for å slippe ha et billån. Det er relativt mye gevinst som realiseres så det var et passende tidspunkt å selge (ble gjort for noen uker siden før markedet gikk ned, men jeg driver ikke med timing).

Dette tar uavhengighets kontoen min, det er ikke så veldig morsomt. Likevel er det greit å ikke ha dyr gjeld. Særlig på noe som går ned i verdi. I tillegg til dette har jeg tidligere i år også solgt ut fond da vi fikk mulighet til å ta over ei hytte svært rimelig. Målet var å ha så lite lån som overhode mulig på hytta og vi måtte hoste opp over 100 000 kr i egenkapital.

Noen ganger går livet sin gang, og jeg så for meg at disse kostnadene skulle komme på et senere tidspunkt, men det ble nå. Kanskje like greit.

Det ser ikke så galt ut egentlig, vi har eiendeler og en del verdi i det. At min private portefølje nesten er på 100k allerede er i seg selv hyggelig. Riktignok litt overvekt av krypto kanskje, men dog.

Bolig verdi: 4 000 000 / Lån: 2 390 000
Hytte verdi: 1 200 000 / Lån: 429 000
Bil 1 verdi: 100 000 / Ingen gjeld
Bil 2 verdi: 450 000 / Ingen gjeld

For å «hente inn» porteføljen og komme raskt opp på tidligere nivåer (300-400k) må det settes av relativt mye hver måned. Hva jeg får inn på kontoen vil variere ut fra hvor mye jobb og reising det er og andre utgifter generelt. Ønsket er å kunne klare minst 20 000 kr i måneden. Det er ikke noe garanti at det skal gå, men jeg skal prøve.

Skatt på realisering av andeler

Det kommer en skatte-regning neste år grunnet realisering av gevinst i år. Velger å ikke sette av penger til dette, når denne regningen skal betales i september 2021 (20-25k) bør jeg ha midlene tilgjengelig. I verste fall selger jeg noen andeler. Dette er jo et billig lån fra staten.

Motvirke livsstil inflasjon?

Min inntekt har økt ganske greit sammenlignet med noen år tilbake. Særlig med tanke på utdanningsnivå som ikke er noe å skryte av. Har rett å slett hatt litt flaks, og sitter med riktig kompetanse til riktig tidspunkt. Nå skal jeg forsøke motvirke noe av livsstil inflasjonen, og forvalte midlene som kommer inn på en god måte.

Denne måneden blir det 30 000 kr inn på fondskontoen. Noe av dette kommer av kjøring hvor det er utbetalt kjøregodtgjørelse. Reiser med og uten overnatting som medfører diettutbetaling. Jeg kjøper ikke dyre middager på 3 – 400 kr hver dag men heller en kyllingsalat på Rema 1000 og noe brød til 50 – 80 kr. Mye billigere og sunnere. Moderat lønnsøkning med ok grunnlønn og noe overtid bidrar også.

I tillegg, ekstra inntekt fra nett på 1 500 kr netto denne måneden.

Det blir et nytt fond: KLP AksjeVerden Indeks. Da får jeg også med mellom 10 – 15% i fremvoksende markeder. Det kan hende det tilkommer fler, men jeg liker å holde det enkelt og billig.

Fordeling av 31 000 kr i sparing denne måneden forholder seg slik:

  • 30 000 kr – KLP AksjeVerden Indeks
  • 1 000 kr – Kryptovaluta

Meget fornøyd med dette, det gir en solid god start. Hadde jeg hatt 30k til overs hver måned er porteføljen tilbake på gamle nivåer in no time, men det er nok ønsketenking, vi får se…. 😂

Felles fondsparing, øremerket Bolig

Vi har også en felles fondsportefølje hvor vi setter av i skrivende stund 12 000 kr i måneden. Denne et tiltenkt å gi oss et økonomisk handlingsrom om 10 år. Enten kan vi bruke det på å betale ned vårt boliglån. Eller eventuelt hjelpe barn ut på boligmarkedet. Eller fortsette sparingen. Tiden får vise hva vi gjør med det, men dette er som sagt øremerket boligforhold.

  • Dagsverdi: 35 500 kr – KLP AksjeVerden Indeks.

Da får vi se hvordan det går fremover.


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.