Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Renten går opp og det blir dyrere å leve

Dette er et delvis sponset innlegg!

Jeg frykter ikke renteoppgang, det er normalt og rentenivået vi har i dag er alt for lavt. Likevel ser jeg nå at vi må betale 1 000 kroner mer i måneden på boliglånet fordi banken har satt opp renten. Som du kanskje har fått med deg har vi satt lånet på avdragsfrihet en periode. Pengene vi får til overs brukes til å betale ned billånet så kjapt som overhode mulig. Når renten går opp blir det mindre penger til overs. Dette betyr at vi må redusere det vi setter av til buffer fra 2 000 kroner i måneden til 1 000 kroner i måneden. Det er ikke noe jeg liker å gjøre men, vi må fokusere på gjeld og dessuten er det slik at vi ønsker å leve litt også.

Dette får meg til å tenke litt et innlegg jeg leste på Glabladet nylig: De 3 hemmelighetene til lykke. Jeg tror det ligger mye sannhet i at penger ikke gjør deg lykkelig. Vel, opp til et visst nivå. Har du ikke tak over hodet, mat i magen eller tilgang til varme så er det en sak. Vi som allerede har en plass å bo, mat å spise og materielle ting tviler jeg på kan bli mye mer lykkelige med mer penger. Med det sagt … jeg prøvde å spille på vikinglotto i dag jeg mener … 185 millioner kroner. Jeg skulle kunne slutte å jobbe og samtidig gjøre mange av de jeg er glad i, gladere. Liker man ikke lotto kan man vel også prøve seg på Bingo fra Bingo.com men, de få ganger jeg gambler så blir det på hest eller lotto! Det skjer kanskje en gang i skuddåret om ikke sjeldnere.

Skulle jeg vinne 180 millioner, ja flott! Men hva skjer etterpå? Ny bil? Javel greit det en splitter ny BMW kan jeg ta. Jeg skulle nok være fornøyd en periode. Meget fornøyd også men, etter en stund: det gjør meg ikke direkte lykkelig å eie en splitter ny bil. Tror nok jeg skulle betalt ned all gjeld først. Satt av penger slik at barna kan komme seg inn på boligmarkedet når de er voksne. Deretter har jeg kanskje satt av en slump til meg selv som buffer og mye skulle jeg brukt på andre folk. Det er en fin følelse å gjøre andre mennesker glade.

Det var en på jobb som fortalte meg om en person som bor ute på bygda her i Norge. Han er ganske ung og jobber på sjøen samtidig som han bor hjemme og har veldig lite utgifter. Han hadde tydeligvis 4 – 500 000 kroner bare stående på konto uten noen tilsynelatende trang til å bruke de opp. Han hadde vurdert å kjøpe seg en ny bil men, njehsh… behovet var ikke helt der så han klarte seg fint med en gammel holk han kjørte rundt i.

Så ja, nedbetaling av gjeld og sparing er fornuftig. Heller det enn å jage en Formue du aldri får. Litt penger må være lov å bruke men, ikke over evne. For litt spenning i hverdagen kan kanskje gambling være noe. For min egen del er det nok gambling med fond.


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


2 kommentarer om “Renten går opp og det blir dyrere å leve”

 1. Selv om det finnes mennesker som er avhengig av å ha bil er det mye viktigere og faktisk nedbetale bolig / forbruksgjeld enn på billånet. Det som skjer i europa og skaper urolige tider i vårt eget boligmarked er med på å presse prisene begge veier. Du kan være heldig med at prisen går opp eller ned, men for all del – boliglånet burde være førsteprioritet med å nedbetale siden du står mye sikrere ann etter.

  Det at en faktisk tenker å være avdragsfri en periode er jo fint i det man har mere å rute med, men får senere svi hvis boligprisene skulle evt. falle i fremtiden- samtidig som bilens verdi skulle synke.
  Men situasjonen er jo selvsagt ikke lett hvis du trenger bilen.

  Veldig god blog. Gleder meg til flere av disse innleggene!
  Og gratulerer selvsagt med giftemålet!

 2. Takk for gratulasjon, det var på tide å gifte seg etter 8 år som samboere.

  Du mener at det skal være mer fornuftig å betale ned boliglånet. I vår situasjon er det ikke slik. Bilen er ekstremt nødvendig for at hverdagen skal gå opp. Derfor fokuserer vi på å betale ned billånet så kjapt som mulig med de midler som blir frigjort når vi har avdragsfrihet på boliglånet.

  Når bilen er nedbetalt (innen 1 – 2 år) bruker vi de pengene på boliglånet og det vil drastisk redusere nedbetalingstiden ut fra det vi opprinnelig hadde planlagt.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.