Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Skal du gjøre alt i huset selv?

Når vi kjøpte et relativt dårlig vedlikeholdt rekkehus fra 70 tallet innså jeg at det er et vedlikeholdsbehov i årene som kommer. Her har vi spart mye penger på å gjøre mesteparten av arbeidet selv og med hjelp av familie / venner.

I de ni år vi har bodd her, er dette gjort av oss:

 • Skiftet bordkledning.
 • Malt huset utvendig.
 • Revet oppråtnet altan og bygd helt ny.
 • Skiftet verandadør.
 • Skiftet vinduer.
 • Pusset opp stue, smartpanel på vegg, revet innrøykt tak og satt opp takess. Det elektriske i stuen ble også utført av meg, jeg skiftet ut gammel innmat i stikkontaktene til dagens standard. Deretter fikk jeg en elektriker til å gå over og godkjenne jobben.
 • Renovert trapp, sliping i en og en halv måned…
 • Alskens malearbeid her og der.

Listen ovenfor er de største jobbene jeg / vi har gjort på huset. I tillegg til dette har vi lagt gulv, og malt alskens rom og mye annet småtteri.

Nå holder jeg på å bygge et kontor / studio til meg selv som naturlig nok tar opp en del tid. Her er det sparkling og strimling av gipsplater, noe jeg aldri har gjort før.

Så kommer spørsmålet:

Skal man gjøre «alt» selv?

Jeg er en person som liker å gjøre mye selv. Skifte dekk på bilen, skifte olje, ja til og med skifte dyser, top-deksel pakning og diverse er noe jeg kan gjøre. Likevel er det ikke alle som har kunnskap eller vilje til å gjøre slike ting. Det gjelder å vite sin egen kapasitet.

En viktig ressurs for meg er å se instruksjonsvideoer på youtube som forklarer fremgangsmåten i ulike fag. Dette har blitt brukt mye i forbindelse med oppsett og behandling av gipsplater. Ved å se slike videoer kan en også vurdere om dette er noe du takler. Som oftest går det bra!

Youtube ble også brukt når jeg måtte bytte top-deksel pakning på bilen selv, en jobb verkstedet skulle ha 8 000 kroner i arbeidspenger for. Det tok meg en hel lørdag å få det gjort. Top deksel pakningen kostet ikke mange hundrelappene.

Som nevnt: man må kjenne sin egen begrensning. Å betale for slike tjenester er å kjøpe seg tid, kan frigjort tid gi deg mer inntekt er det kanskje verdt å sette bort enkelte oppgaver.

Som et eksempel på oppgaver satt bort kan jeg ta rommet som er under renovasjon nå. Jeg har gjort omtrent alt selv. Likevel er det en liten fin-snekker jobb hvor jeg har måttet si pass. Når jeg har stått i to dager å klødd meg i hodet angående en konstruksjon er det nok bortkastet tid. Her kunne ikke Youtube hjelpe meg fordi jeg må ha fagfolk inn som vurderer dette enkelt tilfellet.

Gjør du også mye selv, eller liker du å sette bort oppgavene til fagfolk og heller bruke tiden din på noe annet?


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


2 kommentarer om “Skal du gjøre alt i huset selv?”

 1. Jeg liker å gjøre mye selv! Mye fordi jeg liker å gjøre ting selv og ha ting på min egen måte, men også fordi jeg liker å se hvor mye jeg kan spare på å gjøre ting selv vs. betale andre for å gjøre ting.

  Men etterhvert har jeg begynt å verdsette tiden min mer, og synes at det kan være verdt å bruke tiden min på familie, jobb eller hobby i stedet. Verdien i å disponere tiden min selv er større enn det jeg må legge i å betale fagfolk for å hjelpe meg med oppussing, reparasjon av bilen etc..

 2. Etter dagesvis med sparkeljobb kjenner jeg at det kunne vært en sett-bort jobb. Nå er jeg såpass langt inne i prosessen at det bare er å gjennomføre det som er påbegynt.

  Har iallefall funnet ut at det å helsparkle vegg, ikke er noenting for meg. 🙂

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.