Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Sliter du med å forstå boligprisene?

Det sies at det er en liten utflating av boligprisene nå i februar (kilde: dinside / e24). Har folk kanskje forstått at det ikke kan fortsette oppover slik det har gjort den siste tiden? I følge Dine Penger har prisene i Oslo økt med 7,5% siste 12 måneder, Trondheim 8,9% og Bergen 7,5% (eneboliger, kilde: dinepenger). Dette er en høyere økning en hva de fleste får i lønnsøkning hvert år.

Når vi kjøpte vår første leilighet har jeg for meg vi ga 1 150 000 eller om det var 1,2. Jeg husker ikke helt nøyaktig. Vi kunne ikke ta så mye mer i lån den gangen og det var vi rimelig glad for når renten begynte å krype opp mot 7 – 8 tallet. Vi klarte å betale boliglånet men, det føltes at det ble mindre penger å rutte med. Etterhvert fikk begge to bedre jobber, høyere lønn som gjorde at det ble lettere å betale og renten gikk ned igjen.

I 2010 begynte vi å lete etter en ny plass å bo, gå på visninger og ta temperaturen på boligmarkedet rett å slett. Det som slo oss var mangelen på skikkelige boliger for familier til en fornuftig pris. La oss si at vi fant et skikkelig fint hus og prisantydning var 2,8. Vår smertegrense er 3 millioner. På hver enkelt bud runde ble det bydd flere hundre tusen kroner over takst. Dette skjedde ikke bare med de bra objektene men, også mange av de som var klar for de som ønsket oppussingsarbeid. Vi følte oss lurt mange ganger. Hva er vitsen i å gå på en visning når det likevel ikke blir til omtrent den prisen? Jeg kan love deg at det ble brukt mye ukvemsord i den perioden …

Så lenge det er mangel på boliger og bankene hiver ut penger etter folk vil ikke dette bedre seg. Samtidig er det en veldig merkelig måte å kjøpe en bolig på her i Norge. Når vaskemaskinen din ryker, eller du skal ha deg en ny bil. Bruker du 20 minutter på å bestemme deg om du skal ha den? Eller undersøker du litt i forkant, leser tester? Hvorfor mister vi helt tankevirksomheten når det er snakk om bolig som i mange tilfeller er en livs-investering?

Tja, ikke vet jeg, jeg er ikke noen økonom. Hva tror du, skal vi mer opp eller ned? eller sidelengs! 😉

Skal vi lenger opp?
Skal vi lenger opp?

Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


9 kommentarer om “Sliter du med å forstå boligprisene?”

 1. Som snart ferdig utdannet student, er boligprisene noe som bekymrer meg. For meg, som står utenfor boligmarkedet fremstår det nærmest som absurd. Hvordan kan boligprisene stige mer enn lønninger og mer enn byggekostnader år etter år etter år. Det kan jo ikke fortsette på den måten? For meg er det merkelig å se hvordan folk mener at boligen deres skal være verdt 100-200 000 kr mer verdt år eller forvente at neste person skal betale gjerne en million kroner mer enn en selv gav for nøyaktig den samme boligen på nøyaktig det samme stedet. Et sted må der finnes et tak på hvor mye folk er villige til å låne eller bankene villige til å låne og da topper det ut.

  Nå kan jeg jo, som ingen andre, ikke spå hvordan boligprisene utvikler seg, men to ting er sikkert, jeg kommer til å være forsiktig med å ta opp millionlån for å komme inn i dette markedet og det har blitt MYE vanskeligere for oss unge, single og uetablerte nettopp å få lån. Noe mange investorer ser ut til å utnytte ved å kjøpe opp enda flere leiligheter for å leie ut til blodpriser og tjene penger på dette.

  Jeg kommer uansett til å ha som mål å spare opp boligkapital så fort som mulig, men kommer neppe til å stupe inn i boligmarkedet med det første.

 2. Siden vi nettopp har kjøpt ny bolig (og solgt!) må jeg si at det overrasker meg at boligprisene har flatet ut. Det er IKKE sånn det føles for meg når det gjelder temperaturen på visninger/budrundene. Mulig det skyldes forskjeller i boligområdene?

  Uansett så virker det som at folk i Norge har «mye pæng» og jeg kan vanskelig forestille meg at dette vil endre seg i nærliggende fremtid.

 3. Kommentar til Aksjebloggen over: Å spare seg inn på dette boligmarkedet er vel nærmest en utopi… Kjøp heller en «rimelig» leilighet i et u-attraktivt strøk og start der. Mange som er på vei inn i markedet er desverre alt for kresne for sitt eget beste, og forventer høy standard i sentrale strøk (..innflyttingsklar etter endte studier!..). 😉

 4. Anette: Føler litt av det samme ja. Glemte å nevne en episode i innlegget som skjedde når vi var på en av våre første visninger. Den første boligen vi var ute etter. Det var meg og min samboer og kanskje 2 – 3 par til. Etter at vi har fin-gått litt rundt i en overdrevent stylet leilighet utbrister den ene unge damen slik at alle hører: «den her SKAL jeg ha!».

  Det styres for mye av følelser, akkurat som i aksjemarkedet er følelser veldig skummelt når det gjelder slike ting! Folk tvinges til å ta en avgjørelse på en budrunde. De rekker ikke sette seg ned å skikkelig objektivt tenke over om dette er en lur investering, nei for da har noen andre tatt prospektet.

  Jeg skjønner godt at folk sliter og blir en smule oppgitt!

 5. …Leste et sted at folk bruker lengre tid på å bestemme seg for hvilken bukse de skal kjøpe, enn de bruker på å bestemme seg for ny bolig. Så følelsene styrer nok mye ja (..og riktig styling er gull verdt!). 🙂

 6. Anette: Å spare seg til egenkapital er ikke utopi. Ikke for en som ikke har en trang til å øke levestandarden med en gang jeg får mer penger mellom henende. Jeg har regnet på dette og laget en plan for lenge siden og har nok egenkapital om ca 1,5 år, i mellomtiden bor jeg sammen med andre i kollektiv og betaler betraktelig mindre enn jeg ville gjort for renten i en hvilken som helst lån over 1 mill.

  Ellers er nok jeg veldig avhengig av plassering grunnet jobb. Jeg har ingen planer om å bruke 1 time hver vei hver dag på å pendle frem og tilbake som tilsvarer nesten 60 fulle arbeidsdager hvert år eller 12 arbeidsuker. Tiden min er verdt mer enn som så. Jeg er ikke kresen på bolig, men har heller ikke et veldig stort hastverk med å komme meg ut i boligmarkedet.

 7. Med den temperaturen det er i hele verdens økonomi idag og med tanke på at man ikke kan være sikker på i hvilken retning økonomien vil gå i nærmeste fremtid, ville jeg vært svært betenkelig i forhold til å som privatperson låne seg opp milliongjeld for å investere i bolig nå.. Solgte selv bolig i slutten av 2007, altså ikke så lenge før finanskrisen slo til og er helt sikker på at jeg ikke skal tenke på å kjøpe bolig iløpet av 3 til fem år enda.. Vi har vært forskånet for mye av plagene med finanskrisen her i landet og jeg mener dette mye skyldes at bla norges bank har tatt nødvendige grep og holder renta lav for å minimere de negative effektene av finanskrisen. Dette kan de ikke gjøre til evig tid for på et tidspunkt må rentene opp igjen for at man på ny bskal få en riktig balanse i den norske økonomien. Det er ennå vanskelig å spå hvordan økonomien ute i verden vil utvikle seg, men om den forverrer seg vil nok renten her til lands holde seg relativt lav ennå en stund… Begynner den nå derimot å forbedre seg vil man nok i Norge begynne å balansere opp igjen slik at man ikke plutselig står i en situasjon hvor økt vekst i verdensøkonomien tipper den norske økonomien pga «krisegrep» man har gjort her. Jeg ville ikke anbefalt noen å investere i bolig ihvertfall ikke før om kanskje fem år… Tror at innen 3 år vil man ha sett en enorm endring i boligmarkedet og dette mye pga etterdønninger fra finanskrisen som vil påvirke oss ennå i lang tid… Tror det er naivt å tro at det som skjer på markeder i dag om det er bolig eller andre markeder er det man kan forvente i fremtiden. Økonomien er i krisetider og det er ikke som normalen… De økonomiske teoriene holder stort sett vann når økonomiene går bra, men det er få som klarer å finne ut hvorfor det ikke fungerer når økonomiene kræsjer…

 8. Men Finn Oscar, det du sier her att du kanskje er uten egen bolig i nærmere 10 år? Tenk på hvor mye penger du kaster ut av vinduet på leie av bolig! I Norge er det svært gunstig å eie egen bolig, ja det har ihvertfall hittil vært den beste for form for «pensjons sparing» som finnes….

 9. Spørsmålet folk stiller seg er jo hvor lenge denne trenden kan pågå. Hvor langt opp kan det gå? Jeg synes ikke man skal gamble i boligmarkedet. Trenger man en plass å bo så skaffer man seg det hvis det finnes mulighet. Alt er bedre enn å kaste penger ut av vinduet på å leie.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.