Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Økonomi kan være forvirrende

Har man lite peiling på økonomi og ønsker tilegne seg råd og informasjon vil man kjapt få servert mye forskjellig. Noen mener at sparing i fond er det beste (så lenge du er langsiktig) mens andre mener at nedbetaling av gjeld er det beste da det gir garantert avkasting.

Jeg forstår godt at det kan være vanskelig å bestemme seg. Det er mange meninger ute å går. I noen av disse tilfeller har jeg hørt på mange råd og til slutt funnet ut selv hva jeg skal gjøre. Om mine valg skulle være riktig eller ikke kan kanskje diskuteres.

Jeg leste i dag en artikkel hos Dine Penger der det påstås at den beste måten å spare penger på  er å betale ned gjeld. Det skulle også tydeligvis slå sparing i aksjefond. Her i gården har vi mye gjeld, den er ikke over pipa men det er så absolutt ikke langt unna! Vi kan ikke ta opp mer gjeld. Pengene vi har må vi fokusere på å øke vår eksisterende buffer og betale ned gjeld. I første omgang vår bil.

For å optimalisere økonomien, er min aksjefondsparing fornuftig? Det er ikke snakk om veldig mye penger i måneden: 6 – 800 kroner. Det er ikke ekstreme summer men, alltids noe. Dessuten ønsker jeg å spare i fond da jeg synes det er morsomt. Men kanskje den faste summen på 6 – 800 kroner i måneden heller burde gå til nedbetaling av gjeld? (for jeg har ikke tenkt å stoppe sparevanen, den er ekstremt viktig for meg nå).


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


5 kommentarer om “Økonomi kan være forvirrende”

  1. Har akkuratt startet min egen investeringsblogg: rentesrente.blogspot.com

    Første post: Komplett liste over aksjene på Oslo Børs med størst discount på net current assets, dvs. omløpsmidler minus gjeld.
    Imarex og Fornebu Utvikling trades til en discount på hele 30 prosent!

  2. Jeg ville ha kombinert sparing i aksjefond med nedbetaling av gjeld. På en måte gir dette faktisk lavere risiko, i og med at man da sprer pengene sine i to markeder.

    Hva som lønner seg av å nedbetale gjeld eller spare i aksjefond avhenger av flere forhold, men de viktigste er hvilken tidsperiode man ser på og hvor mye av avkastningen i aksjemarkedet som spises opp av kostnadene i fondene man investerer i. Dine Penger har sett på avkastningen for de siste 30 årene. Dette er relativt lang historikk, men sannsynligvis ikke nok til å konkludere så bastant som de gjør. Dessuten har aksjemarkedet gitt dårlig avkastning de siste årene. Dette kan tilsi at avkastningen de neste årene kan komme til å bli god. Dersom Dine Penger gjør en tilsvarende undersøkelse om 10 år, kan konklusjonen bli en annen. Den som lever får se. 🙂

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.