Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Gratis budsjett mal med instruksjoner.

Tidligere når jeg lette på nettet etter gratis budsjett maler eller budsjettforslag syntes jeg mange av de som fantes tilgjengelig ikke passet meg. Derfor prøvde jeg å forenkle det hele slik at det skulle passe meg best mulig.

Oppdatering: Vi har nå lagt vårt budsjett i Googles regnearktjeneste. Det er genialt fordi da kan både jeg og kona redigere dette arket omtrent samtidig. Anbefaler at du leser den artikkelen først. Hvordan dele regneark med full redigeringstilgang. Vil du bare ha en excel – fil med forslag til oppsett kan du bla lenger ned i dette innlegget.

Det vi hadde behov for var følgende:

 • Oversikt over alle utgifter
 • Vite nøyaktig hvor mye penger vi har

Det mest tidkrevende i denne prosessen er å finne ut hvor mye du betaler for alt. Bruk litt tid på dette for det er ikke noen vits i å åpne budsjettet og ikke vite hva du skal fylle i.

Vi deler alt på 12 og deretter 2

Vi har satt opp budsjettet slik at alle utgifter vi har på et år er delt på 12. Vi kan ta årsavgiften for bil som et eksempel. I budsjettet står det 255,- på linjen Årsavgift Bil 2015. Det er hva det koster i måneden å ha en bil stående.

Her er et innlegg som forklarer denne prosedyren litt nærmere: Uventede regninger eksisterer ikke.

Lenger ned i budsjettet er det en linje som heter Felles utgifter / 2.

Felles utgifter / 2.
Felles utgifter / 2.

Den tar alle utgifter på linje 11 til 30. Summerer de og deretter deler beløpet på 2. Ettersom vi er to i husholdningen og vi har tilnærmet samme inntekt gjør vi det slik. Det beløpet som kommer på linje 31 er det vi begge setter til en regningskonto hver måned. Der skal pengene stå og de fellese regninger betales fra. Hvis ikke fungerer ikke dette systemet.

Er du alene / singel kan du endre formelen på linje 31 fra =SUM(B11:B30)/2 til =SUM(B11:B30) så lar du være å dele den på 2. (Husk å endre alle måneder)

I delen under Felles utgifter / 2 lister vi opp personlige utgifter. Noen betaler for mobiltelefon selv. Du har kanskje studielån, men ikke din partner? Det er tanken bak den siste delen i budsjettet.

Personlige utgifter

Deretter tar jeg inntekten fra øverst i regnearket og trekker fra felles utgifter og personlige utgifter. Da får vi fram et nettotall og det er hva du faktisk sitter igjen med hver måned. Dette nettotallet vil være mer nøyaktig avhengig av hvor nøye du er med tallene.

Les også: Jakten på beste fond: 6 fine nybegynnertips

Praktiske ting og nedlasting

Jeg bruker stort sett Mac, men jeg vet at mange også ikke gjør det. Derfor er budsjettet overført fra Numbers (OS Xs Excel om du vil) til Microsoft Excel.

Det er noen designelement i budsjettet, farger og linjer. Jeg synes det blir enklere å holde oversikt slik. Alle er ikke like dog, så hvis du vil få alt i ren tekst uten noen formatering så laster du ned filen her under. Alle formler og slikt er intakt.

Er dere to stykker som ønsker å redigere et slikt dokument samtidig på hver deres datamaskin kan dere dele dokumentet via Google docs. Jeg har laget et lite innlegg om fremgangsmåten her: Hvordan dele regneark med full redigeringstilgang

Håper dette kan hjelpe noen og er det noe du lurer på er det bare å legge igjen en kommentar så skal jeg svare så fort jeg kan.


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


10 kommentarer om “Gratis budsjett mal med instruksjoner.”

 1. Takk for en fin oversikt 🙂 Vi bruker ca. 5.500 for bilforsikring og husforsikring. Også anbefale å se på hello.no for å få ned mobilregning. Hvordan klarer dere bare 8.000 til mat? Vi er oppe i minst 3.000/pers/mnd i vår familie!

 2. Vi betaler bortimot 8 – 9 000kr i året i forsikring på hus (bygning, innbo) og bil. De siste 10 år har jeg hatt mobiltelefoni betalt av arbeidsgiver så jeg er veldig ut datert rundt kostnader der.

  Selv om vi er en familie på fem er det mulig å klare seg på 8 000 kroner i måneden til mat. Det krever masse planlegging dog og ikke handling av mat ute. Da går det, men det er nok litt lite uansett og jeg tror vi må øke dette litt til 2016.

 3. Jeg tror mange hadde vært interessert å lese om hvordan en familie på fem klare seg på under 10.000 i måneden til mat. Kanskje du kan beskrive måltider i en vanlig uke. Det hadde vært kjempenyttig 🙂
  Vi har samme utgifter som dere for strøm, bil osv. Men vi betale 5.500 i året i forsikring på bil og hus tilsammen. Maks egenandel, og kontaktet flere forsikringsselskaper.
  Vi er en stor familie og mat og ferier er vår største utgifter egentlig. Har du noen tips eller anbefalinger om hvordan en småbarnsfamilie kan ha en billig men behagelig og avslappet ferie i syden. Hotell? deal gjennom obos eller lignende?…
  Tusen hjertelig takk og lykke til med deres blogg 🙂
  Mads

 4. Mads: Det går ikke alltid med 8 000 i måneden, det er vanskelig! Stikkordet er planlegging. Det er viktigere enn hva man tror. Hvis du får planlagt en uke, så trenger du jo ikke dra å handle på den uken. Melk holder seg fint i en uke også.

  Ferie? Ja jeg har svaret! Så fremt det er fint vær stapp ungene i bilen og kjør nedover i sør Sverige på campingtur, helst med en strand i nærheten. Sydentur deals kjenner jeg ikke til til. 🙂

 5. Lene: Du kan åpne excel filen I numbers, deretter kan du lagre den som en ny numbers fil. Si fra hvis ikke det går så skal jeg legge ut en. 🙂

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.