Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Du kan ikke kjøre til hytta i et indeksfond

Det var noen på twitter som skrev den setningen for en stund tilbake. Jeg husker ikke hvem det var, men gi meg beskjed så skal du få en shoutout her.

Jeg synes den var litt treffende og morsom, på twitter liker vi å synliggjøre hvor dyrt det er å eie og ha en bil. Det er ingen tvil om at det å kjøpe ny bil er økonomisk sett lite fornuftig. Samtidig handler det litt om type liv du ønsker å leve også.

Opp gjennom årene er det mange inspirasjonskilders kunnskap og råd som har bidratt til at vår familie har fått en bedre økonomi. Personer som for eksempel: Mr. Money Mustache, JL Collins for å nevne noen. Disse personene har for undertegnede synliggjort hvordan man kan optimalisere sin økonomi fra forbruk til sparing/investeringer. Noe som kan gjøre det mulig å spare opp en såpass stor portefølje at du kan leve av den når du blir eldre. Så lenge du er villig til å gi slipp på noe forbruk.

Fram til 2020 tjente jeg under 480 000 kr brutto i året, kona enda mindre. På denne perioden har vi klart å styre økonomien såpass at vi ikke har noen økonomiske problemer. Vi har spart penger, overtatt hytte, og klart oss egentlig veldig bra som en stor familie ut fra forutsetningene.

Nå tjener vi litt mer, men prøver å holde forbruket nede selv om det til tider er svært vanskelig. Særlig nå, når prisene på mat, strøm, drivstoff, forsikringer, kommunale avgifter og alt går opp. Små økninger på mange poster gir faktisk store utslag dessverre.

Vi har også utsatt nødvendig vedlikehold på huset i flere år, noe vi må ta tak i nå. I tillegg har vi bestilt ny bil. Kostnader som ikke er ubetydelige.

Det kommer rente økninger på sikt, siden vi har gjeld vil det selvsagt også påvirke vår hverdagsøkonomi.

Det er flere veier til målet

100% finansiell uavhengighet er ikke et mål, men mer uavhengighet er det. Hva uavhengighet betyr er høyst individuelt. Skal dog forsøke forklare litt hva det betyr for meg:

Hva om man ser litt bort fra slutt-målet om å ha stor portefølje og heller tenker på hvordan veien til målet skal være? Jeg er ikke mot å sette seg tøffe mål, men skal du leve med dette i 10-20 år må det være noe som er holdbart. Lag deg en strategi på hvordan du ønsker å leve i disse årene også! For du skal faktisk gjøre det.

Jeg vil understreke at det å investere penger i fond og noe i krypto er en strategi vi ikke kommer til å vike fra. Målet om å ha en solid portefølje er der, men ikke til enhver pris.

Det å spare penger i 10 – 20 år, for å så hygge seg etter det er ikke et liv jeg ønsker å leve. Jeg tror det er lett å havne i denne fellen, særlig de som søker etter FI. Selv er jeg mer innstilt på en slags hybrid. La meg forsøke forklare:

Isteden for å ha et mål om å lage en så stor portefølje som mulig. Hva med å ha et mål om å jobbe med en passiv inntekt istedenfor? Hvis jeg på 10 år klarer å bygge opp en passiv inntekt som gir meg 10 – 20 000 kr i måneden. Da trengs det ikke en enorm portefølje som må brødfø meg bortsett fra folketrygden.

Når jeg skal slutte å jobbe, kommer jeg ikke til å sette meg i noen godstol. Noe må man drive med, om det er musikk, foto, YouTube eller noe annet. Dette er noe som allerede i dag gir en liten passiv inntekt. Hvorfor ikke fortsette med dette allerede i dag?

Å sitte på stranda livet ut høres behagelig ut, men gi det 2-3 uker for min del og jeg blir raskt rastløs. Hva skal man egentlig gjøre når man har sluttet å jobbe, pensjonere seg? Jeg skal ikke sitte på en strand, jeg kommer sannsynligvis til å holde på med det samme som i dag. Kanskje jeg vil jobbe halv dag og finne på noe annet resten av dagen? Se på netflix?

Jeg tror ikke at det finnes noe lykke, eller noe mer å hente på 10-20 år med en stor portefølje. Man må jobbe med å være fornøyd med livet NÅ og det er ikke å avstå fra livets alle goder for å ha det litt økonomisk bedre fremover. Nope.

Det er selvsagt et langt spenn på dette med «livets goder». Jeg er ikke den du finner på luksusfellen med en pall av energidrikk. Eller han fyren som har hatt 23 biler på to år og er bygdas helt. Eller han som heller kjøpte snus istedenfor matvarer til ungene. Eller hun som må bruke 2500 kr ute hver helg og spandere på vennene sine, med kreditt.

Jeg kan godt bruke 2500 kr ute en helg, uten dårlig samvittighet. Det skjer såpass sjelden at når vi først gjør det er det helt ok.

Dette, i kombinasjon med et normalt greit forbruk med fokus på investeringer. Er for meg et mye bedre alternativ for den psykiske helsa.

Som nevnt, det er mange veier til et mål. Det handler om at du må kunne leve med den veien du går i dag. Jeg er ikke interessert i å knipe på pengene alt for mye hvis det ikke er høyst nødvendig.

Omslagsbilde (hytte) av Olivier Guillard on Unsplash


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


2 kommentarer om “Du kan ikke kjøre til hytta i et indeksfond”

  1. Liker sitatet.

    Det er lett å se seg blind på målet, men det er reisen dit som teller. Som deg er jeg også ute etter frihet/uavhengighet, men det er lov å bruke penger på det som gjør livet bra mens man er på denne «reisen». Og klarer man å investere litt mens koser seg på ferden så kommer man veldig langt 🙂

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.