Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Hvordan kjøpe Bitcoin i Norge

Denne artikkel, inneholder affiliate-lenker til den Norske kryptovalutabørsen MiraiEx. Du må være over 18 år for å opprette konto der.

Nå kan du kjøpe Bitcoin i Norge hos for eksempel kryptovalutabørsen MiraiEx. Dette er en Norsk kryptovalutabørs som er godkjent av Finanstilsynet. Du registrerer deg enkelt med Vipps/BankID. Du får også opptil 200kr i velkomstgave når du registrerer deg.

Hvordan du kjøper Bitcoin er ikke så vanskelig lenger. Etter at du har verifisert deg med BankID, setter du inn penger via bankoverføring, eller kjøper med bankkort. Vanskeligere er det ikke.

Mange tror fortsatt du må kjøpe en hel Bitcoin. Det må du selvfølgelig ikke. Har du maks 500 eller 1 000 kroner får du Bitcoin tilsvarende det kronebeløpet når du handler. 0.00000001 BTC er minste beløp. (Teknisk sett kan man dele opp 0.00000001 BTC med Lightning nettverket til Bitcoin. Men da blir vi litt for avansert og det er ikke omfanget til denne artikkelen)

De siste 10 årene, har Bitcoin vokst 196.7% hver år. (Kilde: https://cointelegraph.com/news/bitcoin-s-compound-annual-growth-is-an-unheard-of-200-cagr). Det er selvsagt ingen garanti for at veksten fortsetter likt de neste 10 årene. Likevel, hadde du bare satt av noen hundrelapper i måneden og ikke tenkt mer på det hadde du kommet ganske godt ut av det etter 10 år. Min personlige mening er at enhver portefølje bør ha noen %  investert i kryptovaluta. Som for eksempel Bitcoin.

Det finnes mange forskjellige kryptovalutabørser: Kraken, Bitfinex og Coinbase er velkjente internasjonale børser. Personlig bruker jeg Coinbase, men det er ikke noe i veien med å bruke f.eks MiraiEx hvis du vil holde deg til Norske aktører. Skal du ha noe annet enn de aller største kryptovalutaene har Kraken og Coinbase mange alternative kryptovalutaer å velge mellom. Det er gratis å opprette kontoer på disse nettstedene og det er ikke nødvendig å handle noe med en gang.

En av fordelene med MiraiEx kontra de andre børsene er at skatterapporteringen i Norge blir svært enkel. Handler du krypto kun der, vil du få informasjon om hva du skal fylle ut i skattemeldingen og beløp. En veldig bra tjeneste som regner ut alt dette for deg!

For å opprette konto på disse internasjonale børsene er det vanlig at du må ta et bilde av ditt førerkort, pass eller annen type ID, sørg for at du har dette klart før du begynner. På de Norske børsene holder det som oftest med vanlig BankID som de aller fleste av oss har.

Slik kan en konto på Coinbase se ut. Bruker min egen som eksempel. Boksen til venstre viser total beholdning og boksen til høyre viser nylig aktivitet. For den som klør seg i skjegget av prisen kan jeg opplyse om at dette er et skjermbilde fra 2017. Ikke så aktuell i dag 2021 kanskje. 🙂

investere i kryptovaluta

Enkelte banker i Norge tillater ikke sine kunder å kjøpe Bitcoin av uvisse grunner. En kollega til meg laget konto på Coinbase og brukte bankkortet fra sin lokalbank, men fikk beskjed om at det var sperret for slik handel. Han ringte banken hvor de bekreftet at dette stemmer. Selv bruker jeg Sbanken som fungerer helt fint. Nordea er en av bankene i Norge som virker litt gammeldags når det gjelder kjøp av Bitcoin, men det finnes mange andre banker å velge mellom heldigvis!

Hvordan kjøpe Bitcoin hvis banken er vanskelig?

Dette er veldig enkelt. Det er ikke slik at du ikke har lov til å ha kundeforhold i andre banker samtidig som du har et forhold i din andre bank. Forholdet til banken er ikke et ekteskap. Det du gjør er å bruke BankID fra din nåværende bank, gå inn på f.eks Sbanken og opprett konto. Det er gratis og koster ingenting. Deretter overfører du penger fra din vanskelige bank til Sbanken og benytter Sbanken til å kjøpe Bitcoin. Enkelt å greit. Jeg tror nok at dette problemet vil være noe for historiebøkene om ikke alt for langt i framtiden.

Vurder kryptovaluta lommebok

Selv om det skulle være trygt å oppbevare dine Bitcoin eller Ethereum hos f.eks MiraiEx er de en tredjepart og du eier egentlig ikke bitcoin. For å virkelig eie dette selv må du ha full kontroll på krypteringsnøklene.

Med det sagt, er det mange som velger å ha sin kryptovaluta på en slik børs likevel. Da det er enklere å forholde seg til og krever ikke noe særlig kunnskap annet enn det du har fra en ordinær nettbank. Her er den Norske kryptovalutabørsen MiraiEx veldig åpne om hvordan de håndterer dette og du kan lese mer om det her: Sikring av bitcoin og andre kryptovaluta hos MiraiEx

Jeg hadde nok ikke hatt noe mot å oppbevare min kryptovaluta der, men det går mot mantraet til kryptovaluta som er. Not your keys, not your Bitcoin.

Ønsker du en såkalt hardware wallet, anbefaler jeg å sjekke ut denne: Ledger Nano – Beskytt dine Bitcoins

Uansett hva du velger å gjøre er det lurt å tenke sikkerhet når du først har bestemt deg for å kjøpe Bitcoin. Det burde heller ikke være nødvendig å si det, men ikke kjøp for mer penger enn det du er komfortabel med å tape. Å ha denne aktivaklassen som krydder (1-5%) i en ellers solid spareplan vil jeg sterkt anbefale. Selv om jeg ikke er en sertifisert økonomisk rådgiver.

Kjøp og salg av kryptovaluta innebærer høy risiko og historisk avkastning er aldri noen garanti for framtidig avkastning. 


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.