Sbanken forsvinner, hit flytter vi boliglån og fond

Dette innlegget har REKLAME lenker til Kron, Bulder og Bare Bitcoin. Bruker du en av de linkene, tjener jeg og du noen kroner i bonus hvis du velger å å opprette et kundeforhold hos en av disse.

Nå er hanskene av, DNB tar over Sbanken på ordentlig vis og det blir gjennomført mange store endringer som sannsynligvis vil påvirke de aller fleste kundeforhold. Mange vil nok mene dette er negativt. For meg personlig er det ungdomskort og nedleggelse av selve nettbanken som blir en fullstendig deal-breaker. Jeg har også en historikk med DNB jeg ikke ønsker å gå inn på i dette innlegget, men for min del er dette personlig. Jeg skal ikke være kunde i DNB, selv om de i noen tilfeller kanskje har de beste tjenestene, likevel.

Det jeg sier er at får du de beste/billigste tjenestene/renter i Sbanken/DNB er det ikke sikkert at akkurat DU skal bytte. Det er lommeboka som i de aller fleste tilfeller må få bestemme. Og her liker vi å spare penger.

I dette innlegget ønsker jeg likevel presentere noen alternativ og hva vi personlig gjør, for den som ønsker flytte-inspirasjon. Finner du helt åpenbare feil eller har noen bedre forslag. Ta kontakt med meg enten på e-post eller via X X - Formuebygging så vi får rettet opp.

Fondssparing

For min del blir det Kron (fra Storebrand) som tar over vår fondssparing. Her får man spart i gode globale indeksfond som for eksempel kneippbrødet KLP AksjeGlobal Indeks P og mange andre.

Totalkostnad på dette eksempel er på akseptable, 0,22%. Et fond som er perfekt for den som ønsker å starte sin langsiktige sparing i fond og som ikke har kunnskap eller lyst til å sette seg inn i så mye.

Kostnader i fond må du også tenke på, her har Finansnerden laget en veldig god oversikt!

Hvor du finner du billige fond

Kostnader i fond

Jeg ser at mange skifter bankforbindelse til Bulder, men det er ikke den beste plassen å ha dine fond hos mtp kostnader.

Du må også være klar over at flytter du din ASK konto fra Sbanken til Kron, så vil det flyttes uten at du trenger å betale skatt på realisering. Likevel, selve fondsandelene vil bli solgt i Sbanken til kontanter, deretter overføres kontanter til eksempelvis Kron for å så bli investert i fond igjen. Dette skjer innenfor ASK systemet så du får med deg skjermingsfradraget og slipper skatt. MEN, du er ute av markedet opp til to uker i det flytten pågår. Det er noe man bør være klar over.

Kron

Jeg har hatt min pensjonssparing i Kron etter at det ble mulig å flytte den selv. Det bedriften setter av til pensjonssparing kommer rett inn på Kron. Fint å se den kontoen vokse.

Kron har en moderne / fin presentasjon av din sparing via sin app, og du kan logge deg på via en vanlig nettleser hvis du ønsker det.

Du kan dele spare-kontoen med din bedre halvdel slik at de også kan følge med på utvikling. Du kan spare til dine barn. Er de under 18 år må kontoen stå i foresatt sitt navn. Du kan likevel dele kontoen i appen med dine barn så lenge de har Bank ID. Da kan de følge med på sparingen selv ved å legge inn appen på sin egen telefon. Dette er en av grunnene til at jeg velger Kron, det er enkelt og oversiktelig å få hele familien med. Selv om det kanskje hadde vært billigst for oss å ha sparingen direkte i KLP (siden vi sparer kun i KLP sine fond)

Bruker du min verve/REKLAME lenke til Kron vil du (og jeg) få 200 kroner ekstra på kontoen din hvis du bruker den lenken til å opprette kundeforhold og starte en spareavtale. Trykk her: Kron - Spar i fond

Andre alternativ for fondssparing: KLP Banken - Kun KLP fond her, desidert billigst mtp kostnader dersom du kun sparer i KLP sine fond. Nordnet - Enormt utvalg, men her er det stort sett Nordnets egne fond som er billige.

Gammelbanken, her er det ofte høye kostnader knyttet til fondssparing. Som for eksempel Sparebank 1 sitt Alt-i-ett 100 fond har en kostnad på 1,05 %. Jeg skjønner at det skal være enkelt. Men du kan også skaffe deg et globalt indeksfond nevnt oven og du vil komme bedre ut av det over tid. Det er også like enkelt og du knytter deg ikke opp mot “gammelbanken”.

Du må bruke forbrukermakten din. Hvis ikke får vi ikke bedre tjenester!

Aksjer

Kron vil tilby aksjehandel på sikt sier de, men er ikke mulig p.t.

Personlig handler jeg ikke enkeltaksjer, men det finnes dedikerte tradingplattformer for deg som ønsker å gjøre dette. Den mest kjente for “vanlig folk” er sannsynligvis Nordnet. Du har likevel mange andre alternativ.

DNB og Sbanken tilbyr aksjehandel. Henviser til innledningen i dette innlegget.

Her er en nettside som skriver utfyllende om andre tradingplattformer: https://aksjesnakk.com/tradingplattformer/

Bank

Her er det mye å velge mellom, og jeg tror ikke man kan si at det finnes en bank i Norge som passer for alle forhold. Særlig hvis du vil forsøke holde dine kostnader så lave som mulig. Likevel, noe kan sies om dette med tidsbruk. Tid er som kjent penger. Det å dele opp alt i forskjellige tilbydere er kanskje ikke verdt det tidsmessig. Dette er noe du må vurdere selv. Jeg synes ikke det er så farlig, man kan sette opp auto-trekk og diverse automatiseringer så man må gjøre en jobb en gang og etterpå går ting automatisk. Er du medlem i enkelte forbund (LO-Favør, Tekna, Sykepleier… etc) kan det være at det finnes fordeler å hente, dette må du sjekke opp.

Jeg har ihvertfall noen krav til min bankforbindelse, som er som følger.

 • Det må være brukervennlig og moderne app / nettside.
 • Det må være mulig å logge inn i nettbanken via noe annet enn en mobiltelefon.
 • Det må finnes muligheter for kort til barn/ungdom og vipps. Apple pay er ikke så viktig.
 • Lav rente på boliglån. (Denne begynner å bli mindre viktig for oss siden vi har mesteparten av lån i SPK).
 • Det skal ikke være en ovenifra og ned holdning fra bankens representanter.

Etter en helhetlig samlet vurdering, og erfaring fra tidligere blir vårt bank-valg SpareBank-1. OBOS var også en sterk kandidat, men her er det også en del “gammelbank” vibber. Som at du ikke kan ta ut kontanter i butikken i forbindelse med varekjøp…

Når det gjelder andre tror jeg Bulder bank kan være et veldig godt alternativ til veldig mange, vi har prøvd oss på å være kunde der for noen år siden da de var noe billigere enn Sbanken på rente. Helhetsinntrykket var greit nok, men det er noen ting som gjør at jeg ikke ønsker å bli kunde hos Bulder.

 • Ingen nettbank.
 • Ingen kort til barn/ungdom (men, det kommer snart sier de).
 • Litt firkantet kundeservice, særlig ved endringer på lån. Her fikk du veldig sånn “gammelbank” vibber når man snakket med de og måtte ha litt manuell behandling.

Bulder betaler ut kundeutbytte, men i mitt hode tenker jeg at da betaler man for mye for tjenestene. Jeg hadde heller tatt lavere rente/kostnader enn kundeutbytte. Utbyttet i 2024 kan bli opptil 17.720 kroner står det i siste e-post fra Bulder. Vi fikk penger på konto vi også det året vi var kunde der, kult det men det gikk bare inn i lånet igjen.

Vil du bli kunde i bulder, kan du bruke min verve - reklame lenke til Bulder her: Bulder - bli kunde Etter at du har flyttet boliglånet får du og jeg 500kr i bonus.

Boliglån

Jeg er opptatt av å betale minst mulig renter på lån. Vi har mesteparten av boliglånet i SPK (Statens Pensjonskasse) og det er en mulighet du kan få hvis du eller din ektefelle jobber i det offentlige. Fordelen er lavere rente sammenlignet med det vanlige bank-markedet. Du kan låne inntil 2,3 millioner kroner, maksimalt 80 prosent av markedsverdi. Er dere to som jobber i offentlig stilling kan dere få 4,6 millioner kroner.

Ulempen med SPK er at i skrivende stund har de 7 - måneders saksbehandlingstid. Skal du pusse opp, eller låne ekstra på boligen din må du smøre deg med en solid porsjon tålmodighet.

Ellers er finansportalsens nettside en god kilde man kan bruke for å se priser på boliglån, https://www.finansportalen.no/bank/boliglan/

Som nevnt har vi mesteparten av vårt lån i SPK. Med en liten del igjen som er i Sbanken. Denne vil bli flyttet til SB1 dersom vi får greie betingelser der. Hvis ikke lar vi den være i Sbanken.

Oppsummering

Det blir nok mer og mer vanlig for folk å lage sin egen bankmiks nå. Og jeg synes personlig at man skal bruke sin forbrukermakt og bytte hvis du får bedre vilkår. Gjør man ikke det, får vi heller ikke bedre tjenester.

Slik blir vårt oppsett:

 • Hovedbank: SpareBank 1
 • Boliglån: Statens Pensjonskasse og SpareBank 1. Eventuelt Sbanken pga rente-nivå.
 • Fondsparing: Kron
 • Aksjer: Kjøper ikke enkeltaksjer
 • Bitcoin: Bare Bitcoin - Reklame. Har tidligere brukt Firi, men Bare Bitcoin er billigere i avgifter og kurs.

Kommentarer/spørsmål kan tas i tråden på X, her under:

2024

Back to Top ↑

2023

Hvordan kjøpe en dyr bil?

Det er ikke akkurat Formuebygging å kjøpe seg en ny dyr bil, jeg har gjort det selv. Det er mange kostnader knyttet til bilkjøp og herunder har du noe man bø...

Back to Top ↑

2022

Spare konfirmasjonspenger i Bitcoin?

Du har besteforeldre som har spart penger til deg siden du var 1 år, nå er du 14-15 og lurer på om kanskje pengene bør investeres i kryptovaluta som f.eks Bi...

Spare konfirmasjonspenger i fond?

Skal du spare konfirmasjonspengene i fond må du være klar over at mange lokal banker ønsker å få disse pengene i sine egne dyrere fond. Jeg vil anbefale at p...

Back to Top ↑

2021

Skatt på kryptovaluta: Slik blir det enkelt!

Du må betale skatt på din aktivitet i kryptovaluta. Gjør deg selv en tjeneste: før opp enhver transaksjon du gjør i det øyeblikket det gjøres. Gjør det i et ...

Hvordan kjøpe Bitcoin i Norge

Denne artikkel, inneholder affiliate-lenker til den Norske kryptovalutabørsen Firi. Du må være over 18 år for å opprette konto der.

Back to Top ↑

2020

Bitcoin Halvering, Øker Prisen?

Ca den 12e Mai 2020 vil gevinsten minere får fra å mine et blokk bli halvert. Dette er programmert inn i koden til Bitcoin og vil skje hvert fjerde år. Fram ...

Du må være tålmodig

Er det noe jeg skulle sagt til 20 – årige meg, er det å være tålmodig ekstremt viktig. La oss si at du setter deg et mål om at du skal bli økonomisk uavhengi...

Vi vet ikke hva som skjer

I morgen skal vi ha et møte på jobb om hvordan tiden skal brukes fremover. Nå sitter jeg på hjemmekontor og har nok arbeid for noen uker. Hva som skjer etter...

Back to Top ↑

2019

Ledger Nano X – Beskytt dine Bitcoins

Ledger Nano X er et godt alternativ dersom du ønsker å oppbevare din kryptovaluta utenfor en exchange som for eksempel Coinbase eller Kraken.

Back to Top ↑

2018

Dette skal du bruke feriepengene på

I disse dager er det mange som får litt ekstra penger på kontoen. Det kan være fristende å bruke det til noe du har lyst på, men det er også en gylden muligh...

Slik miner du kryptovaluta

Ønsker du å prøve deg på mining av kryptovaluta finnes det mange måter å gjøre dette på. Her har jeg tenkt å gå gjennom noen muligheter som eksisterer og gi ...

Back to Top ↑

2017

Aksjesparekonto – en enkel oversikt

I løpet av 2017 vil fondssparere få tilgang til aksjesparekonto. Hensikten med kontoen er å gjøre det mer attraktivt for folk flest å ha eierskap i norsk nær...

Back to Top ↑

2016

Informativ video med Mr. Money Mustache

Mr. Money Mustache er et fiktivt navn på en populær amerikansk økonomiblogger. Han mener at mange i verden i dag er svært dårlig på økonomi. Alt fra mannen i...

Velg riktig fond og spar nå!

Å velge riktig fond kan virke å være en umulig oppgave. Det skjønner jeg godt, fordi det finnes et hav av utvalg der ute.

Spare i fond er ikke skummelt

I utgangspunktet skulle jeg aldri tatt i mot økonomiske råd av en helt ukjent person på Internett. Jeg hadde heller kanskje snakket med en bank der de ansatt...

Sparetips for mat

Da mat er en av de største utgiftspostene her i huset er det også en post der det er mulig å spare penger. Dette innlegget handler derfor om hvordan vi tenke...

Sparetips for ferien

Blir ferien en pengesluk? Her kommer noen sparetips som kan få pengene til å strekke litt lenger i ferien.

Uventede regninger eksisterer ikke

På den her tiden av året er det ofte mange store regninger som forfaller. Årsavgift for bil, tv lisens, kommunale avgifter, strøm for å nevne noen. Det mange...

Indeksfond for (nesten) alle pengene.

I min evige søken om å optimalisere sparingen er det på tide å gjøre noen små endringer i porteføljen. DNB Global Indeks blir kuttet ut til fordel for Storeb...

Back to Top ↑

2015

Gratis budsjett mal med instruksjoner.

Tidligere når jeg lette på nettet etter gratis budsjett maler eller budsjettforslag syntes jeg mange av de som fantes tilgjengelig ikke passet meg. Derfor pr...

Back to Top ↑

2014

Julegaver, må vi virkelig ha det?

Vi er inne i den årstiden der mange av oss bruker veldig mye penger. Det er mat, julepynt, trær og ikke minst julegaver. Når folk spør meg hva jeg ønsker meg...

Vi skifter bank igjen, her er noen tips

Uansett hvor godt jeg liker Sbanken så har de akkurat nå ganske høy rente sammenlignet med mange andre bankers tilbud. Selv etter at de varslet senking av re...

Har lest: Secrets of the millionaire mind

Det å bygge en formue er ikke noe som nødvendigvis går fort. Det hjelper heller ikke å ha en tankegang som motarbeider ditt ønske om å nå dette målet. Derfor...

Formuebygging med Bitcoin?

Bitcoin, Internetts egen valuta. Verdensomspennende, desentraliserte og digitale «penger». Sammenlignet med for eksempel Norske kroner som gis ut og kontroll...

Back to Top ↑

2013

Disse oppvaskmaskinene altså.

Siden jeg ble «voksen» har jeg på et overraskende vis blitt nødt til å være interessert i noe så banalt og kjedelig som hvitevarer. Det jeg har funnet ut ett...

Hva er tiden din verdt?

Å holde suget i sjakk etter en ny skinnende ting, bil eller noe annet i er kanskje enkelt for noen. Andre kan ha store problemer med å motstå fristelsen. Jeg...

Lever du fra lønn til lønn?

Problemet for mange er det at man lever fra lønn til lønn stort sett i hele sin aktive yrkeskarriære. Man kan spørre seg hvorfor det er slik? Det spiller ing...

Back to Top ↑

2012

Har lest: Aksjekjøp og daytrading

Skal man bli en vellykket investor er det ikke bare å kaste seg ut i aksjemarkedet uten mål, mening og håpe på det beste. Det kan være lurt å ha en plan og i...

Back to Top ↑

2011

Gjesteinnlegg: Boligen på børsen?

Vidde driver bloggen Pengeblogg og har kommet med et gjesteinnlegg. Innlegget tar opp spørsmål vedrørende sparing når man samtidig har gjeld.

Back to Top ↑

2010

Ta en boligtakst, det kan lønne seg STORT

Har du pusset opp din bolig eller gjort en rekke forbedringer kan det være lurt å få en ny takst på boligen din. Spesielt hvis du har et lån med litt høy ren...

Falling Whistles

Nettstedet Formuebygging handler primært om økonomi men også livet. Jeg ble i dag oppfordret av Aksjebloggen å skrive om Falling Whistles. Vi ønsker å starte...

Budsjett er ikke alltid løsningen

Har man en økonomisk uvane, eller er økonomisk ufør er ikke alltid løsningen på problemet å lage et budsjett. Du kan lage så flotte budsjett du bare vil, med...

Barnet koster 1.4 millioner kroner

Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) presenterer hvert år et standardbudsjett. Budsjettet viser forbruksutgifter for en nøktern husholdning, og ifø...

Gjesteinnlegg: Det er dyrt å være fattig

Vidde som driver bloggen Pengeblogg har kommet med et gjesteinnlegg. Innlegget handler om utfordringer ofte forknippet med formuebygging. Et meget motiverend...

Back to Top ↑

2009

Den som har mest når man dør vinner

Er man en gadget geek som jeg er er det lett å falle i denne fellen hvor du til slutt skaffer deg så mye stæsj at du ikke har tid til å bruke alt en gang. Je...

Intervju med Sindre på Glabladet

Jeg har fulgt Sindre fra Glabladet en stund, her har du en person som har klart å tjene til livets opphold ved å utvikle et godt besøkt nettsted. Sindre skri...

Spar penger med fri programvare for Windows

Det er ikke alle som vet at det finnes mye fri programvare der ute som kan erstatte mange av de pakkene som koster penger. Dette vil gjøre det mulig for deg ...

Renten uendret, media fyr løs!

På gårdagens rentemøte ble ikke renten endret. På stedet hvil kan vi vel kanskje si. Litt av grunnen til dette er tydeligvis piler som peker oppover i vår øk...

Tjene raske penger, er det mulig?

Noen av de som kommer ramlende inn på denne bloggen søker på: raske penger, tjene penger, eller en annen form av lett tjente penger. Personlig har jeg ikke n...

Det jeg mener om å ikke spare seg ihjel

De fleste synes det er smart og fornuftig å spare penger, det er greit å ha litt penger på bok men hva er vitsen med å ha masse penger på bok når du ligger p...

Renten ned ENDA en gang

Jeg tenkte ikke på at det var rentemøte i dag en gang. Snakk om å være litt ute av synk for tiden… Mitt andre prosjekt tar opp så mye oppmerksomhet og ikke m...

Hvorfor navnet Formuebygging?

Jeg har plutselig for noen dager siden fått litt ekstra tid kun for meg selv. Slik at jeg kan sitte å tenke litt på livet og hvordan vi egentlig vil at ting ...

Finanskrisen er bra for meg!

Den er bra for meg fordi den gir meg billigere bensin. Lavere rente på boliglånet, mer spennende aksjemarked når jeg vel hiver meg inn i det på nytt. Pluss e...

Da blir det enda lavere rente

For noen dager siden satte Gjedrem ned renten med 0,5%. Vår bank har også varslet rentenedgang på 0,5% på vårt boliglån. Dette er hyggelig for oss fordi da b...

Et liv i luksus.

Det er nå den tiden på året da du får utbetalt din medlemsutbytte fra COOP. Vi satt en kveld og diskuterte hva vi skulle bruke den til men kom egentlig ikke ...

Back to Top ↑

2008

Da er det jul !

Nå reiser jeg til familien for å feire jul!

700 kroner er bare lommerusk

Det var det en som påsto på et diskusjonsforum jeg leser. Han lurte på om det var lurt å ta opp et forbrukslån for å betale ned sin kredittkortgjeld.

Blakk

Jeg var en tur over til «Söta Bror» i helgen. Det ble ganske dyrt med bensin, øl, snus, kino, og en ut på byen runde. Jeg har nå ca 80kr igjen på min bruksko...

Ikke bind renten på boliglånet ditt !

Hvorfor ikke? Se på din økonomi, takler du en renteoppgang uten å måtte svi alt for mye? Eller er det helt 100% totalt umulig for din økonomi at renten skal ...

Økonomisk Oppdatering

I går kom lønna inn på konto! I dag har jeg ikke mye igjen på den kontoen men de fleste av pengene er flyttet rundt på, øremerket til diverse saker.

Ikke alle dager er like spennende

Det blir noen drøye dager etterhvert. Det skjer ikke så mye i økonomien. En ukes tid før lønningen kommer inn på konto er det ofte planleggingen for neste må...

Drivstoffrabatt, Cresco CAR

I disse dyre drivstofftider er det lurt å finne en måte du kan spare penger på dette. Til nå har vi brukt vårt COOP kort som har gitt oss 28 øre rabatt på St...

Billån oppdatert !

Det var jammen meg på tide ! Nesten en halv uke for å oppdatere statusen på billånet?

Karriærevalget er tatt !

Det blir til stunder noen innlegg som kanskje ikke er helt økonomi relatert men det er vel greit?

Valgets kvaler

Satt å tenkte på hvordan denne bloggen hadde sett ut hvis jeg hadde vært arbeidsledig og med lavere inntekt i husholdningen. Det har sikkert vært mye mer int...

Steinaldersbank

Jeg liker ikke DnB Nor. Greit, de lånte oss penger til vår leilighet, takk for det. Vi fikk en brukbar rente. Men opplevelsen i etterkant gjør meg ikke helt ...

Snart er det orden på alt !

Min samboer ble inspirert av meg tror jeg. Jeg har snakket en hel del økonomi med henne stakkar, hun begynner vel å bli lei av mitt mas på at vi må ha orden ...

Uventede regninger? slik takler du de enkelt!

Jeg forstår meg ikke på de som i forakt utbrister: «nei nå må vi leve billig denne måneden fordi årsavgiften på bil kom». Dette trenger nødvendigvis ikke vær...

Buffer & Bilkonto

Vi tok en liten prat i heimen angående vår økonomiske situasjon. Vi ble kjapt enige om at vi burde opprette en bufferkonto. Enkelt forklart skal den brukes t...

Jeg vil ikke gå på sparebluss

Med et bra liv mener jeg: åpne muligheter som kanskje ikke skulle vært mulig uten en god og ryddig økonomi. Jeg mener ikke å kjøpe dyre luksusting og spise r...

Renta går opp !

Tok idag en liten ringerunde til mine banker for å høre hvordan jeg skal betale inn ekstra på våre lån. I samme runde fikk jeg vite at renten på billånet vil...

Helt i starten

Denne bloggen er like mye for meg, som for deg. Jeg har på de siste år blitt mye mer interessert av økonomi og hva man kan gjøre med de midler vi har til råd...

Back to Top ↑