Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Skatt på kryptovaluta: Slik blir det enkelt!

Du må betale skatt på din aktivitet i kryptovaluta. Gjør deg selv en tjeneste: før opp enhver transaksjon du gjør i det øyeblikket det gjøres. Gjør det i et excel ark, eller hos en tjeneste som f.eks kryptosekken. Kryptosekken kan til og med hjelpe deg med hva du skal fylle ut i skattemeldingen og automatisk sende dette inn til Skatteetaten når det er på tide å gjøre det. Din framtidige jeg, vil takke deg for dette når det er på tide å betale skatt på krypto. Husk at selv om Kryptosekken er en tjeneste med integrasjoner til Skatteetaten er det fortsatt DU som er ansvarlig for å sørge for at alle tall er riktig.

Nå har jeg brukt ekstremt lang tid på å nøste opp i all aktivitet jeg har hatt i krypto-spacet siden 2017. Selv da har jeg ikke 100% kontroll på absolutt alt og kommer ikke til å ha det heller. Problemet er at jeg har prøvd det meste, mining av utallige coins, vekslinger mellom de, mange forskjellige wallets. Mange forskjellige coins. Og nå, kjøp av NFT for å gjøre det enda mer komplisert.

Så hva er problemet med det?

Vel, det er viktig å ha tråden og historikken intakt. La oss si at vi kommer til et punkt hvor din portefølje plutselig blir verdt svært mye i Norske kroner. Du vil selge noe. I dette tilfellet vil ikke bare Skatteetaten vite historikken, men banken kan også være interessert i hvor midlene faktisk kommer fra. Har du ikke opplysningene her kan det hende du blir stående i en ugunstig posisjon. Det finnes noen eksempler på det allerede.

Derfor, hver gang du utfører en transaksjon. Før den opp et sted slik at du har kontroll på det.

Selv bruker jeg kryptosekken og er veldig fornøyd med de. Har du mange transaksjoner koster det litt. Ellers er det gratis opp til 100 transaksjoner mener jeg. Du kan faktisk føre opp kostnaden til kryptosekken som fradrag. Det står på nettsiden hvordan man fyller det i.

Skatt på NFT (non fungible token)

Her er det litt manuelt arbeid som må til for å få det skattemessig riktig. Etter å ha snakket med Kryptosekken support, kom de med følgende forslag. Dette gjelder altså da for de som bruker denne tjenesten. Prinsippet kan sikkert overføres til eventuelle andre tjenester også.

La oss nå anta, at du har kjøpt en NFT (på Ethereum), og skal føre opp denne slik at utregning av skatt blir så riktig som mulig.

1. Lag et eget regneark, før opp den NFT du har kjøpt og gi den et unikt løpenummer. Her er et eksempel på hvordan jeg har gjort det:

2. Kjør import av Ethereum adressen der du kjøpte din NFT. Du vil da få opp en linje som gir deg en «Overføring ut» og et gebyr. (Se bilde under merket med rød boks). Det er to linjer på mitt bilde, fordi jeg har kjøpt to stykk NFTer for 0,06 ETH.

3. Opprett så en handel, hvor du setter løpenummeret på din NFT i kjøp-feltet (Valuta), og prisen du betalte i Salg/Kostnad-feltet. Se bilde nedenfor.

Da har du altså kjøpt en NFT med løpenummer/valuta NFT0003 til en pris av 0,06 ETH. Husk at gebyret (gas kostnader) knyttet til dette NFT kjøpet ligger i overføringen du importerte tidligere. Du skal altså ikke legge til gas kostnaden i handelen som du nettopp opprettet.

Ser du under Beholdning, har du en ny «valuta» NFT0001, NFT0002 osv. Skal du selge noen av disse så gjør du samme operasjon men motsatt.

Håper dette hjelper! Finner du noe du mener er feil her er det absolutt ok å melde i fra om det i kommentarfeltet under.


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.