Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Aktive fond eller indeksfond?

Fondsparing går ikke under forbruk men… skal jeg ha et mer nøkternt pengebruk i 2012 må jeg se på hvor alle pengene går og ikke minst hvordan de blir brukt. Dette gjelder også fondssparingen. Å velge fond i dag er vanskelig fordi det er så mange å velge mellom. Skal man ta aktivt forvaltede aksjefond fra en stor kjent aktør som for eksempel Skagen? Eller hva med kombinasjonsfond, eller indeksfond? Ønsker du å ha det enkelt er det greit å følge rådene til Dine Penger, der en av de er å starte med et globalt fond. Dette vil spre risikoen over fler markeder.

Det er nok mange som dropper sparing i fond fordi det er vanskelig å forholde seg til alt og ikke minst vite hva man skal velge. Ikke jeg en gang vet hva jeg skal velge og endrer min portefølje ofte. Kanskje litt for ofte? Det jeg vet er at jeg ønsker å få tilbake så mye som mulig av pengene jeg investerer (hvis vi ser bort fra nedbetaling av gjeld), og gjerne litt mer. Aktive aksjefond har en person eller fler bak seg som har et mål og det er å slå indeksen. Det er altså en person som avgjør hva fondet skal ha i form av aksjer. Det har vist seg etterhvert at disse stort sett ikke har lyktes å slå indeksen. Derfor går litt av poenget bort fordi man betaler ekstra for å få lov til å kjøpe slike fond. Betaler for kompetansen til forvalteren og at den forhåpentligvis skal slå indeksen.

Velger jeg isteden indeksfond vil risikoen for at en forvalter velger feil aksjer fjernes. Nå vil fondet følge indeksen så nært det bare går med minimalt av kostnader. Det er største grunnen her, å velge fond som ikke koster noe særlig å ha.

Jeg bytter altså de fond jeg har i dag (Skagen Global & Kon-Tiki) mot følgende:

Ellers samme spareplan som tidligere, ingen endringer der. Snart blir anskaffelsesverdien 6 000 kroner. Jeg har også tenkt å øke beløpet til 800 kroner i måneden (fra 600) men, jeg skal ikke snakke så høyt om det enda kanskje..

Billån

Betaling av billånet går veldig bra, det blir mindre penger som går til renter, avdragene blir høyere og lånet minker sakte men sikkert. Nå er det nede på ca 180 600 kroner og bilen har en garantert bruktverdi på minst 300 000 kroner i dag. Må samtidig gi en rose til hvordan Skandiabanken håndterer lån. Det er skikkelig oversiktlig og bra. Se her (klikk for større).

Som du selv kan se går det mer og mer penger til rene avdrag hver måned, selv når renten har blitt satt opp! Det er motiverende å se den oversikten noen dager etter man har gjort en ekstra innbetaling. Jeg har allerede gjort en ekstra på over 4 000 kroner men, den vises ikke i bildet oven enda. Håper på at renten holder seg på dette lave nivået iallfall et år til, i beste fall to. Det er selvsagt ingen garantier for det men, det går an å håpe.

Twitter !

Nå har jeg også endelig hoppet i det og registrert meg på twitter som @Formuebygging (Formuebygging på Twitter). Vet ikke helt hva jeg skal legge ut der men, tenker det blir små økonomioppdateringer eller noe sånt. Du kan godt følge meg hvis du ønsker det.

Ha en fin dag 🙂


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


7 kommentarer om “Aktive fond eller indeksfond?”

  1. Det er sikker ikke dumt å investere i indeksfond med lave kostnader. Det store aktive forvaltede fondene har ihvertfall i løpet av de siste årene gjort det temmelig dårlig og det mye på grunn av høye forvaltningskostnader.

    Skrev forresten et innlegg om indeksfond hvis noen skulle være interessert i å lese: «Investere i indeksfond?»
    http://aksjebloggen.com/investere-i-indeksfond/

  2. Jeg er på nippet til å begynne investeringer i fond. Men jeg var ikke inneforstått med at det var kostnader med å ha pengene sine i fond. Hva ligger dette på og hvordan trekkes de?

  3. Velger man å investere i aktive fond, må man gjøre litt mer hjemmelekse enn hvis man velger indeksfond. Et tilfeldig valgt aktivt fond gir som regel dårligere avkastning enn et tilfeldig valgt indeksfond. Men velger man aktive fond som over mange år har klart å gjøre det bedre enn indeksen, har samme forvalter og som ikke har blitt for stort, er sannsyligheten for å slå indeksen høyere. Men det finnes selvsagt ikke garantier om noe som helst i aksjemarkedet.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.