Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Aldri hatt så høy avkastning

Jeg startet fondsparing i år med den instilling at svingninger i markedet ikke skal påvirke sparingen i det hele tatt og uansett hvilken vei pilene peker. Dette året har disse pilene pekt kun en vei og det er oppover. Det er motsatt av det jeg opplevde første gangen jeg gikk hardt inn å skulle begynne fondsparingen.

Nå er avkastningen 12 000 av 60 500 kroner investerte og for min del er det for øyeblikket hyggelig. Selv om jeg skjønner at dette kan snu ganske så raskt, og at dette er en urealisert gevinst.

Derfor er…fristelsen stor til å kanskje roe ned nytegningen i fond litt og heller vente til neste finanskrise står å banker på døra. Selv om jeg vet at det er en skummel tankegang.

fondbeholdning des 2014

Til syvende og sist blir det nok ikke noe roe ned her i gården. Kjøper  som vanlig og lukker øynene men, jeg kan ikke unngå å tenke litt på dette med timing. Hvis du sparer i fond, hvordan forholder du deg til slikt? Kjører på som vanlig?


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


9 kommentarer om “Aldri hatt så høy avkastning”

 1. Fortsetter å kjøpe fondsandeler som vanlig, har gått opp i lønn det siste året så jeg har faktisk økt beløpet jeg kjøper tilsvarende. Prøver ikke å time markedet. Kjøper jevnt og trutt hver eneste måned. Det går på autopilot.

 2. Jeg kjører på som vanlig med fondssparingen. Har nå et fast månedlig trekk som går på autopilot. Men i det samme trekket så settes det også inn et beløp i kontanter som står klar til å bli investert de månedene markedet faller ekstra mye. Men jeg reduserer ikke trekket eller realiserer noe når det går oppover.

 3. Aksjebloggeren: Jeg har vurdert å gjøre noe lignende. Hvis jeg setter av 4 000 kr i måneden så kan 1 000 av disse stå klar på konto for ekstra kjøp ved en eventuell nedgang.

 4. Jeg gjør akkurat det samme som Aksjebloggeren: jeg har en spareavtale hver måned. Det er vanskelig å investere når markedet går mye ned, fordi det er en viss forsinkelse mellom å gi ordren og det faktisk behandles.

 5. Jeg sier som rabs, om tidshorisonten på investeringen er langsiktig, fortsett med å kjøpe jevnt og trutt. Det skal noe veldig med selvkontroll og kunnskap til, for å få det aksjebloggeren beskriver, til å bli mer lønnsomt over tid.

  Når har det sunket så mye at du bestemmer deg for å bruke «ekstraposten» på fond?
  Hva om du timer markedet feil?
  Si at man får ytterligere 5 måneder nedgang -etter- at ekstraposten er brukt opp. I stedet for å da ha 33% høyere kjøpsandel disse 5 månedene ( 4′ / 3′ ), så har man i stedet bommet totalt.

 6. Selvkontroll er kanskje ikke min sterkeste side alltid så det lureste for min del er nok å fortsette med spareavtalen som før. Takker for gode innspill!

 7. Min tilnærming minner om Aksjebloggerens. Har faste trekk fra lønnskonto til både fond og boligkreditt på lønningsdagen. Disse trekkene går uavhengig av hvordan markedet er priset. Samtidig har jeg satt opp en plan som sier noe om hvor mye jeg til enhver tid skal ha i aksjer. Planen er tilpasset mitt sparemål om å oppnå Fuck You Money innen rimelig tid. F.eks la oss si at jeg har et mål om å ha kr 235k plassert den 15 januar og kr 250k 15 februar. Skulle markedet nå falle vesentlig i tiden etter 15 januar, så vil det tvinge meg til å laste ekstra opp med aksjer for å nå målet om kr 250k investert i februar. Slik tvinges jeg til å laste opp med aksjer når markedene faller. Dette er hva man på godt norsk kaller «value averaging». Merk at en slik tilnærming krever at man har likvide midler av en viss størrelse tilgjengelig. Personlig holder jeg en boligkreditt(mitt mulighetsfond!) til dette formålet. Større markedskorreksjoner kan nemlig kreve at betydelig beløp må skytes inn. Jo større porteføljen er, desto vanskeligere vil dette være å håndheve i praksis. Foreløpig fungerer det fint for min del.

  Ellers må jeg bare si gratulerer med fantastiske resultater på fondsinvesteringene!

 8. Det er ikke gitt at en strategi der man forsøker å time markedet vil gi noen meravkastning på sikt. I perioder der børsen fyker oppover risikerer man at man sitter med «uvirksomme» midler på bok, som kunne ha vært med på oppturen. I mange tilfeller vil derfor en strategi der man til enhver tid har maks inne i markedet være den beste.

  Et annet poeng er at slike strategier blir mindre og mindre effektive jo større portefølje man har. Har man ti tusen i markedet og timer kjøp for ti tusen nye kroner bra, kan dette gjøre store utslag på den samlede avkastningen. Har man imidlertid fem millioner i markedet, spiller timingen av et nytt kjøp på kroner ti tusen veldig liten rolle.

 9. Gode tilbakemeldinger fra alle og interessant å se hvilken tilnærming dere har til dette spørsmålet.

  Jeg kommer til å kjøre på som vanlig i 2015, det betyr å ha et fast trekk hver måned med et justerbart beløp (avhengig av ekstra inntekt, og lignende). Det har fungert nokså bra i år og det er ingen grunn til at det ikke skal gjøre det i 2015.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.