Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Raskere betaling av boliglån, 15 år?

Det er ikke veldig lenge til billånet er nedbetalt slik at vi endelig kan starte med å betale ned boliglånet. Det siste avdraget på billånet vil bli betalt inn August 2013 og September 2013 slutter avdragsfriheten på boliglånet.

I dag betaler vi ca 17 500 kroner på boliglån og billån sammenlagt i måneden. Skal vi betale det samme beløpet (17 500) på boliglånet vil vi riktignok nedjustere det fra 28 til 18 år. Klart, en reduksjon på 10 år fra oprinnelig plan er ikke fy skam, men jeg vil gjerne få det ned på 15 år. Det er som en mental barriære jeg vil bryte.

Med en nedbetalingstid på 15 år med vår rente på 3,65% blir terminbeløpet rett under 20 000 kroner. Taster jeg inn tallet i budsjettet viser det fortsatt grønne tall, riktignok ikke sååå grønn, men det skal gå. Jeg blir 32 år i August + 15 år = 47år. Å være gjeldsfri ved 47 års alder skulle være fint. Da har jeg ikke tatt i betraktning antatt økt inntekt under disse årene. Dette er kun beregnet ut fra den inntekten vi har i dag så vi kan jo anta at det går enda raskere?

Jeg tror det kan være verdt det, selv om det kan bli litt trangt. Iallfall i starten.

 


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


15 kommentarer om “Raskere betaling av boliglån, 15 år?”

 1. Hei!

  Aller først, veldig intressant blogg, særlig for meg som kjenner meg igjen i mye av det du skriver.

  Jeg hadde heller ikke noen spesiell styring på ekonomien før, leide og levde fra lønn til lønn. Nå jobber jeg som deg i staten, har solid buffer, budsjett og økonomisk styring. Jeg har t.o.m 2 biler UTEN billån! 😛

  Men, så er spørsmålet. Jeg ser du er veldig opptatt å bli kvitt billånet. Noe som er fornuftig og veldig bra. Når du har gjort dette ser jeg du planlegger å betale ned huslånet for å bli gjeldsfri på 15 år.

  Jeg skal også ha lån i SPK + bank, men tenker litt annerledes. Lånet i SPK kommer jeg til å ha avdragsfritt i 5 år + laaang nedbetaling (med mindre renta blir svært høy), men lånet i bank («bare» 250k) kommer jeg til å betale ned iløpet av de åra. Med andre ord ikke så heavy nedbetaling. Men sparer derimot veldig mye i fond (tilsvarende hva jeg ville nedbetalt ganske heavy).

  Mange aksjespekulater «gearer» jo opp og tar dyre lån for å satse på aksjer de tror gir bedre avkastning. Med boliglån (og særlig SPK lån) er jo denne «gearingen» svært fornuftig, da man jo kan forvente seg en rente i snitt over tid på minst 8%.

  Min påstand er derfor at du kan være gjeldsfri «før» 15 år med å bruke denne metoden. Kanskje du har spart (+ avkastning) opp summen tilsvarende lånet ditt på 10 år og dermed er gjeldsfri allerede da.. 🙂

  My 2 cents 🙂

  Aleksander

 2. Nå jobber jeg ikke i staten, jeg har en kone som gjør det så vi har en maksgrense på hvor mye vi kan få via SPK. Vi får altså ikke finansiert hele lånet på 2,7 mill. Derfor må vi ha en hel del i gammelbanken og der er ikke rentedifferansen like god for å risikere avdragsfrihet og storstilt fondsparing istedenfor. 🙂

  Jeg skjønner tankegangen din meget godt dog!

 3. Lykke til, jeg har troen på at dere klarer det! Har du regnet på hvor mye du sparer ved å redusere nedbetalingstiden med 3 år?

 4. Ja vi skal nok klare det. Så lenge vi klarer å holde oss i jobb å være friske så.

  Jeg har regnet litt på tallene og gå fra 18 til 15 år vil utgjøre ca 180 000 kr i sparte renter. Litt avhengig av rentenivå såklart.

  Å gå fra 28 til 18 år gir en besparelse på over 650 000 kroner …

  Så ja, det lønner seg å betale litt fortere 🙂

 5. Det gir virkelig motivasjon når man ser at det er så mye penger det er snakk om. Takk for inspirerende blogg 🙂

 6. 47 år og gjeldfri er jo veeeldig ungt da!
  Idag er det mer vanlig å gå motsatt vei. Stadig flere pensjonister i 60-årene tar opp mer lån.
  Blir jo enda mer skatt å være gjeldfri også.
  Mye mer skatt fra 40-årene blir svært mye ekstraskatt frem til pensjonsalderen.

 7. Jeg syns dette høres ut som et veldig edruelig mål. Det er riktignok en viss risiko for at renten kan bli betydelig høyere enn i dag i perioden du snakker om, men samtidig har du ikke tatt høyde for framtidig inntektsvekst, så alt i alt tror jeg dette er noe du bør klare. 🙂

 8. For det første må jeg si at jeg er imponert over hvor flinke dere har vært med nedbetaling av billånet. Med tanke på det, tror jeg at dere kommer til å klare målet om kortere nedbetaling på boligen også.

  Vi gjorde noe av det samme på vår første leilighet. Målet den gangen var å bygge opp egenkapital, noe vi klarte og det har lagt grunnlaget for økonomien vår. Vi har selvsagt heldige i forhold til synkende renter.

  Dersom man har tenkt å bli boende i boligen over lang tid (for alltid), tenker jeg at det er lurt å betale ned raskt. Man bør dog ha en god sparekonto i tillegg, slik at man er rustet for endringer som høye renter eller tap av inntekt.

  Om man derimot har tenkt å bytte bolig om noen år, hadde jeg ikke valgt å betale ned så hurtig.

 9. Ja det er veldig greit å få betalt ned bilen! Om ikke så lenge er det under 50 000 kroner.

  Jeg orker ikke tanken på å flytte så vi blir nok boende her veldig lenge. 🙂

 10. Ambisiøst og fint mål å ha. Det er også som andre nevner her en god rentegevinst i dette med å betale ned lånet 10-12 år før tiden. Men har dere mye «reserver» på konto nå når dere betaler ned ekstra hardt? Har dere tatt høyde for at inflasjonen spiser opp mye av rentegevinsten hvis dere betaler ned (eventuelt spiser inflasjonen opp deler av lånet. Har dere vurdert bedre likviditet nå kombinert med å heller investere pengene dere egentlig betaler ekstra hardt ned på lånet med? Vurderer nemlig en av to alternativer selv — enten betale hardt ned på boliglånet eller investere overskuddslikviditeten i fond eller aksjer.

 11. Veldig enig i mange betraktninger, du bør alltid ta hånd om egen boliggjeld.

 12. Det er bra at noen går foran og viser hvordan mankan betale ned gjelden sin raskt. Det er mange som har store boliglån og mye gjeld i dag, med de høye boligprisene vi har endt opp med.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.