Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Betale gjeld vs alternativkostnad, trekker ut fra BlockFI

Vi skal gjøre noe nødvendig renovering på huset, i tillegg har vi også bestilt ny elektrisk bil.

Alt dette, blir finansiert med å øke boliglånet, samt sette nedbetalingstiden til 29 år. For å frigjøre mest mulig kapital til andre investeringer.

Renoveringen blir å koste ca 150 000 kr, og bilen med ladestasjon i garasjen blir å koste ca 510 000 kr (etter at nåværende bil er solgt). Det er ganske lang leveringstid så bilkjøpet vil ikke skje før i årsskiftet, men jeg får pengene utbetalt nå.

Det å ha høyere nedbetalingstid og investere overskuddet i fond er ikke noe nytt, dette startet vi med for litt over et års tid siden og her kan vi se utviklingen på ca 1 år:

Dette kommer vi til å fortsette med, altså 12 000 kr i måneden, til denne «boligkontoen».

Bilen skal også betales, som nevnt i tidligere innlegg kommer jeg til å lage en separat nedbetalingsplan for denne (siden den er en del av boliglånet). Her betaler vi ca 4 700 kr i måneden. Dette gjør at det blir lang nedbetalingstid, men samtidig frigjør det kapital til min private investering.

Er det en ok måned på jobb, er det ca 15 000 kr til overs å investere. Gitt at porteføljen er på 850k som i dag, og 15k investert i 10år med 10% avkastning (fond & krypto). Gir totalt 5,2 millioner.  Boligsparingen ender i tillegg på ca 2,8 millioner.

Er det en svært god måned på jobb, er det ca 25 000 kr til overs å investere. Gitt at porteføljen er på 850k som i dag, og 25k investert i 10år med 10% avkastning (fond & krypto). Gir totalt 7,2 millioner. Boligsparingen ender i tillegg på ca 2,8 millioner.

Vi må stå i det

Vi har hatt ett bra marked de siste årene. Det er ikke gitt at det skal være slik, og det kommer trolig til et punkt hvor det snur nedover. Det blir viktig å følge denne planen og ikke gjøre noen store endringer. Det kan være ekstremt vanskelig å se porteføljen, som skal være din beskyttelse på et vis, miste sin verdi. En ulykke kommer sjelden alene, kanskje du mister jobben samtidig som markedet går ned. Hva gjør du da? Selge på bunn er ikke så lurt, det er nå du burde kjøpe.

Er dere to om dette, ikke gjør slike ting før det er diskutert 100% i heimen. Særlig hvordan en skal agere når det går «dårlig». Man ser gjerne ting gjennom rosefargede glass når krypto pumper opp og markedet generelt. Se for deg at det ikke gjør det, kan du stå i det likevel? Hva skal skje hvis dere går fra hverandre? Kanskje ikke så hyggelig å tenke på, men lurt.

Oppdateringer kommer som vanlig, porteføljeoppdatering hvor bilsparing er fjernet. Kommer til å ha et diagram som viser boliglånet, boligsparing og uavhengighet – porteføljen. Da kan man se helheten i dette. Hvis ikke blir det misvisende.

Trekker meg ut fra BlockFI

BlockFI er et sted hvor man kan oppbevare sin kryptovaluta og motta renter på disse. Jeg har hatt en del Bitcoin der og har hittil fått ut ca 800USD i renter. Selv om jeg anser BlockFI som relativt trygt kommer jeg til å fjerne midlene derifra og sette de et sted hvor jeg har 100% kontroll selv. Når man øker gjeldsbelastningen øker også risiko i hverdagsøkonomien. Da vil jeg ha midlene litt lettere tilgjengelig, dessuten har jeg tro på at Bitcoin kommer til å øke de neste 10 årene. Det at jeg ikke får noe rente på de lenger, blir en billig pris å betale for litt lettere nattesøvn.

 

 


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.