Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Bil eller elsykkel? Ja takk begge deler

Jeg har syklet (på en vanlig, ikke elsykkel) en hel del til jobb og det fungerer helt greit for det meste. Er det kø går det fortere å sykle til jobb sammenlignet med å kjøre bil. I tillegg gir det en god treningseffekt av å sykle, spesielt når jeg skal hjem med alle motbakker.

I det siste har jeg brukt bilen til jobb stort sett konstant, som en travel trebarnsfar i tidsklemma er bilen et veldig flott hjelpemiddel. Det er behagelig spesielt når det er dårlig vær og mye vind, men bilen er veldig dyr i bruk og det sliter mer på bilen med korte turer. I tillegg er det bilkø ofte som tar mye unødvendig tid.

Jeg har laget et lite regnestykke som viser hva denne bilen koster meg i måneden, inspirert av utsette bilkjøp innlegget til Aksjebloggen. Ettersom uventede regninger ikke eksisterer i dette huset var det enkelt å finne ut av kostnaden.

Først kan vi regne ut verditapet. Bilen kostet 340 000 kr ny for fem år siden. Nå er den verdt 140 000 maks. Det vil si et urealisert verditap på 200 000 kroner. Sprer vi ut dette på fem år blir det 3 333,- i måneden! Er det mulig?! Folk er redde for verditap på børsen, men de samme folka kjøper en bil til 549 000 kr med et garantert verditap? Det er crazy I tell you.

Her er resten av bilutgiftene / mnd:

 • Bompenger: 792,-
 • Forsikring: 455,-
 • Årsavgift: 255,-
 • Drivstoff: 500,-
 • Service: 1000,-

Månedlige utgifter uten verditap: 3 002,-
Månedlige utgifter med verditap: 6 335,-

Og vet du det verste med dette? Jeg har faktisk sittet på finn.no og lett etter ny bil. Det har vært såpass nære at jeg nesten dro å kikket på en godt utstyrt tysker med stor motor. Heldigvis klarte jeg i siste stund å styre meg, og droppet den tanken.

Grunnen til at jeg har kjørt bil er jo egentlig fordi jeg er ganske lat, det er vinter og kaldt. Jeg har syklet i vinter, men det er en del styr med klær, få ut ungene osv. I tillegg er det ganske slitsomt å komme seg hjem etter endt arbeidsdag. Derfor har jeg vurdert å skifte ut min nåværende sykkel til en elsykkel istedenfor. Slik jeg ser det er det et transportbehov jeg har i første rekke. Hvis jeg kan erstatte bilkjøringen med en slik doning vil det spare en del penger i lengden. Klart, det skulle være bedre for meg helsemessig å droppe eldrift, men slik det ser ut nå sitter jeg i bilen likevel.

Tar jeg bort bompenger, drivstoff og service blir det 27 500 kr spart på et år. Du får en ganske grei elsykkel for det beløpet for å si det sånn.

Jeg har på ingen måte tenkt å kvitte meg med bilen, den må vi ha. Vi har familie som bor både 20 og 50 mil unna, der det er et reelt behov for bil.

Jeg tror at en sykkel med elektrisk hjelpemotor vil gjøre at den blir brukt mye mer til og fra jobb og andre korte turer. Noe som sparer bilen, miljøet og fortsatt gir litt mosjon (du må jo tråkke). Så bruker vi bilen på lange avstander slik at den rekker å bli god og varm, noe en bil trives med.

Hva med deg? Hvordan transporterer du deg til jobb / skole?


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


11 kommentarer om “Bil eller elsykkel? Ja takk begge deler”

 1. Høres fornuftig ut 🙂 Ja, dette verditapet er lett å undervurdere som bilutgift. Det er ikke uten grunn at stor bilinteresse med påfølgende hyggpighet av bilbytte er en gjenganger på luksusfellen.

  Selv fyller jeg mitt transportbehov slik:

  – Hverdagslige ærender butikker etc – Går
  – Til/fra jobb: Buss/bane og muligens løperhjul (haha… faktisk) på siste strekket mellom buss/kontoret
  – Enkelte kveldsbesøk og ærender som krever bil – Bildeleringen (Bilkollektiv)
  – Lengre turer/helgeturer (Låne bil/Nabobil.no)

 2. Aksjebloggeren: Vi tenkte tanken på å selge bilen og heller bruke pengene på boliglånet, men det er såpass praktisk å ha bil når vi vel trenger den så den blir nok stående. Dessuten er det ikke morsomt å realisere et verditap. Hvis jeg hadde vært alene, eller hvis vi ikke hadde hatt barn har det vært enklere å være uten. 🙂

  Elsykkel dog, lukter jeg på… tror det kan erstatte mye bilkjøring.

 3. Ja, det er fullt forståelig 🙂 Jeg kommer nok til å kjøpe bil jeg også etterhvert når behovet blir større i hverdagen.

 4. Bil er svindyrt, men akkurat som deg har jeg en likevel. Ukens handlerunde hadde vært veldig strevsom uten bil.

  El-sykkel kan sikkert være en god investering, gitt at man faktisk erstatter en god del bilbruk med den. En i gata der jeg bor har både svindyr sykkel, el-sykkel og scooter, men bruker likevel bilen veldig mye. Det handler vel mye om hva man velger der og da i en travel hverdag. En vanlig sykkel er kanskje 2 på «bekvemmelighetsskalaen», mens bilen er 10. En el-sykkel er kanskje 4?

  Selv transporterer jeg meg selv mest mulig med buss, sykkel og sko. Bilen brukes stort sett til handling, besøksturer på kveldstid og til litt lengre turer på sommeren. Det hender nesten aldri at jeg bruker bilen når det er bare meg selv som skal transporteres fra et sted til et annet. Jeg tror derfor ikke at jeg ville ha kjørt noe mindre bil hvis jeg hadde hatt en el-sykkel.

 5. Vidde: Vi har en bil som er billig i drift (nå mener jeg sammenlignet med: biler generellt og ikke noe annet). Klart, det er vanskelig å få med 6 handleposer med dagligvarer på en sykkel, men det finnes faktisk sykkelhenger… 😉

  Jeg tror el-sykkel er en god investering spesielt for meg da den vil erstatte den type bilbruk som sliter mest på bilen. (korte turer + bompenger). Plus de dagene min helse ikke er på topp (det går opp å ned) kan jeg fortsatt komme meg plasser uten å være avhengig av bilen og være helt utkjørt når jeg kommer hjem sammenlignet med «vanlig» sykkel. 🙂

 6. El-sykkel virker som en strålende investering. Spesielt om sommeren må det jo fungere som en drøm. Bra artikkel!

 7. Bra oversikt. Bil er et unødvendig pengesluk i mange tilfeller. Spesielt hvis man kun reiser til og fra jobb.

 8. Sykling kan være en hyggelig fritidssyssel et fåtall måneder i året, men sykkelen må for all del ikke forveksles med et transportmiddel som kan erstatte bilen. At det finnes et knippe tvers igjennom onde mennesker i hovedstaden som tilfeldigvis har fått politisk makt nylig, og som ønsker å lure folk over på tohjulinger, forandrer ikke på dette faktum.

  Ikke fall for fristelsen til å hoppe på tilbudet om en skattebetalersubsidiert tohjuling – da går man bare MDGs ærend, og å være delaktig i å innføre dette partiets saboterende tiltak vil vel de færreste ønske å ha samvittigheten (hvis man besitter denslags). Kjøp en drivstoffgjerrig dieselbil isteden, for eksempel en fra Volkswagen (disse får man billige i disse dager, og det er kjøpers marked).

 9. Arne Bjarne: Jeg har syklet hele året, det går helt fint. Nå går det enda bedre med litt elektrisk hjelp de dagene det er «tungt» å komme seg ut på to hjul.

  Nå slipper jeg bland annet utgifter til bompenger (som også skulle øke fra April i år). Slipper Diesel, slipper stå i kø, får moderat mosjon, og slipper å slite på bilen. Ser kun fordeler jeg.

 10. Beskatning av Aksje- og fondskontoen din er knyttet til fire ting:

  mottatt utbytte
  eventuell gevinst/tap i forbindelse med realisasjon
  verdien av kontoen din (er skattepliktig formue dersom du betaler formueskatt)
  renteinntekter og/eller rentekostnader er skattepliktig eller gir fradrag
  Dette gjelder både norske og utenlandske aksjer og fond på kontoen din.

  Hei. Prøver å få svar på et spm hos Nordnet, men ingen! av de kan svare meg på følgende spm :

  Her står det, renteinntekter og eller rentekostnader er skattepliktig eller gir fradrag.Hvor står rentene på en aksje og fondskonto ? Renter på hva?

  Håper du kan hjelpe meg 🙂

 11. Har du renteinntekter må du betale for det. Har du kostnader får du avdrag for det.

  Jeg er dog ingen skatteekspert, så noe bedre svar har jeg ikke. 🙂

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.