Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Bilhold i Norge er økonomisk selvmord

Rundt bordet i kantina på jobb går praten løst. De fleste temaer blir diskutert og en god dose bil også. Mange prater om biler de har, har hatt, eller drømmer om å kjøpe / få lån til. Når slike diskusjoner oppstår tenker jeg at hvis jeg virkelig vil ha en fin BMW kan jeg selge den bilen jeg har nå. Legge til det jeg har oppspart og har da 250 – 300 000kr i egenkapital. Med så mye i egenkapital får en garantert et billån på 2 – 300 000 kr og det innebærer at jeg kan kjøpe en veldig pen et par år gammel tysk bil. Jeg kan gå inn hos en bilforhandler, peke på en bil og si: den skal jeg ha.

Da kommer jeg ut med en bil som stort sett blir stående i garasjen og blir blakk i samme slengen.

Jeg har kjørt slike biler, og det er absolutt herlige kjøremaskiner å styre utover landeveien. Der er jeg fullstendig enig med de jeg sitter sammen i kantinen, men der stopper det. Problemet er at her til lands er bilhold alt for dyrt, som gjør det at å kjøpe en slik bil for å stort sett ha den stående er økonomisk selvmord. Se bare Aksjebloggens mange innlegg hvor han regner på den faktiske kostnaden for å ha en bil.

Vi kan ta min egen helt ordinære kjedelige ikke-tyske bil som et eksempel. Den kostet ny 345 000kr. Skal jeg selge den nå får jeg maks 140 000. Det betyr at jeg har et urealisert tap på 205 000kr! Jeg har eid bilen i 5 og et halvt år som blir 66 måneder. I rent verditap er dette 3 106 kroner i måneden, kun verditap. Legger jeg på årsavgift, bompenger og forsikring øker denne summen til 4 361 kr hver måned. Da har jeg ikke medregnet drivstoff eller service. Med drivstoff og service (som nå blir dyrere etter garantitiden har gått ut) tenker jeg vi runder opp til 5 000kr i måneden.

Derfor når noen spør meg om jeg har tenkt å kjøpe ny bil bruker jeg si at det er for dyrt. Selv om jeg økonomisk sett kan få det til betyr det ikke at jeg har lyst til å bruke så mye penger på det.

Hvis jeg hadde hatt et levebrød hvor jeg omtrent levde på veien. Eller tjent så mye penger at jeg ikke helt vet hva jeg skal gjøre med alt hadde det kanskje stilt seg annerledes. Slik det er nå, er ikke behovet der rett og slett.


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


7 kommentarer om “Bilhold i Norge er økonomisk selvmord”

 1. Dette er spot on lunsjrommet vårt.
  Har du lyst til å skrive en post om leasing vs. Kjøp (med lån)? Noen sier de tjener på å lease, men det kan jeg ikke forstå…

 2. Tamara: Jeg har hørt noen påstå at de «tjener» på å lease bil, men jeg har ikke regnet på det så derfor kan jeg ikke skrive om det. Jeg vet rett å slett ikke om det lønner seg.

  Det er nok veldig behovsbasert, skulle jeg anta sånn på strak arm.

 3. Bil er et pengesluk uten like. Samtidig er det en del av prisen for den friheten man får med bil.

  Selv vurderer jeg å selge bilen og ikke kjøpe ny. I det daglige klarer jeg meg fint uten bil – både i forhold til jobb, innkjøp og fritidssysler kommer jeg meg frem helt uten bil. Unntakene er ferie, hytta, vennebesøk osv. Men da finnes det alternativer. F.eks. et bilkollektiv. Da har man et alternativ for de lengre turene hvor det er greit å ha bil.

  Selv om jeg klarer meg uten bil vil det naturlig nok være en omstilling. Men en vesentlig forandring vil det bli for lommeboka. Er ganske lei av dyre verkstedregninger, drivstoff, avgifter og alt annet som sluker tusenvis av kroner hvert eneste år. Det blir ganske mye – i tillegg til verditapet.

  Som en liten erstatning for en billøs hverdag, vurderer jeg å anskaffe en el-sykkel. Kan være kjekk å ha til trening og andre utflukter.

 4. Ja bil er et pengesluk, men det er viktig å være bevisst over det også synes jeg. Tror ikke alle vet hvor mye penger det går ut.

  Tanken om å selge bilen har streifet meg, i hverdagen har vi nok klart oss ganske greit uten. Elsykkel har jeg investert i og den har vært i bruk hver bidige arbeidsdag siden i mars i år. Dessverre er det slik at det er alt for behagelig å ha bilen. Spesielt på spontane turer til venner og bekjente som bor 10 – 20 mil unna.

  Derfor beholder vi den foreløpig.

 5. I tillegg kan du legge til alternativkostnaden. De 345 k du brukte på bilen kunne du ha satt i et fond, nedbetalt gjeld etc. Feks: 8% årlig avkastning på aksjemarkedet. Da kan du legge til 2300 kr tapt i måneden første året. 2484 i måneden det neste året osv osv…

 6. Om 40 år med 8 prosent vekstrate: 7,5 mill. Du får noen runder på Bogstad golf og turer til Algarve som pensjons for den summen…;)

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.