Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Det blir strengere krav til boliglån

De som er over middels opptatt av økonomi har vel fått med seg at finanstilsynet ønsker å stramme opp bankene mer. Når jeg og min samboer tok opp vårt første boliglån var det et såkalt førstehjemslån. Banken kunne da låne ut 100% av kjøpesummen til god rente. Noen år etterpå skulle vi flytte til en større bolig, der vi bor i dag og da var kravet at vi skulle ha 10% egenkapital. På 2,7 millioner kroner blir det 270 000 kroner. Ganske mye penger. Vi løste problemet med at noen sto som kausjonist for disse 270 000 kronene.

Nå skal finanstilsynet altså skjerpe dette og krever at bankene skal kreve 15% egenkapital. Jeg er glad vi allerede sitter her med vår bolig. Hvis vi skulle flyttet nå kunnet det blitt vanskelig å få boliglån. Iallfall uten kausjonister. Kanskje vi måttet selge bilen for å skrape sammen nok egenkapital?

Jeg forstår godt at noen kanskje synes dette er kjedelig men, det er nødvendig? Jeg ser utviklingen i boligprisene her i området jeg selv bor og kan ikke helt forstå hvordan prisen kan gå såpass mye opp på bare et år. Det er ikke akkurat slik at boligprisene følger lønnsøkningen. Finanstilsynet er redde for en boligboble, det er lav rente, det er mulig å betjene høye lån i en peroide (så lenge renten er lav) men, ingenting varer evig. Renten vil gå opp på et eller annet tidspunkt og terminbeløpene vil øke ganske kraftig for de med høye lån. Jeg tror ikke alle forstår dette eller så vil man rett og slett ikke forstå det!

Hos oss har vi en gjeldsgrad på 4, ganske mye. Dette er boliglånet og billånet. Nesten tre millioner kroner (litt under). Da har jeg forsåvidt ikke regnet med den ekstra inntekt som betaler halvparten av terminbeløpet på billånet hver måned og eventuell ekstra kjøregodtgjørelse som gjør bilholdet billigere. Dette er en ekstra bonus og det er slik jeg ser det i den overskuelig fremtid. Det er penger jeg egentlig ikke skal regne med at jeg får.

Vi har også tre unger som går i barnehage og det koster en hel del, over 5 000 kroner i måneden. Uansett, det går ganske bra så lenge man legger opp en grei plan for økonomien. Jeg tror ikke vi er den verste kunden for banken vår men, det er enkelt å bli det.

Det blir spennende å se utviklingen fremover, spør du meg tror jeg bankene allerede har løsninger på dette «problemet» under arbeid. De vil jo så gjerne ha kunder og så lenge kundene betaler det de skal så bryr seg ikke banken noe særlig. Det er jo bare å se på hvordan en av storbankene i Norge argumenterer for bruk av kredittkort.

Er man forberedt er det ganske enkelt å få boliglån.


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.