Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Det er umulig å velge fond

Det er kanskje mange der ute som har tenkt lenge på å spare i fond men, aldri kommet skikkelig i gang. Manglende kompetanse kan være en av grunnene og mangel på tid å sette seg inn i temaet. Noen velger å stole på det banken sier og kjøper deres fond for å deretter se at investeringen ikke har gitt den avkastning som de håpet på. Kanskje du til og med har tapt penger. Det blir vanskeligere å stole på rådgivere og man legger planen om fondsparing på is en stund eller slutter helt.

Jeg har skrevet om dette temaet ganske mange ganger før fordi interesset er der. Det er mulig å gjøre mange endringer og kombinasjoner i en portefølje.

Alle disse ganger kommer spørsmålet om hvilke fond man burde se nærmere på. Det blir ikke enklere med tiden da det kommer fler og fler nye fond på markedet. Som nevnt oven velger mange å stole på det banken sier og det kan sikkert være ok i mange tilfeller.

For min egen del liker jeg å plukke ut mine fond selv uten å påstå at den store kompetansen finnes der. Denne gangen har jeg tenkt å prøve noe nytt og det er til stor grad å følge anbefalinger fra bladet Dine Penger. Det er ikke alltid at de fond DP har øverst på sin liste i en gitt kategori finnes på Skandiabanken. Derfor plukker jeg stort sett fond fra deres top 5 liste i hver kategori. Dette er en ny strategi jeg kommer til å følge. Ikke slavisk men, den kommer vekte min portefølje ganske mye.

Det blir fire kategorier med lik vekting. Global, Regional, Norge og Bransjefond. Dette er for øvrig prioriteringsrekkefølgen Dine Penger anbefaler hvis du skal starte med fondsparing selv. Ønsker du ikke å ha så mange fond kan du godt klare deg fint med et globalt indeksfond. De har lave avgifter, følger en gitt indeks og blir ikke påvirket av et menneske som et aktivt fond blir.

Slik ser porteføljen ut nå:

Spareavtale Skandiabanken

Som du ser har jeg valgt to indeksfond og to aktivt forvaltede fond. Så lenge disse fortsatt er anbefalt av DP kommer jeg til å fortsette sparing i disse. Hvis noen av de begynner å prestere dårligere (særlig de aktivt forvaltede fond) skal det ikke så veldig mye til før det blir byttet til noe annet.

Det bør også nevnes at forslaget oven er innenfor kategorien «høy risiko». Det betyr at det er reelle muligheter for å miste pengene men, like gode muligheter å få stor avkastning. Du må vurdere selv om du synes det er verdt å ha slik risiko. Kanskje du heller skal ha 75% i et godt rentefond og 25% i et bra globalt indeksfond? Det vil gi mye lavere risiko. Til syvende og sist må man bestemme selv. Jeg velger altså å stole ganske mye på dine penger. Om det er riktig eller ikke vil tiden vise men, jeg vet at de legger mye arbeid i sin research.


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


4 kommentarer om “Det er umulig å velge fond”

  1. Enig i at det er vanskelig å orientere seg i fondsjungelen. Dette bør dog ikke være en unnskyldning for ikke å spare i fond. Bedre å spare i et middelmådig fond enn å sløse bort pengene på tull og tøys. 🙂

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.