Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Enebolig til salgs i nabogata, bli gjeldsslave igjen?

Vi bor i et rekkehus bygd på 70-tallet. Tre soverom, kjellerstue og stort kjøkken / stue er husets hoved-fasiliteter. I tillegg er det noen boder og en liten garasje. Her har vi det fint, og det er ikke så fryktelig dyrt heller.

Eneboligen til salgs i nabogata er ikke mye større, men har ekstra rom og større garasjeplass. Mindre innsyn, mye større tomt og plass å boltre seg på.

Det ekstra rommet gjør at jeg endelig kan få et eget rom igjen hvor jeg kan fortsette mine prosjekt og jobbe videre med musikkproduksjon og annet noe mer uforstyrret enn i dag.

Slik det er i dag har jeg og fruen et lite soverom, barna (3) deler på resten av rommene og kjellerstuen. Mitt «arbeidsområde» er et hjørne i stuen. Ikke helt ideelt, men vi har en stor stue så det går greit. 

Med denne eneboligen skulle dette blitt så mye bedre plassmessig!

Rekkehuset gir oss sannsynligvis ca 3,5 millioner ved et salg. Da sitter vi igjen med ca 1 million i overskudd.

Dersom eneboligen koster 5 millioner, blir vi sittende igjen med 4 millioner i boliglån. I dag har vi 2,4 men noen millioner fra eller til gjør ikke så mye. Det går fint og jeg mener banken er med på det.

Trenger kun å jobbe litt lenger for å betale ned dette eller øke ekstra inntekten jeg har noe som burde være mulig.

I tillegg er eneboligen i samme område vi bor i nå som gjør eventuell flytt enkel, barna trenger ikke skifte skole eller omgangskrets. Alt blir bare perfekt!

…eller ikke

Ja, det hadde vært fint å ha et eget rom / studio. Ja det hadde vært fint å ha en mye større uteplass. Ja det hadde vært fint å ha enda mindre innsyn. Ja det hadde vært fint å ha en større garasje slik at jeg kunne ha vedlikeholdt bilen på en mer behagelig måte.

Men, er jeg villig til å jobbe mange år ekstra for det? øke den økonomiske risikoen? øke bekymrings-nivået og dertil stressnivå som også kan være helseskadelig?

Nei.

Jeg har en overordnet plan om å bli mer selvstendig fremover. Å kjøpe dette huset, sette seg i mer gjeld gjør at min plan blir vanskeligere å realisere.

Rekkehuset vi har kan gjøres om på mange måter. Det er et mye bedre (og billigere) alternativ enn å kjøpe seg en ny plass å bo. I tillegg trives vi tross alt veldig godt her.

Gitt at dagens inntektsnivå ikke øker er vi gjeldsfri om 10-11 år, og når vi ikke har et boliglån å betale på blir levekostnadene lavere og derfor målet om uavhengighet enklere å nå.


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


6 kommentarer om “Enebolig til salgs i nabogata, bli gjeldsslave igjen?”

  1. Virker veldig fornuftig – vi hadde samme type «dilemma» da vi skulle oppgradere bolig. Vi kunne makse boliglånet og få en liten hageflekk i et marginalt koseligere område, men valgte heller å droppe den ekstra millionen (+) i lån og kjøpe noe som allerede nå ga oss mulighet til å spare penger hver måned, i tillegg til å gi oss plassen vi faktisk trengte.

  2. heisann, vil vel egentlig si at kjøp av dyrere bolig vil regnes som investering, med forventet avkastning som ellers i boligmarkedet. Dog vil vedlikeholdskostnadene og evt. oppussing være rene kostnader. Personlig foretrekker jeg å ha mest mulig «good debt», og heller investere kapitalen i høyere avkastning. I et lengre perpsektiv gir dette raskere å oppnå økonomisk frihet. Hvis målet derimot er å bli «gjeldsfri», er jeg enig i din vurdering 🙂 Stor takk for en inspirerende blogg å lese!

  3. Takk for at du leser bloggen og gode innspill. 🙂

    Mitt mål er å bli mindre avhengig. Derfor er det å redusere gjeld en del av dette målet. Kanskje enda viktigere nå, når renten kryper sakte oppover.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.