Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Er «simple living» noe for formuebygger´n?

Simple Living?
Simple Living?

I den siste tiden har media skrevet om en person som i oktober 2010 bestemte seg for å ha ett «ikke-kjøp-noenting» år! Utfordringen var å kun kjøpe det som er absolutt nødvendig, i ett år. Samtidig ville personen få mer orden og system på livet. Ta bort ting som ikke tilfører noe særlig og gjøre mer av det som faktisk er viktig i livet. Vedkommende var også klar for å flytte til en billigere & mindre plass hvis det ble nødvendig.

Denne damen har altså en egen blogg du kan lese, den heter Siri: Living simple in 2012. Dette er ekstremt inspirerende lesing og en skikkelig tankevekker som samtidig vekker mange spørsmål. For mange kanskje veldig vanskelige spørsmål da det er snakk om endring på livsstil og ikke minst prioriteringer. Jeg vil ikke avsløre alt for mye men hun hadde klart å spare ca 100 000 kroner på et år. Deretter ga hun bort 50 000 til veldedighet. Sjekk ut bloggen hennes hvis du vil lese mer.

Dette utfordrer spørsmålet om hva som egentlig er viktig i livet og hvordan man prioriterer. 

Som et eksempel kan jeg ta gjengen på jobb. Det er helt klart hyggelige folk som jeg liker å jobbe og samarbeide med. Jeg er nysgjerrig når noen skaffer seg en ny gadget, TV, bil eller hva det måtte være av materielle ting. Er det samtidig data relatert har de min fulle oppmerksomhet. Hvorfor? Fordi jeg har et interesse for dette og jeg liker å følge med på utviklingen og ta del av det som skjer. Selv om det kanskje kan være en smule stressende til tider. Fordi utviklingen går så fort og i mine spede 30 år begynner jeg å føle at jeg ikke rekker over alt lenger. Men det er greit.

Samtidig er akkurat dette problemet for mange i dag, jeg ser det rundt omkring meg nesten hver dag. Mennesker stresser seg til døde. De jobber fra 9 til 5. Pengene de tjener går med til å betale den nye flatskjermen og mobiltelefonen eller en reise de var på for 7 måneder siden. Pengene går til cafe ute på byen, flere reiser per år og ikke minst kjøp av dårlige og dyre produkter på drittbutikker. De jobber å sliter, tar gjerne en tur på treningsstudio etter jobb (som selvsagt koster penger). For å stresse hjem til noen form av middag, legge unger og slokne foran sofaen til et eller annet idiotisk reality show som vises på skjermen.

Mye penger har de heller ikke da de går bort til trivielle ting nevnt oven og når man spør hvordan det går så blir svaret: njeash, du vet.., jobber og sliter vettu!. Et lite skeivt smil og personen må stresse videre for å hente ungene i barnehagen med sin nesten nye Audi stasjonsvogn som ikke har blitt vasket siden den var ny fordi vedkommende ikke har tid og gir egentlig blaffen. Bilen er jo 11 måneder gammel og ikke ny lenger. Og når han vel vasker den så kjører han den i maskin og ikke for hånd slik at det blir fine swirls og riper i lakken!

Hvorfor holder vi på slik og hvorfor har jeg sett noen av de samme tendensene hos meg selv?

Jeg tror og det er etter mye tenking, research og observasjon av andre mennesker at vi kjøper oss lykke. Klarer vi ikke å finne den i hverdagen så kanskje en ny bil, et nytt hus eller en penere kropp (ref. trening) kan gi lykke. Eller hva med oppussing som kan gi et penere hus med litt høyere verdi.

Reiser og opplevelser er jeg enig i at de gir minner som kan gi en form av lykke i etterkant. Kanskje man møter spennende mennesker. Får ta del av andre kulturer og lærer nye ting. Det er de andre tingene jeg sliter litt med.

Det er ganske merkelig at vi i Norge ikke er spesielt lykkeligere sammenlignet med fattige land. Mye av det vi gjør er fordi vi skal kunne bruke pengene vi tjener på meningsløse ting. Er en høy levestandard det at man har oppvaskmaskin, kjøkkeninredning og vaskemaskin / tørk fra Miele. Bare fordi det er noe av det beste man kan få? Eller er det at man har et rom ekstra i sitt splitter nye hus selv om man ikke har planlagt flere barn? Er høy levestandard at du kan unne deg en flaske rødvin hver helg og en dårlig film fra spaceworld for 239 kroner?

Vi jobber og sliter for et firma vi egentlig ikke bryr oss så veldig mye om. For å kunne kjøpe ting for å imponere en nabo vi egentlig ikke liker så godt. Hvorfor gjør vi det egentlig? Hvorfor lar vi oss friste av alt som kan kjøpes? Spiller det noen rolle egentlig i det store hele?

Nei det gjør nok ikke det og selv om jeg blir inspirert stort av mennesker som omfavner «simple living» kommer jeg ikke til å iverksette tankegangen selv kjenner jeg meg rett… Fra å redusere forbruk til simple living er et stort steg og det kommer ikke til å skje her med det første. Skal jeg være helt ærlig så trives jeg faktisk ganske godt med min iPhone og mine apper……

Likevel er det en inspirerende tankegang som jeg vet vil hjelpe til å redusere forbruket og styre tankene mot å analysere hva vi egentlig trenger fremover.


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


8 kommentarer om “Er «simple living» noe for formuebygger´n?”

 1. Jeg er nok selv inne på tanken om «Simple Living», noe jeg etter noen år som student har funnet ut at er en livsstil som egentlig passer meg fint i moderate doser. Det jeg hovedsaklig har funnet ut at ting man kjøper (og som egentlig ikke er nødvendig) ofte ikke gir noe mer glede enn de første spennende stundene med tingene, og dette er nesten uansett prisklasse.Ting jeg bruker mye, bruker jeg gjerne litt mer penger på, f.eks MacBooken som brukes til nesten alt jeg gjør, deriblant bloggen. Ellers er jeg ikke særlig opptatt av «ting» og i motsetning til mange så ser jeg på det å ha bil mer som en frihet enn omvendt (noe familien min ikke forstår seg på). Jeg vil heller bosette meg i et område hvor jeg kan sykle til og fra jobben og har god kollektiv transportforbindelse, enn å eie en bil. Nye duppeditter interesserer meg lite og jeg har også mer eller mindre kvittet meg med tven (Står lagret og ikke i bruk), hvorfor betale for å sløse bort tid? Så ja, jeg kan absolutt si at jeg forstår tankegangen til simple living og at det er noe som appelerer til meg i den fasen av livet jeg er i nå, men dette kan jo selvsagt forandre seg med tiden 🙂

 2. @Aksjebloggen: Ser meg enig i mye av det du skriver her men, vet også at jeg noen ganger faller for fristelsen uansett. Som et lite eksempel har jeg utsatt et kjøp av iPad veldig lenge. Når iPad 2 kom ut var jeg ganske nær på å slå til men avsto. Vi fikk til og med et tilbud på jobb, en rabattert iPad 2 men sto mot det også. Nå kommer nummer tre i rekken snart. Kanskje jeg klarer å stå mot denne også? Selv om jeg har en 4,5 åring som har spurt etter en …

  Vi har også vurdert sofa veldig lenge og spurt oss selv hvorfor trenger vi en ny sofa? Jo det er da vi har besøk av folk. Da kan det være komfortabelt for dem å ha litt mer sitteplass. Ellers ser vi ikke behovet. Vi har funnet ut at vi heller liker bilen bedre enn ny sofa akkurat i dette nu så det får vente. Men, vi vet også at det er gærninger som selger nesten helt nye sofaer på finn bare fordi den ikke passet inn i stuen. Det er altså muligheter å gjøre noen kupp men, ikke noe stress.

  Derimot er vi stort sett samstemte når det kommer til TV. Det er ikke selve TVen i seg selv jeg er mot men innholdet som finnes på kanalene. Noen ganger blir jeg skremt over å se hva som sendes. Skremt fordi det er så mye fordummende program! Og dette betaler jeg for?

  Isteden for å se på TV bruker jeg heller tiden på å oppdatere Formuebygging, mitt andre nettsted eller noe annet i den retningen. Det kan også hende at jeg spiller litt innimellom. Det er ikke mange timene man har for seg selv på kvelden som småbarnspappa så jeg rekker ikke over så veldig mye. Uansett prøver jeg å bruke tiden til noe som på en eller annen måte gir meg noe tilbake.

  Spilling er mye morsommere om du har noen du kan gjøre det med!

  Jeg har bodd i Sverige en periode og der var det rimelig å anskaffe seg et anstendig kjøretøy. Derfor ble også et lite snev av bil interesse etablert. Dessverre er det i Norge et interesse som er alt for dyrt og her må jeg nærmest se på bilen som et nyttekjøretøy. Det er helt klart en nødvendighet, vi er avhengig av den for i det hele tatt å få hverdagen med jobb og barnehage til å gå opp. Vi valgte å kjøpe ny bil av en ny type modell som hadde vært på markedet noen år. Derfor var det ikke noen kupp å finne på bruktmarkedet.

  I dette året vi har eid bilen har den fått mange gode skussmål over hvor bra den er for barnefamilier. Ser jeg på bruktmarkedet skjønner jeg ikke hvorfor den ikke går noe særlig ned i pris heller. Jeg tror det var et bra valg.

  Vi kunne ha valgt en brukt bil med dertil ukjente feil, servicer og nedetid. Dette er jo også noe som kan diskuteres inn i evigheten.

  Ble jo nesten et helt innlegg dette! 🙂 Hvis jeg ikke hadde hatt behov for bil i jobben så hadde jeg også syklet til jobb. Vi får se i årene fremover hva jeg skal holde på med. Det er litt sånn diffust for tiden.

  Takk for kommentar aksjebloggeren 🙂

 3. Jeg tror jeg kan bare se langt etter å forbruke lite i år fordi det blir nok kjøp av en ny Mac Pro. Men dette er mer i kategorien et nødvendig kjøp ettersom min nåværende Mac Pro ble kjøpt for seks år siden. (Hvis jeg fordeler prisen på maskinen over alle årene jeg har hatt den, så snakker vi om ca 8.500 kroner per år. Så hvis man ser litt annerledes på det så er det egentlig ikke så dyrt.)

  Ellers foretrekker jeg først og fremst å se på NRK2 og 3, men de fleste seriene ser jeg fra iTunes. Det kan også være mye penger å spare ved å kjøpe filmer på play.com. Hvis man ikke kjøper de nyeste filmene kan man få noen virkelige kupp helt ned i 35 kr.

  Men utenom dette bruker jeg egentlig ikke så veldig mye penger. Matvarer kjøpes gjerne på Rema1000 (som noen av mine tidligere arbeidskolleger vil se på som djevelens verk. Arbeidet nemlig tidligere i Norgesgruppen.)

 4. Det har vært rykter om det, men de har også vært ansett som rykter med lite hold i. Jeg tror at vi vil se en Mac Pro innen sommeren (ikke så usannsynlig at vi vil se den til WWDC i juni). Intel har jo nå uttalt at det vil være en begrenset tilgang til den nye cpu-serien de neste månedene, og man skal ikke se bort i fra at dette kan være et resultat av at Apple har kjøpt opp en stor del av den innledende produksjonen.

  Apple satser fortsatt på proffmarkedet med f.eks. Final Cut- og Logic-pakken, og for dette markedet vil en iMac ikke være god nok. Dermed står de fortsatt igjen med bare Mac Pro som et alternativ for det profesjonelle markedet.

 5. Jeg har kastet meg på bølgen (bare litt mindre ekstrem enn Siri) og bare med å kutte kaffe latte, dyr mat i farta og taxi så sparer jeg nå 2500kr ekstra i måneden…

 6. Tror det er veldig sunt å tenke slike tanker med jevne mellomrom. Jeg syns personlig vi lever i et for materalistisk samfunn, og som du er inne på er det ingenting som tyder på at dette gjør oss spesielt lykkelige.

 7. Flott og ærlig blogg.

  Er selv på vei inn i en periode med mindre shopping. Du har rett i at gleden ved å kjøpe nye ting er kortvarig.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.