Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Formuen går opp, selv med litt forbruk

Da er vi straks inne i andre halvdel av 2014 og det er et godt tidspunkt for å se hvordan vi ligger an i forhold til planen for 2014. Den største avgjøreslen var å betale hardt på boliglånet etter at billånet var borte. Det kjennes ganske godt må jeg si, men samtidig er det motiverende å se at gjelden blir banket ned kjapt. Vi har klart å holde det gående i 6 måneder og det ser ut til å fungere ganske greit.

Det vi dessverre har gjort er å låne fra vår krisebuffer. Det verste er at jeg nesten ikke vet hva pengene har gått til og nå er den nede i 17 000 kroner. Når skattepengene kommer tilbake blir de overført dit og da skal vi klare å komme opp på over 30 000 kroner igjen. Dette er en skikkelig strek i regninga og det må vi gjøre noe med.

I forbindelse med det lurer jeg på om vi kanskje kjører på for hardt og ikke lar det være nok penger til overs? Nå var det forsåvidt krisetider for noen måneder siden. Tanken på penger og hva ting koster var ikke en stor prioritet. Familiens vel og være sto i høysetet akkurat da. Samtidig var det veldig greit å kunne få tak i penger uten å måtte benytte seg av kredittkort, spørre noen i familien eller lignende. Det er vel litt derfor man har en krisebuffer mener jeg. Så lenge man er obs på at den faktisk må fylles opp også! 🙂

Selv med en liten dipp ser det ut som at vi skal klare å dra oss tilbake uten å måtte justere ned noe annet. Likevel er det kjempeviktig å være obs på ting som dette! Det er veldig lett å få en slags oppgitt mentalitet og da er det lett å havne tilbake i gamle vaner. Hvorfor gidde å bry seg, pengene forsvinner jo uansett?

I løpet av året har jeg hatt et regneark hvor jeg holder oversikt over alle våre realiserbare verdier for å se om vi er på riktig vei. Her er et diagram som viser en oversikt over de.

formue-juni-2014

Selve beregningen bak dette diagrammet er svært enkelt. Krisebuffer + fond + antatt salgsverdi bolig + antatt salgsverdi bil – boliglån. Da står vi igjen med en sum som er verdier vi kan realisere. I USA kaller man det net worth, fant ikke noe godt Norskt ord for det, kanskje det er formue?

Uansett, diagrammet viser ganske tydelig hvordan trenden hos er for tiden. (Mai måned ble avglemt)


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


12 kommentarer om “Formuen går opp, selv med litt forbruk”

 1. Ble først litt lurt av skaleringen av y-aksjen; så ut som formuen spratt til himmels. 😀 Men selv justert for dette er det jo en fin utvikling. 🙂

  Hvordan setter du verdien på boligen og bilen? Justerer du ned bilverdien litt måned for måned?

 2. Vi fikk en takst på boligen vår i 2012 på 3,2 mill. Den taksten var hva jeg vil klasse som «optimistisk». Derfor har jeg brukt den samme taksten i dag og trekt av 200 000 kroner for å være på den helt sikre siden. Da har jeg gitt meg selv en ganske stor sikkerhetsmargin. Vi har gjort en hel del forbedringer til bygningsmassen siden 2012 så kanskje jeg skulle satt den opp litt. Eller spurt en megler om å få ny takst rett å slett.

  Angående bilen. Jeg har tatt utgangspunkt i data fra finn.no på den billigste bilen og trekt fra 20 – 30 000 kroner i tillegg til dette. Jeg har vurdert å lage en formel som justerer ned hverdien hver måned, men jeg vet ikke helt hvor mye jeg skal ta. Tar gjerne mot innspill.

 3. Det med bilen er et godt spsm ja… Dine Side har jo en «hvor mye er bilen verdt» verktøy, som ved vårt bilkjøp nå så ut til å stemme ganske godt. Den sammenlikner bilene på finn.no og finner vel et «snitt» av hva bilen burde kunne bli solgt for, også fratrukket pruting. Men, usikker selvsagt om det er få av type bil ute, eller flere modeller har kommet i samme år f.eks. Men for et overslag kan den kanskje benyttes til en årlig sjekk av ca salgsverdi på bil.

  Jeg kommer også til å regne bilen inn i realiserbare verdier, den er jo tross alt det. Boligverdien settes jeg flat mellom hver gang vi faktisk får en verdivurdering. Vil opplagt aldri stemme på krona, men sånn ca er jo godt nok.

  Net worth slik de regner det har jeg oppdaget at egentlig ikke kan oversettes til «formue». For formue i Norge er to ulike ting. Det er den delen du oppgir, nettopp realiserbare verdier, men spør du skatteetaten og tallene som offisielt oppgis som noens formue, så er jo den drastisk mye lavere fordi vi har lav likningsverdi på boliger. De fleste vil kanskje oppfatte formue nettopp som den skattepliktige, fordi det er den man kan lese ut fra de berømte skattelistene osv. Har selv valgt begrepet «reell formue» etter en wikipediaartikkel, men poenget blir jo det samme 🙂

  Så lenge den øker så er vel alt bra! Og ja, det er absolutt mulig å ta i for hardt. Vi gjør også det. Glemmer å planlegge inn at vi noen ganger har lyst til å kose oss litt ekstra eller være sosiale osv. Vanskelig å planlegge akkurat når det skal inntreffe. Men da har vi noen andre småsparekontoer som heller får lide fremfor bufferen, slik som feriekontoen. Men det skjer absolutt hos oss også, om det er til trøst. Jeg ser det som litt ok, får heller bruke litt uforventet mye en sjelden gang, enn å øke planlagt forbruk hver måned. Tror vi bruker minst med den strategien.

 4. Vidde: Ang å evt justere bilverdi hver måned, så er jeg ikke sikker på om det blir helt reelt selv om man jo kunne prøve. Jeg er på ingen måte noen bilekspert, men har en følelse av at faktisk salgspris endrer seg spesielt ved årsskiftet, da modellen din «plutselig» er et år eldre ifht året den ble produsert. Så selv tenker jeg i utgangspunktet å gjøre en årlig avskrivning på bilens verdi, selv om det heller ikke blir helt reelt. Kan evt vurdere å se om det oppstår noen forskjell i kalkulatoren på nettet (Din Side) etter 6 mnd.

 5. Takk for innspill.

  Det å sette en verdi på bilen er veldig vanskelig, derfor har jeg satt den ganske lavt. Det er nok ikke mange månederne til jeg må justere ned litt til. Samtidig kanskje boligen kan økes litt.

  Uansett er det ikke meningen at det skal være supernøyaktig, selv om det hadde vært fint. 🙂

 6. Hei! Jeg har et par spørsmål som jeg håper at du har mulighet til å svare på. I sommer rydder jeg i mine papirer, opp igjennom de siste 8 årene har jeg tatt vare på alt(jeg mener alt)! Nå skal jeg ned til minimum… Har du lyst til å skrive en liste over viktige papirer man må ta vare på? Og kanskje noen enkle regler for å holde nye papirer ned til et minimum…? Litt av en kabal som skal sorteres, men var godt å se at jeg fikk 3 permer med papirer inn i en perm tilslutt, man trenger jo som regel ikke å ta vare på alt, men har alltid fått beskjed om at det er viktig å ta vare på papirer så plutselig ble jeg veldig ivrig og tokk vare på alt. Heldigvis så er jeg et ordens menneske så har sortert alt hele veien… Håper du har mulighet til å svare, ellers god sommer

 7. Tonje: Enkelte papirer kan være viktig å ta vare på. Det jeg har gjort er å skanne inn det aller viktigste å lagret det digitalt. Papirene etter oppussingen av våre bad ble en fin blekke med ca 70+ ark. Jeg har riktignok de samme papirene i en perm i kjelleren, men det er greit å kunne ha de to plasser.

  Hva man skal spare på eller ikke er et godt spørsmål. Ting som fødselsattest, melding om vigsel, meldinger fra forsvaret, kvitteringer og lignende kan være greit å ta vare på.

 8. Takk, fødselattest er nok viktig å ta vare på. Det å scanne inn så papirene lagres digitalt var igrunn kjempe smart 🙂 tusen takk for tipset.

 9. Angående uttak fra krisebuffer – hos meg er det ikke lov til å ta ut penger fra buffer uten at uttaket merkes med formål. Følgelig kan jeg gå tilbake i kontoutskriften og se hva uttakene er merket med, for å finne ut hva pengene har gått til.

  Dersom man må merke uttakene med formål, blir også terskelen for å ta ut penger litt høyere, er min erfaring.

  Jeg betaler ikke regninger direkte fra bufferkonto, og prøver å skrape sammen pengene andre steder før jeg tar ut derfra, så uttakene blir så små som mulig.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.