Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Historisk lav rente

sponset

I dag er vi vitne til rekordlave utlånsrenter. Flere banker tilbyr nå et boliglån til under 2 prosent rente. Siden dette er lavere enn inflasjonsmålet i Norge på 2,5 prosent, sier vi at det er blitt ”gratis å låne penger”. Vi ser også at det har blitt en noe lavere rente på billån, forbrukslån og kredittkort – men slike lån og kreditter opererer fortsatt med en høy rente sett i forhold til boliglån.

Styringsrenten – et effektivt hjelpemiddel

Under dårlige tider i norsk økonomi har Norges Bank et effektivt hjelpemiddel til å dempe utviklingen. Gjennom å sette ned styringsrenten, vil bankene kunne låne penger til en lavere rente. Det igjen betyr at de har mulighet til å senke lånerenten ut til sine kunder, som til slutt bidrar til at investeringene i størst mulig grad opprettholdes. En endring i styringsrenten får med andre ord store ringvirkinger, og er nettopp det som gjør dette til effektivt tiltak. Styringsrenten er i skrivende stund på 0,75 prosent, noe som er historisk lavt.

Lave utlånsrenter er ikke kun positivt

Når det nå er mulig å få et boliglån til under 2 prosent, vil det bety at flere blir fristet til å ta opp mer i lån. Det fører til at boligprisveksten fortsetter i samme tempo, noe som gir grunn til bekymring. Selv om det er forventet at styringsrenten vil holde seg rundt 0,6-1 prosent i de tre neste årene, er det ingen sikkerhet for at det ikke vil stige mer. I følge statistikk fra Norges Bank, økte styringsrenten med 4 prosent fra år 2005 til 2008. Det er med andre ord viktig at du tar høyde for en renteøkning på 4-5 prosent (gjerne mer), før du tar opp lån. Det gjelder ikke bare boliglån, men også lån uten sikkerhet (forbrukslån), og andre typer lån med høy rente. Selv om du klarer å betjene lånet i dag, vil du raskt merke at kun få prosent i lånerenten betyr mye i månedlige rentekostnader. Har du ikke tatt høyde for slike scenarioer, kan du risikere å måtte selge boligen. Om mange havner i denne sitiuasjoen, er det i såfall oppskriften til at ”boligboblen” én dag vil sprekke.

 

 


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.