Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Hvordan spare penger? Jeg vet!

Alle vil nok si at den beste og sikreste måten å spare penger på er å betale ned gjeld. Her får man garantert avkastning på pengene ut fra renten på lånet. Det er også derfor mange anbefaler å betale ned på den dyreste gjelda først (den med høyest rente). Fremfor å spare penger i for eksempel aksjer, fond og lignende. Det eneste som kan kalles fornuftig sparing utover nedbetaling av gjeld er å bygge opp en buffer. Buffer skal man ha så man slipper å ta opp ny gjeld for uforutsette ting.

Om det er så morsomt å betale ned på gjeld kan vel diskuteres. Du har kjøpt noe, la oss si en bil som du har hatt i 9 måneder nå. Den der «å nå har jeg en ny bil!» følelsen begynner å dabbe av men, billånet er der enda. Det skal du betale i noen år til! Det er ikke like morsomt å betale på gammel moro…. er det?

Slik er det for meg og det er det jeg må fokusere på. Vi har boliglånet på pause altså avdragsfrihet, så bruker vi de pengene på billånet isteden. Desto lenger vi har avdragsfrihet på boliglånet desto dyrere blir lånet. Derfor er det viktig at vi får betalt inn så mye som mulig på billånet så fort som mulig. Det er den aller beste sparingen vi kan gjøre akkurat nå. Spesielt når renten er såpass lav som den er nå, det er lurt å ta grepene når mye av pengene kan gå til rene avdrag.

Spare penger
Joda, du kan også gjøre det!

Det er vel og bra å tenke slik men, det hjelper ikke stort å ikke gjøre noe med saken. Man kan ha så mange gode intensjoner man vil uten at det av den grunn blir utrettet noe. Derfor kan ikke fokusen være på å betale ned billånet så kjapt som mulig (hører jeg ekko her …?). Nei, fokuset må være på forbruket. Mitt eget forbruk som indirekte påvirker kjappheten av nedbetalingen av gjeld.

Du har kanskje ikke noen problemer med å ha et par tusen eller noe sånt igjen på kontoen når lønna kommer inn? Vel, jeg har ikke akkurat hatt så mange kroner tilgode når lønnen har dukket opp. Merkelig dette, for hvert år går lønnen stort sett opp men uansett hvor mye den går opp er det nesten alltid tomt på konto noen dager rett før lønna kommer. Hvorfor er det slik? Man justerer rett og slett forbruket ut fra hvor mye penger man har. Derfor har jeg satt meg selv på en personlig utfordring nå og det er ingen bønn lenger!

Jeg skal ha et bra beløp igjen på konto når lønna kommer (alt over 1000 kroner er bra ..,). Det betyr at jeg må ha kontroll på hver enste krone som går ut av kontoen og tenke over hva jeg bruker pengene på. Trenger jeg den brusen der? Trenger jeg sjokoladen der? … hva med pils til helga? Pizza? Lunsj på burgersjappa en dag. Hva med … tja, en ny datadel…? Jeg har jo noen tusen igjen på konto og det er lønn om bare 11 dager. Jeg kjenner meg selv ekstremt godt. Nå må det bli litt ordning och reda här på torpet!

Jeg er så dritt lei av at jeg bruker penger på dilldall.

Hvordan skal jeg få til dette? Altså denne kontrollen og styre meg selv mot gjeldsfrihet med bilen som første stopp. Jeg har det jo bra nå, hvorfor gjøre noe egentlig? Kan jeg ikke bare leve slik jeg gjør nå i lykkelig uvitenhet…? Vel, jeg tenker på framtiden, hva med ungene? Kanskje de skal ha hus en vakker dag og jeg har tre barn! Kanskje jeg og min kone vil ut å reise i verden? Kanskje vi vil bo på en annen plass når ungene forlater heimen? Bruker vi opp pengene nå i dag på ting vi egentlig ikke trenger skreller vi bort bittelitt av mulighetene vi har fremover sakte men sikkert. Hva om en av oss mister jobben? Kanskje det er litt kjekkere med mindre gjeld da, istedenfor en ny datamaskin eller et nytt golv i stua?

Jeg påstår ikke at vi skal leve på nudler, rugsprø og first price kaviar hver dag. Jeg mener bare at vi skal tenke gjennom valgene våre mer nøye, og spesielt meg! Vi har det jo bra nå? Vi har ingenting å klage på. Begge er i arbeid, vi har barn som ikke har noen syndrom og stort sett er friske. Vi har også ok helse så … hva mer trenger man egentlig?

Neida, det blir ikke naziregime her i heimen. Hvordan spare penger? pass på forbruket …

Som en liten avsluttende informasjonsting så er det slik at vi har en regningskonto som vi overfører et gitt beløp til hver måned og dette dekker ALT bortsett fra mat. Vi setter av 3 500 kroner hver til mat hver måned. Det som blir til overs er «egne» penger som vi kan bruke til hva som helst. Det er altså disse pengene jeg ønsker å stramme inn på. Noen ting vet jeg allerede at jeg trenger. Som for eksempel mat i kantina (jobben betaler 2/3 av maten så det er grisebillig!). Andre ting? Ja du får vente å se helt enkelt. Uansett, jeg har tenkt å holde deg oppdatert.

Så til det siste spørsmålet, klarte jeg å sette unna noen kroner i Januar? (jeg får lønn den 20. hver måned). Yes! jeg klarte å ha ca 2 000 kroner igjen og det gikk rett på nedbetaling av gjeld. So far so good 😉


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


5 kommentarer om “Hvordan spare penger? Jeg vet!”

 1. Jeg sparer også ved å nedbetale på gjeld, men jeg kjenner meg absolutt igjen i å «bruke penger på dilldall». Jeg har også vært veldig svak for teknologiske dupeditter og synes det er vanskelig å holde tilbake når det for eksempel kommer ut en ny versjon av iPad eller iPhone for eksempel. Men jeg synes jo man skal kunne unne seg noe i ny og ned da 🙂 Lykke til med nedbetaling av billånet i 2012. Hvor mye regner du med å betale inn på billånet i 2012? Har du satt deg et mål eller?

 2. Jeg har ikke satt meg et konkret mål. Jeg vet at vi kommer nok til å klare minst 100 000 kroner! Og det i seg selv er jo veldig bra 🙂

  Om det blir mer? Ja det tror jeg!

 3. Har du prøvd å «betale deg selv først»? Altså å spare med én gang du får lønnen inn på konto, i stedet for å prøve å holde igjen forbruket slik at det blir igjen penger når neste lønn kommer inn. Fungerer for mange, meg selv inkludert.

 4. Vidde: Vi betaler oss selv med regningkontoen allerede, vil ligger nesten et år i pluss. Der er det sparing til buffer, nedbetaling av billån, regninger og slike ting. Det har vi gjort siden starten på 2005 og fungerer ekstremt bra!

  Det er en god tanke du har men, den vil ikke virke på meg. Jeg har NØDT til å endre forbruket og tankegangen. Å se at pengene står på brukskontoen blir en ekstra motivasjon til å bruke minst mulig av de. Setter jeg pengene bort til en annen konto vel, jeg kan bare overføre de tilbake …

  Jeg vil gjøre det litt vanskelig for meg selv nå.

 5. First price-kaviaren er jo kjempegod, ingen nedtur å spise den :p
  Det viste seg jo at etter at jeg hadde kjøpt den noen ganger (under halve prisen for en større tube sammenlignet med Mills) var jeg blitt så vant til at kaviar skulle smake sånn at jeg ikke lenger liker Mills og andre «kvalitetskaviarer».

  Nå regner jeg jo med at det bare var et eksempel, men jeg skulle nå bare dele det uansett 🙂

  Ellers god blogg, formuen her vokser så fort som studentbudsjettet tillater det! 🙂

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.