Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Jeg skal eie min tid selv

En kan spørre seg hva poenget er med å ha såpass hard fokus på økonomi som vi har. Og hva er egentlig vitsen med formuebygging? Hvorfor skal jeg betale ned boliglånet på 16 år og tvinge meg selv og min familie til å virkelig passe på hva vi bruker pengene på. Hvorfor kan vi ikke ha 25 – 30 års nedbetalingstid som alle andre normale og heller leve litt bedre / slappe av nå?

For det første synes jeg ikke vi har det dårlig i det hele tatt. Vi har alt av materielle goder som er nødvendig og mye mer. Vi har mat i kjøleskapet og klær til ungene. Vi hadde til og med råd til å dra på en i mine øyne en veldig dyr (men nødvendig) ferie. Riktignok med en del planlegging og sparing over et års tid av til stor del min kone. I tillegg synes jeg det er interessant å se hvordan det er mulig å optimalisere økonomien ut fra de forhold som råder..

Så hva er vitsen med å spare og betale ned ting fortere? Er det fordi jeg vil kjøpe en enda nyere og finere bil? Er det fordi jeg vil kjøpe et splitter nytt hus i et bedre nabolag om 5 år? Er det fordi jeg vil imponere noen..?

Nei, svaret er ganske enkelt. Jeg ønsker å eie min tid til så stor grad som mulig. Sluttmålet er å bli uavhengig av eventuell arbeidsgiver og kunne leve akkurat slik jeg vil. Med det sagt trives jeg godt på min arbeidsplass og har ikke på noen måte ønske om å slutte. Likevel ønsker jeg muligheten til å kunne si nei, snu ryggen og gå min vei hvis det kommer til det en gang. Det handler om friheten som en slik formue kan gi.

Litt av tankegangen er at «bare» 100 000 kroner gir en del friheter. Dette beløpet kan holde meg gående i fem måneder uten å være avhengig av noe NAV, sluttpakker eller noe som helst. Det hadde gitt meg 5 måneders frihet. Derfor er det såpass viktig å tenke på hva man egentlig vil oppnå til slutt spesielt i de svake øyeblikk der kanskje en ny TV frister eller noe annet. Der har undertegnede fortsatt en jobb å gjøre, men jeg er på riktig vei tror jeg.

En annen Norsk pengeblogger holder på å lage en millionærskole som skal ta seg av dette temaet og samtidig vise hvordan folk flest kan oppnå gode resultater. Dette er noe jeg skal følge med på, anbefaler at du også gjør det spesielt fordi personen kan vise til resultat selv.

Jeg har satt et mål om å klare 30 000 kroner i fond 2013 og det ser kanskje ut som at det skal gå. Det kommer an på om det dukker opp bonus eller ikke fra jobben, det ligger an til det dog. 🙂

Jeg har også gjort noen små endringer i porteføljen. Da jeg liker å ha det så enkelt som mulig er fordelingen slik nå:

 • 50% – DnB Global Indeks
 • 20% – DnB Norge Indeks
 • 20% – Skagen Kon-Tiki
 • 10% – DnB Nordic Technology

Stort sett indeksfond, men også to aktivt forvaltede fond som kanskje kan gi bedre avkastning på sikt. Jeg bruker ofte å gå mye etter Dine Pengers DP terning når jeg velger ut fond.


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


4 kommentarer om “Jeg skal eie min tid selv”

 1. Kaster meg på Millionærskolen -100% av samme grunner som deg! Frihet til å jobbe med hva jeg vil, når jeg vil. Ikke nødvendigvis å ikke jobbe – det høres jo kjedelig ut. Likte det du sier om at 100.000 er 5 mnd frihet, fin motivasjon! Skal regne på dette selv og finne vårt tall i heimen.

  Vi diskuterer: mannen vil gjerne sette masse i fond allerede nå. Samtidig er boligen 80% belånt, dog ikke spesielt dyr bolig heldigvis. Jeg er ambivalent om hva vi bør gjøre. Betale ned boligen masse kjapt? Sette endel inn i fond med en gang og få effekten av lang sparehorisont (har noen år +- noe å si egentlig?), eller en fordeling mellom disse to?

  Hvilken belåningsgrad har dere på boligen nå?

 2. Om en måned kommer vi rett under 85% og vi har et relativt høyt boliglån i forhold til inntekt. Derfor vil vi gjerne få redusert lånet til et litt mer behagelig nivå før vi fordeler pengene en annen plass.

  Jeg sparer i fond samtidig dog ikke så mye, men regelmessig hver måned. En tusenlapp eller to kan over tid bygge seg opp en del avhengig av marked og type fond. Her er også noe jeg mener mange tabber seg ut. De kjøper en hel bråte fondsandeler for massevis av penger på et gitt tidspunkt så lar de det være flere år. Regelmessig fondsparing er mye tryggere enn et engangsbeløp fordi da kjøper man på opptur og nedtur.

  Samtidig er renten såpass lav enda og antatt avkasning på fondsparing er kanskje noe høyere enn lånerenten. Derfor kan det være greit å spare en del i fond eller andre plasser hvis man har boliglånet på et komfortabelt nivå. Det er mange måter å gjøre det på, jeg skal ikke si hva som er rett fordi det vil nok variere fra person til person og livssituasjon. Tror det er viktig å ikke ha alle verdiene sine i bolig dog. Du må jo selge huset hvis du skal realisere verdiene, så fremt du ikke liker fleksilån og den slags. 🙂

 3. Fint innlegg. Deler dine tanker om hvorfor jeg holder på med formuebygging.

  Og selvsagt flott at du skal følge Millionærskolen. 🙂

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.