Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Justering av investeringsstrategi

Har i flere dager tenkt over den investerings-strategi jeg har. Det kan være fare for å bli permittert, det vet jeg ikke enda. Dersom det skjer vil inntekten reduseres.

Da er spørsmålet, er det greit med lavere inntekt for en periode? Svaret er nok ja her. Og det er noen grunner til det.

  • Vi har betalt hardt ned på boliglån helt siden vi satte oss i gjeld. Med 10 år igjen å betale kan vi øke nedbetalingstiden for en periode for å lette på trykket. Her er det bare å justere nedbetalingstid tilbake når vi er i jobb. Dette vil gjøre terminbeløpet lavere og redusere presset på utgiftene betydelig.
  • Vårt forbruk er ikke uvanlig høyt, men vi kan nok kutte en del her hvis det blir absolutt nødvendig.
  • Kona har en stilling som svært sannsynlig ikke vil bli permittert. Ergo en av oss vil ha inntekt uansett.
  • Det er midler tilgjengelig i aksjefond og krypto-valuta dersom det skulle bli nødvendig å selge.

Det er siste punkt som får meg til å tenke på strategien. Har ikke lyst til å selge andeler i fond, eller krypto-valuta. Spesielt nå, når beholdningen har blitt redusert noe. Samtidig er det gjerne i slike perioder det kan være en risiko for å bli uten arbeid.

Dersom permittering blir aktuelt. Må vi stole på at banken går med på å øke nedbetalingstid, eller innvilge avdragsfrihet. Nå er det tydelig signalisert i media at bankene skal være behjelpelig med dette. Men hva hvis en bank stiller seg på bakbena og sier: nei du må betale? Da kan vi potensielt ha et problem.

Nå har vi riktignok et godt velferdssystem her i Norge, som skal ivareta i slike situasjoner. Likevel:

Problemet er mangel på bufferkonto.

Derfor skal det opprettes en buffer hvor pengene ikke er investert i markedet, men står tilgjengelig på konto. Dette vil ta tid å bygge opp fordi det skal investeres i fond som vanlig også. Fordelingen og beløp må justeres for hver måned da min inntekt varierer en del. Denne buffer skal være til prekære situasjoner, men ikke bare det! Det vil være lavere terskel for å ta ut penger fra bufferkontoen sammenlignet med aksjefond.

For meg har en slik buffer flere funksjoner, som å være tilgjengelig dersom det skulle dukke opp muligheter i fremtiden for å gjøre noe relatert til de prosjekt jeg jobber med på siden. Om det innebærer reise et sted, opphold i noen uker uten inntekt, dekke opp for tapt arbeidsinntekt, eller innkjøp av noe. I hovedsak dog, skal det være for å dekke plutselig tapt arbeidsinntekt.

Kortsiktig blir det å jobbe mot 25k, men målet over tid er å ha noen måneders forbruk tilgjengelig.

Noen ord om kryptovaluta

Den siste tids hendelser har ikke svekket min tro på betydningen krypto-valuta vil ha i årene som kommer. Snarere motsatt. Det å ha en global mulighet til å betale noen, omtrent umiddelbart uten at hverken VISA eller myndighetene skal blande seg inn er ekstremt viktig for menneskehetens frihet. Dette er noe av det viktigste poenget med krypto-valuta synes jeg.

Det er også motstandsdyktig mot det meste: Skulle Internett bli deaktivert eller slått av. Finnes det løsninger allerede i dag hvor man kan skape nettverk på andre måter. Via f.eks radio.

Ingen sentralbank, ingen regjering kan kontrollere eller justere verdien av Bitcoin eller trykke opp mer. Det finnes ikke en bank eller regjering som kan fryse dine Bitcoins. Gitt at du har de i din egen wallet.

Det er så mye mer å si om dette tema, men det skulle fylt opp et innlegg til så det får bli en annen gang.

Oppsummering

Oppsummert er det å fortsette stort sett som før, men justere litt av midlene mot å bygge en buffer. Slik at behovet for å faktisk selge fondsandeler, eller krypto reduseres.

Hvordan er din strategi, solid? ingen endringer? Eller har du vurdert å endre på den? Du er velkommen til å dele dine tanker i kommentarfeltet under.


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.