Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Jeg kjøper kryptovaluta for 190 000 kr

Oppdatering: Det ble for voldsomt, etter en markant økning i verdi sikret jeg gevinst. 200 000 i fond, mål for 2017 i boks!

La nettopp inn en salgsordre for hele min beholdning i fond. Det vil utgjøre ca 187 000kr når de dukker opp på konto om noen dager.

Jeg har bestemt meg for å bruke disse pengene på å kjøpe kryptovaluta.

Dette betyr at jeg flytter midler fra noe som anses som relativt trygge investeringer (indeksfond) inn i noe som har svært høy volatilitet (kryptovaluta).

Hvorfor?

Det er fler grunner til dette, men den største grunnen er selvsagt muligheten for å tjene noen kroner på det. Det er ingen som kan påstå noe annet.

Samtidig er det litt mer nyansert enn så. Selve konseptet kryptovaluta har jeg hele tiden vært nysgjerrig på siden en kollega viste meg konseptet rundt 2011. Krypto vil være svært relevant i framtiden på en eller annen måte. Om det er Bitcoin, Ethereum eller noe helt annet blockchain-basert.

Mange påstår at det som skjer i kryptovaluta-verden er en boble som kan sammenlignes med f.eks dotcom boblen. Andre sammenligner dagens situasjon med når Internett var i sin barndom. At vi bare har sett begynnelsen enda.

Når det er så mange sprikende meninger er det vanskelig å dra noen konklusjoner. Det er ingen som kan spå fremtiden.

Derfor er det viktig å stille seg selv noen vanskelige spørsmål før man gjør noe forhastet. Skal du kjøpe kryptovaluta er det viktig å være klar over volatiliteten som gjør at pengene kan bli tapt.

Er et tap av 190k ok?

(Svaret er nei, se lenke til oppdatert artikkel øverst i innlegget).

Kort svar: Ja. Jeg har nødt til å anse disse pengene som tapt. Kan jeg ikke det, er det bare å stoppe med en gang. Det er ikke aktuelt å miste noe nattesøvn av svingninger og uroligheter rundt dette. Jeg har nødt til å være likegyldig / kald.

Strategi fremover og investeringer i fond

Dette er en langsiktig investering fordi jeg ser den enorme nytteverdien blockchain teknologien har. Det som driver Bitcoin, Ethereum og andre.

Når det er sagt: det er svært risikofylt og blir det kortsiktig gevinst å hente vil jeg realisere den i form av små salg over tid. F.eks en gang i måneden. Midlene etter disse salgene vil bli reinvestert i indeksfond som tidligere for å redusere risiko.

Jeg kommer også til å kjøpe både indeksfond og kryptovaluta framover. Hvor mye og fordeling vil være en vurderingssak fra måned til måned. Det er avhengig av inntekt og markedet. Akkurat nå blir det mer fond fordi jeg har såpass mye i krypto, men det kan endre på seg.

Det kommer statusrapporter om hvordan det går fremover.


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


24 kommentarer om “Jeg kjøper kryptovaluta for 190 000 kr”

 1. Om du ønsker denne type svingninger, er det bare å opprette seg en CMC Markets-konto. Der kan du ha 10000% avkastning, med (faktisk) begrenset tap. Hver dag. I tillegg kan du enkelt identifisere det du mener er edge i din favør. Hvorfor gå for noe som er helt utenfor noen som helst relasjon mot faktiske aktiva? Til og med gull har bruksmuligheter utenom å være et objekt for spekulasjon. Gull kan også brukes som byttemiddel skulle virkelig krise oppstå. Kryptovaluta har ingen av delene…
  Kryptovaluta, og da spesielt BitCoin – det ligger også i navnet «coin»/»valuta» – var ment å være en valuta. Et medium for utveksling av varer og tjenester. I og med at det er et allerede kjent antall mulig coins, ble det i stedet en objekt for spekulasjon. Det har dermed mistet sin funksjon som valuta. Ingen kjøper noe for BitCoins mer i frykt for at det blir den dyreste Cola’n eller bilen i historien!
  Bitcoins har en spekulativ verdi i dag, mest grunnet behovet for noen å smugle midler ut av kontrollerte domener, f.eks. kinsere som ønsker å flytte midler ut av Kina. Det er også en utstrakt bruk av BitCoins blant kriminelle.
  Hva skjer den dagen man greit klarer å spore transaksjoner tilbake til brukeren? Verdi : 0…

  Dine eksempler på hvorfor det er greit å tape 190′ av sine sparepenger, er rett og slett banale. Om noen kjøper seg klokke til 50′, så er det ikke sparepenger man bruker. Samme gjelder «show off»-bil eller familieferie. Dersom det var aksjefond du var investert i, er dette eierandeler i bedrifter. Selv ved et krakk kan det være at disse eierandelene fremdeles er verdt like mye, eller faktisk mer i justert verdi, selv om den faktiske kroneverdien er mindre. Har du vært investert i aksjefond over lengre tid, har du definert en risikoprofil. Å flytte dine sparepenger fra aksjefond til kryptovaluta, er rett og slett en desperat reaksjon på dine siste tids inntrykk. Som jeg allerede har nevnt, er ditt ønske enorme svingninger og hinsides potensiell avkastning, hadde du allerede vært kjent med derivater, f.eks. som CMC Markets.

  Om du absolutt ønsker å leke lotto med penger, gjør det med neste års bonus, penger du får, eller i om du er helt desperat, bruk verdiøkningen fra fondene dine. For meg fremstår du som en fornuftig person, med begrensede midler. Derfor bør du passe på sparepengene. Om din årlige bonus eller andre inntekter var på > 190′, spekuler gjerne i tullete ting. Kjøp deg klokke til 50′ eller båt til 2mill… Men du er ikke der.

  Du vil nok fortsette å argumentere for hvorfor dette er lurt. Uansett ville jeg satt pris på at du kommenterte mine argumenter for hvorfor dette ikke er lurt. Selv om du nå dobler sparepengene dine i løpet av et år, kunne du gjort det samme i løpet av 5 timer eller 1 dag eller 2 uker, avhengig av hvor mye risiko du tar på deg, ved å bruke derivater og gearing. Da med mindre risiko enn kryptovaluta vil være. Konklusjonen min er at du ikke er ute etter å spekulere for stor avkastning. Du har bare bestemt deg for at fremtidig avkastning skal komme i kryptovaluta. Skyggelapper og ørepropper er på plass, men andre ord.

 2. Takk for kommentar. Tar til meg det du argumenterer med, men som du selv har forstått vil det ikke endre på beslutningen.

  Det kan godt være at du har rett.

  Du kan også ha feil.

  Blockchain teknologien kan forandre hele måten vi gjennomfører transaksjoner på. De problemene og utfordringene du drar frem eksisterer i dag. Fremover dog, vil problemene løses og teknologien bli enda mer tilgjengelig for folk.

  Ingen vil påstå at dette er lurt. Det har ikke jeg heller gjort.

 3. Ingen behov for å endre din beslutning. Siste linje i mitt innlegg burde være klart nok.
  At blockchain kan være av nytte, har jeg ikke uttalt meg om. Der er jeg helt enig. Blockchain vil helt sikkert ha en nytte. På samme måte som at vi har stor nytte av TCP/IP-protokollen i dag. IPv4. Og IPv4-blokker har marginal verdi, grunnet begrenset mengde. IPv6 vil vi også ha nytte av, men her har ikke blokkene noen verdi. Det er for mange av dem. At vi har nytte av noe, betyr ikke at det skal ha en verdi.

  Derimot, og nå ble jeg nysgjerrig.
  Jeg kan ha feil? Hvilke av mine punkter er feil eller kan bli motbevist i fremtiden?

 4. Lykke til. Selv hadde jeg ikke gjort dette, men det er nok også mye fordi jeg har null peiling på blockchain og krypto. I høst er min plan å sette 40 000kr over i nye ips som kommer. Dette for å «tvinge» meg selv til å tenke langsiktig. Kommer nok til å sette inn maks der i noen år fremover nå som bsu kontoen er full. Håper du treffer jackpot 🙂 blir spennende å følge med på hvordan utviklingen går for deg

 5. Erlend: Den er grei, er ikke ute etter å overbevise noen.

  Ogellers: høres ut som en plan. Takk for at du følger med.

  Jeg kutter fond en periode, men det betyr ikke at jeg aldri vil gjenoppta fondsparing.

 6. Hvem du skal overbevise? På meg fremstår det som at du ikke en gang har argumenter for å overbevise deg selv. Du har bare bestemt deg for at dette er «Hot!». Jeg er ikke ute etter å overbevise eller endre din beslutning. Jeg har stilt noen spørsmål og påpekt en noen relevante punkter. Du har ikke kommentert/svart på noe.

  Hva er potensiell og forventet avkastning du ser for deg i kryptovaluta?
  Hvordan ser risikoprofilen ut for valgt tidshorisont? Mulig nedside 100%, oppside 25%-50%-100% på 1-2-3 år?
  Hva alternativer har du vurdert med tilsvarende risikoprofil?
  Dersom dette ikke bare er et infall, hvordan henger da dette «investeringsvalget» sammen med det å bygge en formue – det er vel det som er underliggende tema for nettsiden her, da det tydeligvis ikke er vurdert alternativer med bedre forventet avkastning og lavere risiko?
  Tipper du Lotto?

 7. Erlend: Hvorfor skal jeg opprette en CMC markets konto? Jeg aner ikke hva det er for noe en gang.

  «Ingen kjøper noe for BitCoins mer i frykt for at det blir den dyreste Cola’n eller bilen i historien!». Dette er direkte feil. Det dukker stadig opp butikker og steder hvor du kan bruke bitcoin som et betalingsmiddel. Mange fattige land for eksempel og det kommer mer og mer for hver dag som går.

  Steam, som er den største plattformen for distribusjon av underholdning i form av spill godtar bitcoin som betaling. f. eks.

  Nå har riktignok bitcoin et problem med avgifter på transaksjoner, men det er ikke et uløselig problem. Mange spekulerer i bitcoin, men grunntanken er at det skal være et desentralisert betalingsmiddel. Kanskje bitcoin blir «gull» hvor man holder sine tilganger, og en annen alternativ coin blir den som håndterer transaksjoner. Det er vanskelig å spå.

  Å sammenligne et nettverksprotokoll med blockchain blir ikke riktig. Skjønner ikke helt hva du mener her da teknologiene er milevis fra hverandre.

  Forventet avkastning er høyere enn fond på 5+ år. Jeg benytter meg ikke av tidshorisonter på 1-3 år. Det blir for kort.

  Og som tidligere nevnt: Jeg kutter fond for en ubestemt periode, men det betyr ikke at jeg aldri vil gjenoppta fondsparing.

 8. Jeg forstår virkelig ikke hvorfor du bruker 190 000 kr på kryptovaluta, når du isteden kunne ha brukt samme sum på… øl.

 9. Erlend: for noen år siden da bitcoin kostet ca 1200 NOK en venn kjøpte 50 bitcoins. jeg sa at dette var galskap, i dag ca. 3-4 år senere 1 bitcoin koster ca.32500 NOK. du kan selv beregne …

 10. Rusi. Les det jeg skriver. Altså, LES det jeg skriver. Ikke bare se to-tre ord og så kom med en kommentar 🙂

 11. Julenissen: Øl er fint det, men vet ikke om jeg har plass i kjøleskapet til så mange.

  Rusi: Det var spenstig av din venn brukte 60 000kr på det. Jeg vurderte å gjøre noe lignende på den tiden, men holdte meg utelukkende til fond istedenfor.

 12. Fikk kaffen i vranstrupen når jeg leste dette her. Som en formuebygger som du er, må jeg si jeg tenkte mange av de samme tankene som Erlend Strømsvik har kommentert.

  Men nå er det en gang sånn, at alle kan gjøre akkurat som en selv vil. Så jeg vil bare ønske deg lykke til, og det skal bli gøy å følge med hvordan det utvikler seg 🙂

 13. Spenstig. 🙂 Har selv vurdert å gå inn i krypto. Har du sett på om det er noen skattemessige utfordringer med dette? Er det komplisert? Si hvis du kjøper Ethereum for 1000 kroner i år, og selger det på samme tid neste år når det har økt i verdi til 2000 kr. Hvor mye må man da betale i skatt?

  Lykke til med investeringene!

 14. Jeg kjører samme stil som deg – altså Indeksfond og kryptovalutta. Dog beholder jeg det meste i Indeksfond, mens jeg vekter meg opp ca. 10% i krypto. Du skriver at du vil sette det du tjener tilbake i indeks – husk at du først må skatte 24%.

  Den kryptoen jeg har mest tro på er Ripples XRP. De har et sterkt team i ryggen, blant annet Google, Santander, UPS, etc. Over 100 banker bruker det nå. Du får fortsatt kjøpt den billig.

 15. Klassereisen: Det er fornuftig å beholde det meste i indeksfond.

  Jeg har det aller meste i kryptovaluta nå, men jeg vil vekte meg ned i det over tid og gå delvis tilbake til indeksfond.

  XRP har jeg hørt mye om, men er usikker på hvor god den egentlig er.

 16. Jeg for min del er veldig sikker på XRP. Den er forskjellig fra de andre, fordi den ledes av et selskap. Det gjør det også mulig for dem å videreutvikle valuttaen og promotere den. Hver gang Bitcoin-miljøet ikke klarer å bli enig, så blir det en splitt. Ikke bærekraftig i lengden.

 17. Charlie Munger: «I think it is perfectly asinine to even pause to think about them. It’s bad people, crazy bubble, bad idea, luring people into the concept of easy wealth without much insight or work. That’s the last thing on Earth you should think about … There’s just a whole lot of things that aren’t going to work for you. Figure out what they are and avoid them like the plague. And one of them is bitcoin. … It is total insanity.»

  Man må være temmelig blåst i hodet for å satse pengene sine på bitcoin. Systemet er nærmest en kopi av den klassiske gullstandarden. Det er ei boble drevet av uintelligente småinvestorer uten økonomisk kompetanse. Pengestrømmen kommer fra hasjfylte gutterom.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.