Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Målsetninger, Billån, Ekstra Inntekt, Fremtid

Som nevnt tidligere er målsetning for 2012 å leve under evne, ikke bruke like mye penger på tull som før og gjerne ha greit med penger til gode når det kommer lønn. Så langt vil jeg gi meg selv karakter midt på treet. For å holde fokus har jeg nødt til å tilegne meg mer kunnskap samtidig som det skrives slike innlegg. Å tilegne seg mer kunnskap kan gjøres på mange måter som for eksempel lese en bok eller diskutere temaet med andre mennesker.

Ble akkurat ferdig med å lese biografien til Steve Jobs. Neste bok på listen er The Total Money Makeover av Dave Ramsey. Boken er ikke ferdiglest, har kommet halvveis sånn ca. Han kommer med veldig mange gode råd (så langt) men, noen store aha opplevelser har ikke dukket opp enda. Det virker som at boken er rettet mot de mennesker som har skakkkjørt økonomi, sitter uten jobb og med tre kredittkort å betale av. Dessuten blander han inn Gud litt vel mye i boken synes jeg. Ellers er det veldig bra lesing så langt og en hjelpende hånd for å holde fokus.

Bli gjeldsfri? Ekstra nedbetaling av billån (10 000kr)

Normalen i dag for Ola Nordmann er å ha gjeld. Gjerne ganske mye også. Boliglån er en selvfølge, billån er også greit. Kreditt, forbrukslån? Joda, det er vel ikke så uvanlig. Klart man må ha seg en ny sofa eller TV til OL eller whatever. Lån er noe man har helt enkelt. Gjeldsfri? Haha… du tuller! Dream on, her skal livet nytes!

Å leve på vann å brød i 15 år er nok ikke et liv jeg ser for meg. Derimot, å være bevisst på valgene man tar kan på lang sikt gi store utslag i økonomien. Det valget vi tok for et år siden å kjøpe bil har lettet logistikken i hverdagen veldig. Med salg av eksisterende bil og en del oppspart hadde vi egenkapital på over 100 000 kroner slik at Skandiabanken kastet penger etter oss. Vi er innenfor 75% slik at renten er helt grei også. Vi har frem til august 2013 og da skal billånet være nedbetalt fordi avdragene på boliglånet begynner å løpe igjen.

Det å leve litt under evne har gjort at en konto har blitt fylt opp noe. Det er en konto jeg flytter over penger som ikke er øremerket til noe. Det begynner å bli noen kroner der nå og jeg har bestemt at litt over 10 000 kroner flyttes over til billånet slik at det blir redusert til 147 000 kroner. Ved å gjøre dette senkes nedbetalingstiden med noen måneder og penger som går til betaling av renter blir redusert. Dette betyr at det kan gå mer penger til avdrag i fremtiden som i sin tur igjen gjør at det blir mindre renter å betale.

Det er mer enn 10 000 kroner på den kontoen men, jeg velger å ikke tømme den helt. Jeg kjenner meg selv og det er lurt at det finnes noen tusen kroner liggende som jeg kan gjøre akkurat hva jeg vil med. Planen er å fylle opp denne litt etter litt og når den begynner å strekke seg til et større beløp kjøres det inn en slump på billånet. Hvor mye som finnes på den kontoen vil bli en direkte konsekvens av mitt eget forbruk.

Ekstra inntekt status

Med dagens kronekurs blir 188USD ca 1 078 kroner. Av en eller annen merkelig grunn får alle som ikke bor i USA utbetaling fra Amazon med sjekk. Den vil banken min ha 300 kroner i gebyr for å heve. 780 kroner ble det i ekstra inntekt. Disse pengene går rett til kontoen nevnt oven og er på en måte med å betale ned bilen. Ekstra inntekten fra nett har blitt redusert noe i det siste grunnet lite aktivitet på mitt andre nettsted. Har også takket nei til en del potensielle annonsekroner her på Formuebygging. Vi får se hva fremtiden bringer men, akkurat nå er det bare en ekstra bonus hvis det kommer noen kroner inn.

Sparing og fremtid

Regelen sier at man skal ikke ha mye penger på bok så lenge man har gjeld, unntatt krisebuffer (det  man ha). En av grunnene til at jeg satt over en slump til billånet. Fruen ble overrasket og inspirert av dette og skulle jammen finne noen kroner å sette over hun også!

Fondsparing kommer til å fortsette, ikke i stor skala men, en tusenlapp i måneden ser ut til å gå bra. Det finnes alltids en risiko for å oppnå høyere avkastning enn lånerenten. Dessuten er det morsomt å spare i fond.

Å bli ferdig med billånet innen et år blir tøft, tror du vi klarer det?


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


12 kommentarer om “Målsetninger, Billån, Ekstra Inntekt, Fremtid”

 1. Skal du klare det på ett år så blir det vell ca 12k i mnd. Hardt mål, men hvis du får lit drahjelp fra feriepenger+skattepenger både i år og neste år så skulle det vell være mulig 🙂

 2. Det må bli fint å bli kvitt billånet etterhvert. Billån er jo lån på noe som faller i verdi. Ideelt sett bør man kun ha lån på ting som øker i verdi, hvis man da i det hele tatt skal ha lån. 🙂

  Ikke så uvanlig at amerikanske forfattere blander inn gud i sine skriverier (Zig Ziglar er for eksempel ganske gladkristen av seg 😉 ). Kan være litt irriterende, men så lenge det ikke tar helt overhånd, går det greit. 😉

 3. Det er på grensen for hva jeg tåler av skriverier om Gud men, han virker som en såpass fornuftig person så han er tilgitt.

  Det vil føles ekstremt godt å bli ferdig med billånet. Når det er gjort kan vi starte på nedbetalingen av boliglånet og bruke de pengene vi har satt til bil på boliglånet isteden. Betaler vi kun det faste beløpet i 20 år og ikke noe ekstra vil vi være gjeldfri når jeg når 50 år. Det er altså rom for å bli gjeldfri noe kjappere med lønnsøking, inflasjon osv.

  Samtidig er det greit å bygge opp penger i bakhånd. Derfor tror jeg ikke at vi kommer være like aggressiv å betale ned mye ekstra på boliglånet. Ettersom vi allerede setter opp terminbeløpet nokså høyt. Det blir nok heller en økning i fondssparingen. Der min avkastning allerede er bedre enn lånerenten. Dessuten er det greit å ha verdier i annet enn eiendom også. Det skal ikke være nødvendig å selge huset for å få ut penger når vi blir gammel. 😉

  Vi skulle aldri skaffet oss billån men, heller brukt de 130 000 kronene på en bruktbil istedenfor. Jeg må også innstille meg på å aldri mer i mitt liv ta opp lån for å kjøpe bil. Det ødelegger ikke økonomien vår men øker risikoen og gjør at det går tregere å leve opp til navnet på dette nettstedet.

 4. Ja, det tror jeg dere kan klare! Hvis dere ofrer mye annet, så burde det la seg gjøre 🙂
  Spennende å følge med som alltid!

  Vi har selv diskutert det med bilkjøp her hjemme i det siste, og en ting vi er enige i er å aldri ta lån på bil. Sambo har for tiden en 98 modell audi A4 som snart runder 200.000 km, så han føler det er på tide å bytte snart. Dermed har vi lagt en plan om hvordan vi skal spare opp til den. Jeg håper vi ender på den intensive metoden hvor vi dropper all annen sparing og ekstra nedbetalinger i 6 mnd og sparer opp så mye vi kan. Burde komme oss opp i kanskje 100k tilsammen da. Så får han litt for salg av gamle bilen. Blir en oppgradering, men langt i fra noe luksusbil. Men samme det når den er betalt for i cash 🙂 Deretter kan vi, hvis vi vil, sette av tilsvarende det et billån normalt koster oss, en 4000 kr kanskje, pr mnd, inn på bilkonto. Året etter kan vi da selge bilen og kjøpe ny med ca 50.000 kr mer å handle for. Og slik kan vi fortsette dersom vi fortsatt føler at oppgradering av bil er verdt å prioritere. Det får tiden vise.
  Snakk om å «delay pleasure», hehe. Men på den måten kan man i teorien komme seg fra en 30.000 kr bil til 250.000 kroners bil i løpet av en 4-5 år, eller lenger, avhengig av hvor mye man setter av hver mnd. Det hadde vært innmari kult og kjørt rundt i passe ny, passe fin bil og vite at man ikke skylder en krone. Samtidig så trist å vite at verdien av det du har lagt inn stuper. Så man skal være spesielt interessert og få mye ut av å kjøre i relativt ny bil for at det skal være verdt tapet spør du meg… Regner man med «opportunity cost» (dvs, hva man kunne fått igjen for tilsvarende beløp hvis man investerte de i aksje, fond, eller til og med vanlig høyrentekonto) så blir jo tapet ved det å kjøpe dyr bil enda større…

  Men bil må man ha, spsm er bare hvor bra, ny og fancy bil man bare måååååå ha 😉

 5. linejnta: Veldig enig med deg. Skulle ønske jeg var det for et år siden men, det er ikke noen vits i å dvele over det nå. Standardterminbeløpet er 4 000 kroner på billånet (vi betaler jo ekstra utover dette). Lurer på hva resultatet skulle blitt på et år hvis vi i istedenfor investerte de 4 000 kronene.

 6. Ja, det er jo 48000 så er det bare å begynne å gange opp etter hvilken avkastning man har…
  Men du har helt rett, ingen vits i å dvele over det nå! Bare å bli kvitt lånet fort som F 😉

 7. Jeg ville vurdert å opprette en konto i en annen bank som du bruker til å heve disse sjekkene. I fjor kontaktet jeg Postbanken for å høre hva de skulle ha for å løse inn sjekker fra utlandet, og her er svaret jeg fikk:

  «Gebyr for innløsning av sjekkeer er 75 kr for beløp inntil 2000 kr. 100 kr gebyr for beløp over 2000 kr.

  Med vennlig hilsen
  for DnB NOR Bank ASA
  Postbanken»

  300 Kr. er jo veldig mye. Dersom du bytter bank så er jo det 2.400,- Kr. i løpet av et år 🙂

 8. Såpass ja, så lenge det ikke koster noe å ha konto der så skal jeg opprette en konto. Tror faktisk jeg har en konto i DnB en plass. Må sjekke opp det, takk for tipset! 🙂

 9. Er det noe spesielt du må gjøre for å betale ned lånet og samtidig få mindre renter? Jeg betalte inn 20k på studielånet og tenkte at det var lurt, men det viste seg at det blir det samme som å sette pengene på en konto der det trekkes fra automatisk istedenfor at du får regning. Lånet blir nedbetalt like sakte som før en gang i måneden men regningen kommer ikke hvis det jeg betalte inn dekker over det.

 10. postmannen: I Skandiabanken får jeg velge om den ekstra nedbetalingen skal gå til å korte ned nedbetalingstiden eller senke terminbeløpet. Da velger jeg å korte ned nedbetalingstiden.

  Hvordan det er med studielån vet jeg ikke dessverre. Lånekassen kan sikkert hjelpe deg med det 🙂

 11. Postmannen: Det kan nok variere, på boliglånet vårt er det slik at vi må betale inn minst 3 dager før vanlig trekk for at det skal regnes som ekstra avdrag. Lånekassen vet jeg ikke, men setter pris på tilbakemelding hvis du finner det ut, til den dagen jeg selv vil betale inn ekstra til lånekassen.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.