Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Mat og data interesse er dyrt

Motherboard with Radeon GPU

Det skjer ikke så mye spennende i økonomien akkurat nå. Lønn kom inn på konto, det ble overført et beløp til regningskontoen, matkontoen, fond og ekstra nedbetaling av bil. Akkurat samme som forrige måned. Håpet på å komme under 100 000 kroner på billånet denne måneden men, det ble akkurat over.

Jeg er også idiot når det gjelder IT utstyr. Kjøper selger og styrer på, taper veldig mye penger på dette. Bytter til stasjonær maskin, bytter fra Mac til PC. Bestemmer meg for å ha en kraftig laptop og en kraftig stasjonær (som jeg har nå). Selger det på nytt, oppgraderer og prøver ut noe annet og, nei. Det var ikke så bra likevel, vi går tilbake til det gamle. Det er helt håpløst egentlig. Jeg kan få en fiks idé om at nå må jeg oppgradere et eller annet og det har jeg også gjort mange ganger. Hva blir lidende? Kredittkort? Nei… så idiot er jeg heldigvis ikke lenger men, fond. Der finnes det penger å ta av. Det er uansett like idiot å ta av det. Dessuten taper man mye penger av å selge brukt datautstyr. Det går veldig fort ned i pris.

Med det sagt er det et stort interesse jeg har, andre folk jeg kjenner bruker like mye om ikke mer penger på sitt bil-interesse. Poenget er at når andre ting blir lidende er det ikke så bra. Mister til og med motivasjonen å holde dette nettstedet oppdatert etter slike ting. Hvorfor skal man gidde å bry seg i det hele tatt når man likevel river ned det man har startet på? Hvis ikke JEG kan stå frem som et godt eksempel kan det like godt bare være kanskje.

Tenk på det som er bra, er det virkelig så ille..?

Jeg satte noen mål for 2012 og kan begynne å se hvordan det har gått nå. Bland annet skulle jeg spare regelmessig hver måned. Det skal settes av et beløp fra lønnen (beløpet er ikke så nøye men, helst over 600 kroner) det viktigste er at jeg setter unna noe regelmessig. 5/5. Dette har blitt gjort hver måned altså helt etter planen.

Det skulle også bli mer nøkternt forbruk på ting og tang og her vil jeg gi meg selv 2/5. Forbruket har blitt redusert litt men, ikke på langt nær like mye som planlagt. Mye grunnet de siste måneders utskeielser. Dessuten er inntaket av diverse snop ikke blitt redusert i noen stor grad heller. Bortsett fra at jeg har endret på kostholdet i kantinen på arbeid til det bedre.

Fysisk aktivitet skulle øke og her kan jeg med glede si at det har den også gjort. Å sykle til og fra arbeid noen ganger gir mer overskudd i hverdagen og ikke minst hjelper godt på humøret. Kunne ha syklet mye mer enn hva jeg har gjort så derfor gir jeg meg selv 3/5. Det er likevel  ganske bra å gå fra å ikke røre på seg i det hele tatt til å faktisk gjøre det.

Hva skjer videre?

Jeg MÅ beholde det utstyret jeg har hjemme nå i MINST et år fra og med i dag. Det er første delmål. Ingen unnskyldninger. 20 September 2013 skal jeg legge inn i kalenderen her. Normalt folk beholder gjerne dette i minst 5 år.

Forbruk skal ned, nye iPhone 5. Trenger jeg den? Nei. Har jeg lyst på den? Egentlig ikke (ja). Så fremt jeg ikke får den kastet etter meg fra jobb så beholder jeg iPhone 4S en god stund til.

Mindre snop og opprettholde den fysiske aktiviteten.

Sånn er det med det, dette er meg på godt og vondt. Er bevisst på dårlige økonomiske valg med vilje til å se at ting med fordel kan endres på.

Til slutt vil jeg bare fortelle at vi har måttet øke vårt matbudjsett. Fra 7 000 kroner i måneden til 8 000 kroner. Vi har prøvd i nesten et år nå og vi sprekker konstant. Det er ekstremt vanskelig å holde seg innenfor budsjett når vi er tre barn og to voksne som liker å lage sunn mat fra grunnen av. 8 000 kroner må holde nå syns jeg.


Bildekilde: Sweclockers


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


8 kommentarer om “Mat og data interesse er dyrt”

 1. Jeg synes du er flink! 🙂

  At du er ærlig med deg selv (og bonus; oss andre!) viser at du har kommet langt. Ting går jo ikke alltid slik man har planlagt når målet er glansbilde-versjonen av seg selv.

  Av de tingene du ramser opp, må jeg vel si at den gadget-avhengigheten er den første du bør fikse. Er det ikke helt utrolig hvor mange som har samme forhold til ting i dag? Om du ikke har nyeste mobil så er du heeelt ute liksom.

  Mitt råd er å finne en gode man heller vil ha for pengene. Det fungerer for meg. Feks «Jeg vil heller bruke disse tusen kronene på å være en hel dag i Thailand med familien min». Reiser er alltid min gulrot, men det er kanskje noe annet for deg? 🙂

 2. …en ting til: dette med å legge matbudsjettet for lavt har vi også gjort. Like greit å innse hva man bruker og så justere seg etter det.

 3. Takk for fin kommentar. Å være ærlig er lurt sa min mor. Selv om det ikke er så behagelig noen ganger.

  Vi har virkelig prøvd å få matbudsjettet til å gå opp med å gjøre alt det man skal gjøre. Handleliste, handle stort. Osv. Det går bare ikke. Vi spiser for mye .. 🙂

  Kom også på nå at jeg betalte ned 10 000 kr ekstra på billånet for noen måneder siden av «egne penger». Helt håpløst er det nok ikke.

 4. Hva med å fjerne «gadgets» fra banneret (og livet) ditt? Så lenge du har en blogg om gadgets så «må» du jo nesten kjøpe de.

  Jeg har vært på gadgetskarusellen selv, men håper å være kurert nå. Det hjelper å lese mrmoneymustache.com. 🙂

 5. Blir ikke noen endring av banneret, det er jo lov å ha et interesse uten at man på liv og død MÅ ha alt som kommer ut …

  Takk for tips, skal sjekke det ut 🙂

 6. Bra blogg! Har selv stor interesse for elektronikk og duppedingser, men i senere tid har økonominteressen tatt litt mer overhånd. Har funnet ut at jeg ikke trenger nyeste av nyeste. Har en gammel bærbar og stasonær som drar 1080p knirkefritt, og da er bruken sikret for meg. På telefonfronten er det jo mye bra _OG_ billig på markedet nå. Selv har jeg en Huawei G300 som virkelig gir deg mye for pengene. Hvorfor skal jeg bruke mange tusen i året på elektronikk jeg ikke trenger når jeg kan sette pengene i fond og ta litt ekstra fri? 🙂

  Hvis målet er å bli bekvitt teknologiavhengigheten din så tror jeg du må tenke «fyller denne et behov jeg ikke kan fylle med nåværende / et billigere produkt»? Ofte er svaret nei.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.