Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Min Investeringsstrategi

Oppdatering Mars 2020: Justering av investeringsstrategi

Nå skal det skrives litt mer om hvordan pengene til Formuebygging blir forvaltet og hvorfor det gjøres på denne måten. Denne strategien henger tett sammen med målet om uavhengighet.

Mål

Målet om uavhengighet er tatt opp i flere innlegg og skal ikke dedikere innlegget til det, men det må skrives noen setninger om målsetningen. Målet er å kunne gi meg frihet til å drive med nøyaktig det jeg ønsker å drive med. Som for eksempel musikkproduksjon. Derfor går penger som kommer fra Patreons, reklame fra nettsted og sponsede innlegg her rett inn på Aksjesparekontoen i tillegg til vanlig lønn. Pengene som står på denne konten er tiltenkt levekostnader den dagen jeg slutter å jobbe i en «vanlig jobb». Hvor stort dette beløpet må være er det ikke tatt stilling til enda. Det må fremtiden vise.

Det blir ikke å ha en stor haug penger, for å sitte med en paraplydrink i Thailand for å late seg. Det finnes hverken tålmodighet eller lyst til (selv om et par dager kunne vært fint). Nei, denne pengehaugen er en buffer for tapt arbeidsinntekt hvor det er plan om å ha ekstra inntekt på siden.

I tillegg til dette, ønsker jeg også å bli så gjeldfri som mulig. Derfor betaler vi ganske mye på boliglånet i tillegg som også er en del av investeringsstrategien. Å være gjeldfri, frigjør en relativt stor månedlig betaling. Tidsperspektivet her ser jeg for meg vil være ca 10 år. Igjen, det kommer an på en rekke ukjente faktorer og huset krever vedlikehold.

I forbindelse med at jeg har takket ja til en ny jobb har det lagt beslag på mer av min fritid. Derfor er det enda viktigere at de ekstra pengene som kommer av denne mindre fritiden, blir satt til noe som kan gi meg mer fritid. Altså: Aksjesparekontoen.

Jeg er realistisk, det er ikke sikkert at mine planer blir en realitet. Derfor må vi også ha en liten balanse i hverdagen å ikke gå på sparebluss konstant. Det er tatt opp i dette innlegget: Kunsten å være fornøyd. I tillegg synes jeg det også er viktig å investere i det jeg ønsker å jobbe med på siden. Om det så er musikkinstrumenter, kurs, eller noe annet. Særlig mtp den begynnende Patreon støtten.

Oppsummert:

  • Førstevalg: Buffer for tapt arbeidsinntekt hvor jeg har ekstra inntekt på siden. Ønskelig at ekstra inntekt er fra musikkproduksjon på en eller annen måte.
  • Andrevalg: Såkalt fuck-you-money som gir frihet og tid til å finne en ny arbeidsgiver. Pr nå er ikke dette ønskelig.
  • Tredjevalg: Personlig krise, sykdom, dødsfall eller annen krise som ikke dekkes av forsikring.

Hva det blir investert i

Det investeres for å oppnå høyest mulig avkastning ut fra risikovillighet. Enkelhet i porteføljen er også viktig. Det skal kreve lite vedlikehold og stort sett rusle å gå for seg selv. Bortsett fra noe re-balansering innimellom.

  • Nedbetaling av boliglån

Nedbetaling av boliglån er som kjent sparing. Dette er ikke noe jeg tenker på så ofte, vi betaler et beløp i måneden og ferdig med det. Greit å ha dette som en vane, særlig når renten i skrivende stund er økende.

  • Investering i Indeksfond
  • Kryptovaluta

Indeksfond er grunnmuren i porteføljen og det skal dekke de fleste av verdens aksjemarkeder til en lav kostnad. Se gjerne statusoppdateringene her på fondvalg osv.

Kryptovaluta er den aktive delen, fordi det er et stort interesse for meg. Nå er det slik at den delen kanskje er litt for høy og det er noen planer om å re-balansere noe av det til fond. Jeg bare venter litt å ser hva som skjer. Så lenge andelen krypto er såpass høy vil det være store svingninger i den totale porteføljen. Jeg jobber litt mot å øke fond delen for å motvirke dette og øke størrelsen på grunnmuren. I utgangspunktet er disse svingningene ikke noe som plager meg noe særlig.

Timing driver jeg (nesten) ikke med. Jeg tar et beløp hver måned og ferdig med det. Med nesten, mener jeg at i enkelte tilfeller har jeg kjøpt mer, dersom noe har vært på salg. Sånn sett er det nok en slags timing. Prøver å ikke reagere på svingninger i markedet og heller holde meg til jevnlig sparing uansett. Har ikke satt av penger på bok for å handle når det er billig. Har tenkt tanken dog.

Dette er altså min investeringsstratagi, har du noen spørsmål eller kommentarer til dette er det bare å fyre løs i kommentarfeltet. Takk for oppmerksomheten! 🙂


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.