Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Noen ganger blir jeg lei penger

Penger er ganske kjekt å ha, det hjelper på hvis jeg vil gjøre noe som koster penger eller kjøpe noe jeg har lyst på. Men noen ganger blir jeg lei penger, fond, sparing, rentenyheter, finanskrise, svineinfluensa og hva det måtte være.

Andre ganger er det skikkelig morsomt å knuse tall, motivere seg til å spare, betale ned gjeld og faktisk se at du lykkes.

Men så kommer det problemet jeg selv sliter noe innmari med, det at jeg ofte har lyst på nye duppedingser. Det er et under at jeg ikke har blitt offer for luksusfellen enda.

Men hva er det som egentlig gjør at jeg vil ha nye ting hele tiden, hvorfor er det slik? For min del er det ikke akkurat en duppedings jeg har lyst på i dag. Det er en synth, nærmere bestemt Access Virus TI2 som jeg gjerne skulle ha hatt. Problemet er bare det at den koster over 20 000 kroner og det er kanskje ikke helt det jeg bør prioritere å bruke mine penger på akkurat nå. Det er ikke noe plutselig infall forsåvidt, jeg har sett på denne synthen i flere år men har aldri tatt meg råd til å prioritere kjøp av den.

Hvis dette hadde vært meg for, tja, 7 år siden. Da hadde jeg nok allerede bestillt meg en slik en. På kreditt, men nå har jeg ikke gjort dette. Selv om jeg har mulighet til å gjøre det.

Selv om jeg klarer å holde meg unna å kjøpe denne på kreditt kanskje jeg isteden finner på å droppe sparing i fond å isteden spare til en slik. Men da bryter jeg et løfte jeg har gitt meg selv også. Og jeg tror faktisk ikke det er verdt det. Første målet må være å kunne nå 50 000 kroner i fond. Jeg må jobbe hardt med å kunne motivere meg selv.

Er det bare jeg som sliter med å holde igjen på forbruket?


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


6 kommentarer om “Noen ganger blir jeg lei penger”

 1. Først og fremst må jeg vel bare si at jeg enda har til gode å bli lei penger eller økonomi generelt. Synes det er et spennende område hvor jeg bare lærer mer og mer, og dermed blir mer og mer nyskjerrig jo mer jeg finner ut og dermed lærer jeg enda mer:)

  Når det kommer til det å holde igjen forbruket så er jeg generelt sett flink når det kommer til de store tingene. Jeg sier til meg selv, mangler jeg egentlig noe? Jeg gjør jo ikke det. jeg har klart meg utmerket med de tingene jeg har per i dag, hvorfor skulle jeg ikke greie meg lengre. Det er mye som er kjekt å kjøpe som koster mye. Men av erfaring så vet jeg at jeg går lei de etter en liten stund og dermed var det bortkastede penger (om det var dyrt). Men slik det er nå så har jeg alt jeg trenger og vel så det.

  Det skal sies at når jeg har vært flink å spare en lang periode og/eller det kommer inn en stor sum f.eks fra sommerjobb, så unner jeg meg iblant en duppeditt;) Da føler jeg at jeg har fortjent det og får den følelsen av at penger er jo til for å brukes. Men straks etter så havner jeg automatisk i sparemodus igjen.

  Jeg sliter derimot mer på småforbruket og det blir jo store summer til slutt. Unødvendig handel på butikken, godteri og fastfood har hatt en tendens til å unødvendig fordyre mitt forbruk.. Jaja..

 2. Hvis du har sett på den Synthen i flere år, er det kanskje mulig å få tak i en brukt? Det finnes jo mange andre enn deg som liker duppeditter, og noen av dem bytter kanskje ut sine av og til?

 3. Dragen, Ja det er en mulighet å jeg har vurdert å kjøpe brukt. Men jeg vil ha modellen som nettop kom ut og den er det ikke så mange brukte av.

  Jeg kommer uansett å vente litt til, det er ikke slik at jeg MÅ ha den akkurat nå.

 4. Veldig enig med kommentaren til Halar. Jeg har også til gode å gå lei penger og økonomi. Føler at jeg stadig lærer noe nytt og får en voldsom glede av å se privat økonomien bevege seg i riktig retning.

  Og på samme måte som med Halar; det er alle de små beløpene som er utfordringen min!

 5. Det kom litt feil ut dette. Klokken var 0100 og jeg var rimelig gåen av tretthet. Jeg er egentlig ikke lei penger eller knusing av tall, men noen ganger hadde det vært kjekt hvis alt har løst seg selv på en magisk måte.

  Jeg synes fortsatt det er morsomt å se hva man kan gjøre med de resurser som finnes tilgjengelig 🙂

 6. For meg handler sparing og økonomi ikke så mye om penger og dingser. Det handler mer om frihet. Den dagen jeg ble gjeldfri, startet jeg å smile. Den dagen jeg hadde en god årslønn i banken og i fond ble smilet bredere, og jeg fikk et mer fandenivoldsk forhold til jobb og sjefer fordi jeg visste at jeg kunne leve en god stund på oppsparte midler. Den dagen jeg kan leve uendelig på mitt sparesystem, regner jeg med at smilet går helt rundt fordi jeg er blitt økonomisk uavhengig. Da er det jeg, og ikke finansministre, LO eller politikere som bestemmer om/hvor lenge jeg må jobbe. Sparingen er min private AFP. Trenger man mer motivasjon enn dette?
  Men aktiv sparing er også en mer eller mindre daglig kamp mot de kreftene som prøver å bremse eller tjene på vår sparing. – Et pengesystem som utvanner verdien av de oppsparte midlene med 2-3 prosent i året. – En skatt på rentegevinster i nærheten av 100 %. – Diskriminering av privat aksjesparing i forhold til selskaper (ingen fritaksmetode for aksjegevinster for personer). – Høye gebyrer i aksjefond. Det er også en del arbeid å trenge gjennom all desinformasjon og propaganda om hvordan sparere bør opptre i markedet. Men – den største utfordringen er å unngå å bli med ned når boblene sprekker, og komme raskt nok inn når de nye boblene dannes. Timing av markedene er blitt helt nødvendig, ellers risikerer man at det går flere tiår uten avkastning.
  Selv om en slik «kamp» kan være slitsom, kan den også være motiverende. Den gir i alle fall detaljert innsikt i de mekanismene / kreftene som prøver å utnytte og styre oss. Så – dropp unødvendige luksusfelledingser. Sparing er en kamp for økonomisk frihet, mot sterke indre og ytre krefter. Ikke gi deg!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.