Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Nøkternhet, hvordan går det?

Dette fine ordet: nøkternhet. Man skulle nesten se for meg i dress og slips her klokka 00.36 når jeg skriver innlegget. Bruke så fine ord, nøkternhet … Nei, holder meg til kosebukse et glass øl og en Mac …

Så hvordan går det? Har jeg brukt penger på ting jeg egentlig ikke trenger? Det er 8 dager igjen til lønn og utfordringen om å ikke bruke så mye av mine «lommepenger» er ikke ferdig ennå men, tenkte at jeg skulle komme med en liten statusoppdatering. Noen dager etter at lønna kommer inn på konto gjør vi finansene som vi kaller det. Det betyr at vi overfører penger dit det skal, matkonto, regningskonto og sparekonto. De penger som blir til overs skal vi i grunn ikke trenge for å få hverdagen til å gå rundt. Det er en ekstra bonus vi kan gjøre hva vi vil med!

For min del hadde jeg litt over 3 400 kroner etter at alt var betalt. Hvor flink har jeg så langt vært med disse pengene og har jeg brukt noe av de? Ja det har jeg og nå skal du få høre …

300 Kroner til å lade opp kantinekortet på jobb. Vår arbeidsgiver sponser 2/3 av maten i kantinen slik at et måltid blir mellom 15 – 25 kroner per dag. Helt klart overkommelig og en grunn til at jeg ikke orker å lage matpakke selv. Å lage matpakke selv er for øvrig et ekstremt bra sparetips så fremt man ikke har en arbeidsgiver som ikke betaler maten for deg. 50 kroner per dag på en arbeidsmåned blir fort en tusenlapp.

1 200 kroner til leie av snø-skuter om ikke så alt for lenge. Jeg og min kjære skal ta en tur til grannlandet Sverige og ta en liten pause fra hverdagen. Det blir bare en overnatting men, det holder for oss. Det er planlagt for flere måneder siden og det er en planlagt utgift. Eller … her må jeg nesten velge å kalle det en investering! Hvor mye reiser vi bort egentlig? Ja akkurat.

Hva med brus, cola, sjokolade og slike ting? Vel … 200 kroner har gått til det. Her har jeg fortsatt noe å jobbe med fremover.

Ellers har jeg ikke brukt penger på noe annet tull og det ligger an til at det kan bli mellom 1 500 og 2 000 kroner til overs når lønna kommer inn på konto den 20.e. Dagen før lønnen skal dukke opp på konto tar jeg de pengene som er til overs og overfører de til sparekontoen.

Ut fra mitt ståsted har det gått ganske bra. Det er en uke igjen til lønn og en slik uke går ganske kjapt. Det er faktisk en av de første gangene i mitt liv jeg har litt penger igjen på konto før det kommer lønn inn på kontoen. Det sier seg selv at dette er akkurat det som må gjøres for å få bygget opp en formue. Bruke mindre enn hva man får inn og betale ned på gjeld.

Jeg sitter ikke her å påstår at dette er så såre enkelt og at hvem som helst kan klare det. Nei, det er ikke alltid enkelt å holde på pengene synes jeg. Å kunne endre på en vane må man bevisstgjøre den først. Være klar over at det er noe du ønsker å endre på. Det som virker på meg og som gjør det enklere er tanken på hvor vanskelig det er å få penger INN kontra å få de ut. Tenk på hvor mange som er villig til å ta mot dine penger. Alle er jo villige til det. Har du tilgang til Internett (noe jeg regner med du har siden du leser dette) trenger du ikke å gå ut av huset en gang, for å komme over plasser som gjerne ønsker å ta mot dine penger. Det er ekstremt enkelt å bruke penger og det faktum at jeg vet dette hjelper meg å holde igjen pengene. Kanskje samme metode funker for deg?


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


5 kommentarer om “Nøkternhet, hvordan går det?”

  1. Tror det er sunt å ha litt «sløsepenger» hver måned. Disse pengene bør man bruke som man selv vil, ikke overanalysere og slett ikke ha dårlig samvittighet for at man bruker.

  2. Det er mine «sløsepenger» det er snakk om her ja. Det er ikke fullstendig krise om jeg skulle få en trang til å bruke litt. Med det sagt har jeg uansett et mål om å bruke så lite som mulig uten å overdrive. Derfor lar jeg pengene også være på kontoen kontra overføre til en annen konto rett etter lønn. Litt av tanken er å teste meg selv med dette.

    Det går ganske greit så langt … 😉

  3. I Harv Ekers bok «Secrets of the millionaire mind» skriver han litt om slike «sløsepenger». Harv (jepp, er på fornavn med han 🙂 ) skriver at man bør sette av en viss mengde «sløsepenger» hver måned (tror det er 10 % han anbefaler). Det eneste kravet til disse pengene er at de skal brukes opp i sin helhet hver måned. 🙂

    Tanken er vel litt den samme som når det gjelder slankekurer. En svært streng kur som ikke tillater noen utskeielser fungerer kanskje noen dager, men som regel aldri på sikt. En mer moderat kur hvor man legger inn litt snacks en gang i mellom, gir som regel den beste effekten på sikt. Du har formulert dette glimrende med «bruke så lite som mulig uten å overdrive». 🙂

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.