Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Oppussing, Budsjett og sparing?

Vi har og bruker fortsatt ett budsjett / regnskap. Vi mener det er en bra måte å ha kontroll på hvilke utgifter man har. Mesteparten av postene er tall vi er sånn ca ganske sikre på, så har vi også noen tall som er usikre. Dette har vi fått kjenne litt i det siste men, jeg kommer tilbake til det snart.

Vi gjør det ganske enkelt. Finner ut hvor mye vi har i utgifter på et år, deler det på tolv og deler det beløpet på to. Da får vi frem beløpet hver av oss skal sette over til regningskontoen. Vi kan dele 50/50 da vi tjener omtrent det samme.

I det siste har vi endret en del ting som forsikring, strømavtale, kommunale avgifter osv. Endringer i fakturering har gjort at vi kom i minus på regningskontoen, ikke bra. Vi tok så en runde med budsjettet for å sjekke om alle tall stemmer og om vi setter av det vi skal, det gjør vi. Vi må bare ha en større buffer på regningskontoen slik at den tåler høyere svingninger. For å bote på dette har vi tatt 5 000 kroner fra en sparekonto til ungene som vi skal betale tilbake med feriepengene som kommer i juni. Problem solved!

Sparing, nedbetaling eller begge deler?

Jeg fikk et gjesteinnlegg (Boligen på børsen?) for en stund tilbake siden som prøver å gi et svar på spørsmålet. Skal man spare penger når man har gjeld? Jeg har gjort meg opp en egen mening om dette som nødvendigvis ikke trenger å være den mest økonomisk fornuftige måten å gjøre det på men, som kan funke for meg. Det viktigste for oss nå er å nedbetale billånet. Det lånet som har høyest rente og høyere vil det nok bli! Det blir ikke noen som helst ekstra nedbetaling på boliglånet før billånet er innfridd. Hvor mye jeg kan sette av hver måned ekstra vil variere litt men, ser for meg mellom 1 – 2 000 kroner ekstra i måneden. Oppå dette kan jeg sette inn det jeg får ekstra i kjøregodtgjørelse, og kanskje noen kroner fra ekstrainntekten på nett … 🙂

Da har jeg iallfall garantert avkastning!

Så vil jeg spare noen kroner i fond, ikke fordi jeg tror det vil gi meg større avkastning men, fordi det er morsomt. Ser for meg et beløp på kanskje 600 kroner i måneden. To fond på 300 kroner hver. Et globalt indeksfond og et aktivt forvaltet et eller annet … Tja. Kanskje det blir sånn?

Oppussing … nei, vedlikehold

Det er kjekt å kjenne folk som kan hjelpe deg med snekkerarbeid. Å pusse opp en veranda koster ikke så ekstremt mye i materialer. Det koster mest i arbeidstid. Nå har vi fått revet en slik en som var helt gjennområtten. Vi rev og satte opp en ny helt enkelt. Noen av pengene ble tatt av bufferkontoen samtidig som vi ble sponset litt av snille foreldre. Skulle vi leid inn folk til å gjøre jobben hadde vi kanskje landet på 20 – 30 000 kroner. Nå ser det ut å havne på sånn ca 7 000 kroner med absolutt alt. Dette var noe vi virkelig måtte gjøre. Det var mye råteskader i treverket. Jeg vil velge å kalle det vedlikehold. Huset er ikke av den nyeste dato så en del arbeid er påkrevd. Vi stresser ikke så mye med det tross alt, vi tar tiden til hjelp.

Vil være ferdig med lån nå

Nå vil jeg være ferdig med lån, gjeld og huff. Vil ikke ta opp noe mer, ikke kredittkort. Hytte vil jeg ikke ha engang så det er greit. Vi har det vi trenger og ingenting å klage på. Nå må vi passe på å bruke pengene på en smart måte.


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


6 kommentarer om “Oppussing, Budsjett og sparing?”

  1. Det er noe med å legge alle eggene i en kurv, kjedelig om den kurva skulle gå i bakken. Og om du ikke har tenkt å selge, så trenger en vel andre sparepenger i tillegg ?

  2. Andre sparepenger må i så tilfelle være buffer? Og kanskje litt i fond. Det er en smule vanskelig å planlegge da vi ikke riktig vet hvor mye penger vi må bruke på vedlikehold/oppussing.

    Vi får inn en hel del penger snart i feriepenger og tilbakebetaling av skatt men, hvor mye av det vi kan spare / putte i buffer vet jeg ikke! Blir litt smårar av å ikke ha kontroll. 🙂

  3. nah, tenkte ikke på buffer. Buffer er privar økonomiens airbag. Regner med at du tenker på å spare litt ekstra penger til framtida. Noe i fond, noe i aksjer kanskje. Bolig er bare en type sparing. Framtida kan endre seg. Egen bolig kan bli hardere beskattet. Studiestøtte kan endres til det verre. Når man virkelig har blitt gammel vil man kanskje måtte betale enda mer for å kunne bo hjemme lengst mulig. Jeg håper å få begynte neste år. Nå jobber jeg med å betale ned på gjeld samtidig som jeg velger å leve ok. Spørsmålet for meg er om jeg skal satse på å eie bolig, eller ikke. Poenget mitt (som forsvant tydeligvis) er at selv om en har boliglån, kan man godt spare i fond. Da sprer man risikoen. Var det ikke det innlegget handlet om ?

    🙂

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.