Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Plan for 2014

Budsjett 2014
Budsjett for 2014 klart.

Da er året omme og det er på tide å lage en plan og sette noen realistiske mål for 2014. Det blir ikke store forandringer fra den planen jeg laget i 2013. Det handler fortsatt om å holde styr på forbruket. Nå har jeg en arbeidsgiver som har fóret meg med utstyr til sterkt rabatterte priser. Bland annet en ny jobbdatamaskin og telefon. Jeg betaler litt for det og får beholde det etter tre år. Bortsett fra det skal det ikke være noen store utskeielser på elektronikkfronten i 2014. Det er i utgangspunktet ikke rom for det i budsjettet heller. Hvis alt går etter planen!

Nyttårsforsett har jeg brukt å ha tidligere, slutte med snus / røyk var bland annet en av disse og noe som ble vellykket. Det skal jeg ikke ha i år, jeg setter heller noen mål istedenfor.

Rent økonomi-praktisk sett kunne ikke starten på 2014 bli bedre tror jeg. Billånet er borte og vi har flyttet boliglånet til Skandiabanken. Jeg har over 20k i fond og det blir litt som å starte med blanke ark, men denne gangen uten et tungt billån og med noe startkapital.

Boliglån

Boliglån 2014

Vi har redusert nedbetalingstiden på boliglånet til 16 år. Det gjør et ganske så kraftig inhogg i vår økonomi med høyere terminbeløp, men det er såpass viktig at vi har ikke råd til å IKKE gjøre det. Blir det skikkelig krise kan vi alltids øke nedbetalingstiden selv. Jeg er usikker på om det er noe vits å sette et mål her. Det skal betales ca 127 876 kr i avdrag (ikke medregnet renter). Dette går automatisk og det er ikke rom for å øke dette mer hvis ikke noe uforutsett skjer.

Fondsparing

Fondsparing 2014

I hele 2013 har fondsparingen gått ganske greit. En jevn sparing over dette året ga noe avkastning. Som jeg presterte å selge, for å så gå inn igjen. Ikke spør meg hvorfor. Noen ganger får jeg for meg et eller annet og gjør rare ting. 70% av pengene er i indeksfond og resten 30% i aksjefond.

Så til målet: Total beholdning i fond 2014 (anskaffelsesverdi) skal være 70 000 kroner ved årets slutt. Dette under forutsetning at jeg får utbetalt bonus på jobb og at det kommer noe ekstra inntekt iløpet av året. At det kommer feriepenger og halv skatt i desember er ikke noe jeg har regnet med. Det bruker vanligvis å være noen kroner til overs etter feriepengene, men de er prioritert ferie. Derfor vil jeg ikke bestemme over disse enda.

70 000 er et ganske hårete mål egentlig, men det er ikke helt umulig å oppnå. Egentlig tenkte jeg først å sette 100 000 kroner som mål, men det blir urealistisk. 70k er tøft nok, jeg må ha stålkontroll for å kunne oppnå dette.

Formålet med fondsparingen er å ha noe liggende når jeg blir eldre, eller det å kunne si nei til den jeg jobber for. Selv om jeg stortrives på min arbeidsplass. Sparing til hytte, bil, båt er ikke aktuelt da det ikke interesserer meg.

70 000 kroner vil (i dag) gi meg 3 og en halv måneds frihet. Les mer om hvordan jeg har tenkt angående dette her: Selvstendighet målt i tid.

Andre ting

Rundt den 20e hver måned skal jeg legge ut en enkel statusoppdatering her for å se hvordan jeg ligger an i forhold til målene (i tillegg til andre innlegg). Det er i store trekk for min egen del jeg gjør dette og det kommer nok ikke til å ha den store «nyhetsverdi» for alle.

Ellers er som vanlig familien AS i høysetet og når tid finnes skal jeg bruke tid på mine andre hobbyer som er: foto og musikkproduksjon.

Optimalisering av resten av livet, rydde / kaste eller selge ting vi ikke bruker skal også være fokus i 2014. Dette har vi greit veldig bra i 2013.

Så gjenstår det å ønske et godt nytt år til deg og dine, håper du fortsatt vil følge Formuebygging i 2014! 🙂


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


7 kommentarer om “Plan for 2014”

 1. Lykke til med målene dine i 2014. Må være motiverende å se at utgangspunktet ved årets start er blitt så mye bedre enn for ett år tilbake. 🙂

 2. Hei, godt nytt år! Godt å lese bloggen din, og bli inspirert til å ta større grep om egen privatøkonomi 🙂

  Et par spørsmål jeg håper du kan svare på:

  1. Hvis du ikke har noe i mot å svare, så lurer jeg rett og slett på hvor mye penger dere har oppspart i fond og på sparekonto. Hvordan er fordelingen, og sparer dere til noe spesielt?

  2. I lys av hva som nylig er omtalt i mediene; Tar du hensyn til om fondene du sparer i investerer i miljøfiendtlige selskaper som driver med kull osv? Velger du noen fond bort med bakgrunn i hvilke bransjer du støtter?

 3. Hei Marie og godt nytt år! Trivelig at du liker bloggen 🙂

  1. 30 000 i krisebuffer og ca 30 000 i fond snart. Billån nedbetalt for en stund tilbake så nå fokuserer vi alt på boliglånet. Her kan du lese mer om hvorfor jeg sparer: https://formuebygging.com/selvstendighet-malt-i-tid

  2. Ettersom vi alle er avhengig av olje på en eller annen måte, noe som er ekstremt miljøfiendtlig tar jeg ikke så stort hensyn til det. Jeg velger uansett stort sett fond ut fra anbefalinger fra Dinepenger. Jeg tror de hensyntar miljø i sine forslag.

  Ha en bra dag! 🙂

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.