Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Senk standarden din!

Noe som tok ganske lang tid for meg og som enda ikke er helt i boks er det å senke standarden noe. For å kunne nå målene om gjeldsfrihet i 40 årene og med noe kapital oppspart er det helt nødvendig å kutte forbruk. Dette inkluderer å senke kravene til det som mange nordmenn sikter etter.

Å hele tiden jage etter en nyere bil, penere hus, hytte, båt å faktisk gi etter for de ønskene gjør at mitt mål om finansiell frihet i beste fall flyttes fremover eller blir ikke eksisterende. Kanskje du vil ha en ny bil fordi du vil det! Hva så? Du lever bare en gang ikke sant, hva om du dør når du er 55? Ja, det kan hende, men hva om du lever til du er 95? Er det så nøye med den bilen da tror du?

Jeg skjønner at enkelte ganger har man bare lyst på noe og kanskje til og med «råd» til det. Skal man ikke få lov til det?

Jeg tror det er mulig å være fornøyd med mindre ting. Jeg sier ikke at det ikke er morsomt med en ny bil eller noe annet, men den følelsen vil avta etterhvert og da er du tilbake på start igjen. Suget etter noe enda bedre kommer sakte men sikkert krypende og da er karusellen igang igjen. Hvor lenge skal man holde på?

Samtidig er det enkelte ting jeg ikke vil være foruten. Macen, PCen og kamera er noe jeg bruker litt penger på. Det er fordi jeg bruker disse som verktøy for fotoredigering og musikkproduksjon. Og alt det andre som bank, surf, kommunkasjon osv. Hvis jeg skulle bli arbeidsledig eller få en trang til å gjøre noe annet er dette noe jeg kan rette min fokus på. Det har en nytteverdi for meg fordi jeg kan skape noe ut av det. Sammenlign med med en snekker som må ha skikkelig verktøy for å gjøre en jobb.

Hytte, båt og utseendemessig perfekt hus er ikke veldig viktig for meg. Jeg har familie på mange sider som eier slikt og vi får benytte oss av dette så mye vi ønsker. Det å eie fler ting krever at du også vedlikeholder det noe som krever både tid og penger. Tid jeg heller bruker på annet (reiser for eksempel) og penger som heller får gå til å øke muligheten til frihet.


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


6 kommentarer om “Senk standarden din!”

 1. Dette er noe jeg har brukt mye tid og energi på. Og en av grunnene til at jeg har klart å bli millionær er at jeg har lyktes brukbart med dette (selv om det har tatt mange år).

  Noen kaller det du skriver om for «livsstilsinflasjon», og det syns jeg er et godt begrep. Lønnen øker og da øker man også forbruket. For mange skjer dette helt uten at man tenker over det.

  Det du skriver om vedlikehold er jeg veldig obs på. Jeg kjenner flere som bruker veldig mye av sin fritid til vedlikehold av hytte og/eller båt. Å pusle med vedlikehold som man mestrer kan jo være ok tidsbruk, men dersom man egentlig vil gjøre noe annet, blir det fort mye stress med det.

 2. Vi benyttet vår moderate lønnsøkning for 2014 til å øke betalingen av boliglånet og sette ned tiden til 16 år.

  Etter at jeg i disse dager har fått refinansiert i DNB til deres «boliglån ung» rente (3,45%) kan vi sette nedbetalingstiden til 15 år istedenfor og beholde samme terminbeløp. Det var vår livsstilsinflasjon i år det.

  Noen på jobb kjøper ny bil når de får opprykk. Andre selger sine hus og kjøper en liten leilighet istedenfor, enkelte jobber så mye og får så mye penger at de har ikke tid til å bruke de og det bare samler seg opp.

  En kompis til meg lever så sparsommelig at han med en ganske lavt lønnet jobb likevel har klart å spare opp såpass mye penger at han kan gå iallfall et helt år uten noe som helst hjelp fra stat. Han mister jobben snart, men fordi han har gjort dette er det mange alternativ som åpner seg for han nå og kan velge det han vil i ro og fred.

  Det blir spennende år for oss fremover. For selv om jeg kan ha noen materialistiske tilbakefall innimellom skjer de sjeldnere nå og kurven peker definitivt oppover for oss. 🙂

 3. Jeg er 28 år og gjeldsfri etter planen om 12 månder etter et å ha nedbetalt et lån på 2 mil. Utrolig deilig å gå inn i 30 årene gjeldsfri. All økonomisk fokusering har vært å betale ekstra på lån, med ca 40.000 ekstra hver måned i tillegg til de 8-9000 i faste avdrag (med løpetid på 30 år). Jeg har med dette spart over 1 million kroner i rentebesparelse!! Den dagen jeg er gjeldfri skal det feires! Vil tipse alle å bruke denne nettsiden som en innspirasjon til ekstra avdrag: http://okonomiguiden.no/finanskalkulatorer/laanekalkulator/

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.