Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Sluttet å leve fra lønn til lønn

Problemet for mange og det samme for meg har vært at jeg har levd fra lønn til lønn stort sett i hele min aktive yrkeskarriære. Man kan spørre seg hvorfor det er slik? Det spiller ingen rolle hva du tjener, det er tomt på konto uansett noen dager før lønn kommer. Det handler om å justere forbruket og jeg tror det er ekstremt enkelt å oppjustere forbruket til den mengde penger man har til rådighet. Da regner jeg ikke med kreditt, kun penger du har for hånden.

Det å kunne motarbeide trangen til å bruke opp pengene er viktig for å komme videre på veien mot en sunnere økonomi og det finnes noen måter å gjøre dette enklere for seg.

Det viktigste er å ha kontroll og virkelig vite hva pengene går til. Om du har et budsjett i en excel fil, et enkelt tekstdokument på datamaskinen, en app på telefonen din eller hvorfor ikke en liten fysisk bok der du skriver opp ting (gjør noen det fortsatt?). Det spiller ingen rolle, så lenge du har kontroll og vet hva pengene går til er du på god vei allerede! Hvis du ikke har oversikt over alt så ta tak i det du vet om iallfall. Da har du startet og det blir enklere å finne motivasjon til å grave dypere for å finne ut av absolutt alt.

Når du har oversikt vet du hvor mye penger du har og kan derfor bestemme selv hvor mye du skal bruke på faste utgifter og sparing / nedbetaling av gjeld. Det du gjør da er at du betaler deg selv når du får lønn og det du eventuellt måtte sitte igjen med er dine egne penger som du disponerer akkurat som du vil. Dette er måten jeg og min frue gjør det på, sånn grovt sett.

Selv om jeg bruker opp den tusenlappen jeg har stående på konto nå har jeg allerede betalt til meg selv, hvis du skjønner. Jeg har lov til å bruke denne tusenlappen. Selv om det ikke betyr at jeg absolutt må!

Det er også mulig å bruke selvdisiplin. Har du mye av det bestemmer du allerede selv og har sikkert ikke problemet med å leve fra lønn til lønn.


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


7 kommentarer om “Sluttet å leve fra lønn til lønn”

  1. Å betale meg selv først har vært det desidert beste økonomiske prinsippet jeg har hatt nettopp fordi vi har en unik evne til å tilpasse oss det vi har til rådighet. Dette skjer ofte så sakte, men så sikkert at det kanskje havner litt under radarden. En bitteliten ekstra utgift her og en bitteliten ekstrautgift der, plutselig er den lille utgiften blitt en del av hverdagen.

  2. Jeg anser det å betale meg selv først som den viktigste teknikken for min personlige formuebygging. Hva resten går til (altså den andelen av lønna som jeg ikke betaler meg selv først med), har jeg ikke en detaljert oversikt over, og anser heller ikke det som nødvendig. For meg er fokuset på den andelen og det månedlige beløpet som jeg klarer å betale meg selv.

  3. For ca 15 år siden byttet jeg jobb/bransje og etter det har jeg aldri levd fra lønn til lønn, men jeg gjorde nok ofte det før den tid.

    Kan godt være att jeg nå i løpet av et år bruker opp hele månedslønnen flere ganger i året,men jeg greier allikevel å spare en bra årlig sum om jeg går inn for det 🙂

  4. Nettgründer: Mener du at du fikk høyere inntekt med bytte av jobb/bransje eller var det noe annet som gjorde at du sluttet å leve fra lønn-til-lønn?

    Vidde: Å betale seg selv først virker veldig godt 🙂

  5. Helt enig! Her er det fortsatt alltid tomt før neste lønn, men det skyldes at alt for mye er satt på sparekonto 🙂 Betaler meg selv først, og bruker opp resten. Når det er under en tusenlapp i måneden skal det litt til at det er noe igjen av den for å si det sånn…

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.